Układ krwionośny organizmu człowieka stanowi zespół naczyń, których zadaniem jest wymiana krwi w tkankach. Dzięki działaniu tego mechanizmu, do komórek stale dostarczane są nowe pokłady tlenu i substancji odżywczych, a równocześnie odbierane są produkty metabolizmu. Sprawna wymiana krwi jest konieczna dla utrzymania dobrego stanu zdrowia. Jednym ze schorzeń, które mogą ją zaburzyć jest miażdżyca.

Czym jest miażdżyca?

Miażdżyca to choroba cywilizacyjna, w przebiegu której płytki miażdżycowe odkładające się na wewnętrznych ścianach tętnic zmniejszają ich światło oraz obniżają elastyczność. W wyniku zmian chorobowych zaburzony zostaje przepływ krwi, co może skutkować niedotlenieniem tkanek, które może prowadzić do udaru mózgu czy zawału serca. Do czynników podwyższających ryzyko rozwinięcia miażdżycy należą między innymi:
• Otyłość
• Nadciśnienie tętnicze
• Wiek
• Wysoki poziom cholesterolu
• Niedostateczna aktywność fizyczna
• Niewłaściwa dieta
• Palenie tytoniu
• Cukrzyca
Naturalne sposoby walki z miażdżycą

Fundamentem profilaktyki jak i walki z miażdżycą jest zachowanie zdrowego stylu życia, opierającego się na zbilansowanej diecie, codziennym ruchu i właściwej ilości wypoczynku. Istnieją produkty szczególnie pomocne w przeciwdziałaniu miażdżycy. Jednym z nich są grzyby shitake – naukowcy dowiedli, że obecna w shitake erytadenina wyraźnie obniża stężenie „złego” LDL we krwi.

Drugim z nich jest pieprz cayenne, który stymuluje pracę serca oraz obniża zawartość złego cholesterolu LDL we krwi.

Podobne działanie wykazuje zielona herbata, która dodatkowo podwyższa stężenie przeciwdziałającego chorobie dobrego cholesterolu HDL.

W codziennej diecie warto sięgać także po czosnek, który poza normowaniem poziomów cholesterolu, bezpośrednio zmniejszają odkładanie blaszek miażdżycowych w ścianach naczyń.

Warto pamiętać o dobroczynnym działaniu imbiru, który rozrzedza krew oraz obniża ryzyko uszkodzeń tętnic dzięki swym właściwościom przeciwutleniającym.

Dobrym sojusznikiem w walce z miażdżycą jest również kurkuma, która polepsza przepływ krwi oraz wzmacnia ściany naczyń. Kurkumina – substancja zawarta w kurkumie – posiada też właściwości przeciwutleniające i skutecznie wspiera układ krążenia.

Ryzyko zachorowania na miażdżycę zmniejsza też Kadzidłowiec indyjski boswellia serrata, za sprawą modulowania cholesterolu do prawidłowego poziomu.

Codzienne żywienie a miażdżyca

Odpowiednia dieta pozwala zatrzymać postępowanie choroby miażdżycowej, a nawet częściowo odwrócić jej skutki. Podstawą jest unikanie nadmiernej podaży tłuszczów, szczególnie tłuszczów trans, które powodują rozwój chorób serca i radykalnie podnoszą poziom cholesterolu we krwi. Warto zastępować je kwasami tłuszczowymi omega-3 (obecnymi w rybach, oleju lnianym czy orzechach włoskich) które działają przeciwzapalnie, obniżają lepkość krwi i ilość tłuszczów krążących w naczyniach. Na co dzień warto wystrzegać się także cukru, którego wysokie stężenie znacząco ułatwia odkładanie się płytek miażdżycowych. Warto pamiętać, że miażdżyca jest groźną chorobą i jej leczenie powinno być prowadzone pod opieką lekarza specjalisty.

Dodaj komentarz: