Winogrona należą do najchętniej spożywanych owoców w wielu rejonach świata. Spożywane są od tysiącleci, na surowo bądź w postaci soków, win czy dżemów. Jednak czy zdajemy sobie sprawę z ich szerokiego wachlarza walorów odżywczych i prozdrowotnych?

Źródło codziennej siły

Winogrona zawierają duże ilości wody – szczególnie warto więc sięgać po nie w upalne dni. Owoce te są również bogatym źródłem węglowodanów prostych, które są dla organizmu ważnym źródłem energii. W szeregu substancji obecnych w winogronach, uwagę przykuwa mnogość witamin, takich jak witamina C, witamina A czy witaminy z grupy B. Ponadto, znajdziemy w nich również między innymi potas, wapń, cynk, żelazo, i fosfor, które w wpływają na regulację czynności naszego organizmu. Winogrona jako jedne z nielicznych owoców są źródłem jodu, od obecności którego uzależniona jest poprawna czynność tarczycy.

Sojusznik w walce z chorobami

Prawdziwy skarb skryty jest w pestkach winogron. Naukowo potwierdzono występowanie w ich wnętrzu flawonoidów – substancji z grupy przeciwutleniaczy, które znane są ze swych właściwości przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i przede wszystkim – przeciwrakowych. Usuwają z organizmu wolne rodniki, które odpowiadają m.in. za rozwój chorób z grup nowotworów i procesy starzenia. Podwyższając poziom „dobrego” cholesterolu HDL, flawonoidy obniżają ryzyko rozwinięcia miażdżycy i innych schorzeń układu krwionośnego. Działanie to kumuluje się z funkcją obecnego w pestkach winogron nienasyconego kwasu tłuszczowego – kwasu linolowego , który obniża stężenie „złego” cholesterolu LDL we krwi.

Ważnym składnikiem winogron jest resweratrol, który nasila lipolizę – proces rozpadu zmagazynowanych w komórkach tłuszczów, co ułatwia redukcję masy ciała. Ponadto, resweratrol zmniejsza insulinooporność tkanek, co pozwala na utrzymanie poprawnego bilansu glukozy i insuliny we krwi.

Winogrona na co dzień

Bez wątpienia warto uwzględnić winogrona w diecie. Nie będzie to trudne, gdyż owoce te świetnie komponują się z wieloma potrawami i deserami. Należy jednak zachować ostrożność, gdyż, z uwagi na wysoką zawartość cukrów prostych, winogrona mają względnie wysoką kaloryczność.

Dodaj komentarz: