Grzyby shitake wspierają proces odchudzania

SHITAKE WSPIERA ODCHUDZANIE

Otyłość to jedna z współczesnych chorób cywilizacyjnych. Zbyt duża zawartość tkanki tłuszczowej odkładanej w organizmie stanowi problem dla estetyki ciała, komfortu życia, ale przede wszystkim – dla zdrowia. Racjonalna dieta i aktywność fizyczna to elementy kluczowe dla trwałej utraty zbędnych kilogramów, a cały proces może zostać przyspieszony przez włączenie do diety odpowiednich pokarmów zawierających związki wspomagające redukcję masy ciała, takich jak grzyby shitake.

DLACZEGO SHITAKE POMAGA SCHUDNĄĆ

Shitake, w Polsce znany jako twardnik japoński, od lat stosowany jest w medycynie dalekiego wschodu. Jedną z jego licznych klinicznie potwierdzonych zalet jest wsparcie organizmu w utracie nadmiaru tkanki tłuszczowej. Składa się na to działanie wielu zawartych w grzybie substancji. Jednym z mechanizmów działania shitake jest wpływ na gospodarkę tłuszczową organizmu. Dzięki m.in. eritadeninie i nasyconym kwasom tłuszczonym, moduluje poziom cholesterolu, trójglicerydów i wolnych kwasów tłuszczowych we krwi. Wskutek regularnego spożywania twardnika japońskiego, zmniejsza się tendencja do odkładania tłuszczu w organizmie.

Innym związkiem, jaki możemy znaleźć w shitake jest beta-glukan. Jest to polisacharyd obecny w ścianach komórkowych niektórych gatunków grzybów i zbóż. W toku badań klinicznych potwierdzono, że beta-glukan ma wyraźny wpływ na odczuwanie sytości i zmniejszenie ilości spożywanego pokarmu. Ponadto, jego działanie regulujące ruchy perystaltyczne jelit wpływa na zwiększenie efektywności trawienia i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu pokarmowego.

WARTOŚCI ODŻYWCZE GRZYBA SHITAKE

Shitake charakteryzuje się szczególnie bogatym składem. Wysoka zawartość minerałów i witamin z grupy B idąca w parze z wyjątkowo małą kalorycznością sprawia, że włączenie grzybów shitake do codziennej diety jest świetnym wyborem dla osób pragnących zredukować masę ciała i utrzymać zdrową sylwetkę.

100g shitake zawiera:
Wartość kaloryczna (kcal) 33
Tłuszcz 0,5g
Białko 2,2g
Węglowodany 7g
Błonnik 2,5g
Potas 304mg
Sód 9mg
Wapń 2mg
Witamina D 18IU
Magnez 20mg
Żelazo 0,4mg
Witamina B6 0,3mg
Kwas foliowy 13µg

 

:

Dodaj komentarz: