Korzystne dla zdrowia działanie imbiru znane jest od tysięcy lat

IMBIR – SPECYFIK ZNANY OD LAT

Imbir jest rośliną tropikalną obejmującą obszar południowo wschodniej Azji , od Indii po wschodnie Chiny oraz Nową Gwineę. Obecnie nie występuje jako roślina dziko rosnąca. O leczniczych właściwościach tej przyprawy wiadomo było już 2000 lat temu w Chinach. Chińczycy wierzyli bowiem, że imbir sprzyja zachowaniu szczęścia, a odpowiednio uprawiany wytwarza pole energetyczne wpływające korzystnie na zdrowie. Swój ostry smak i zapach zawdzięcza zawartych w nim olejkom eterycznym.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE IMBIRU

Imbir jest ceniony na całym świecie za sprawą swych wybitnych właściwości
  • przeciwdziała chorobie lokomocyjnej, dzięki zawartości gingeroli, czyli składników aktywnych, pochodnych fenylopropanonu. Może być również z powodzeniem stosowany u kobiet w ciąży.
  • zmniejsza lepkość krwi, ma właściwości przeciwzakrzepowe
  • działa przeciwzapalnie działając hamująco na syntezę prostaglandyn, które są mediatorami odczynów zapalnych
  • wzmacnia odporność poprzez rozgrzewanie organizmu, wzmocnienie procesu pocenia, odpowiedzialnego za detoksykację organizmu
  • poprawia proces trawienia, dlatego też powinien być dodawany do potraw tłustych oraz ciężkostrawnych
  • korzystnie wpływa na zdrowie jamy ustnej, może służyć do odświeżania oddechu
  • olejek imbirowy jest składnikiem preparatów przeznaczonych do walki z cellulitem
  • poprawia ukrwienie mózgu, przez co wzmaga naszą koncentrację

JAK STOSOWAĆ IMBIR

Stosowaną przez nas częścią tej rośliny jest korzeń. Występuje on zarówno w postaci świeżej jak i suszonej w formie gotowej przyprawy. Może być przez nas stosowany jako dodatek do różnych potraw, zup, koktajli. Świeży imbir świetnie sprawdzi się jako dodatek do wody z cytryną lub do herbaty. Nada jej lekko ostry i orzeźwiający smak, a także wzbogaci o wiele wartości odżywczych.

Dodaj komentarz: