On:
list W: Aktualności person Dodane przez:

Jak dbać o swoje zdrowie zimą

Zima  to czas, kiedy wielu osobom doskwierają spadki energii, motywacji, czy nastroju. W niskiej temperaturze łatwiej też o różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Na zewnątrz bardzo szybko robi się ciemno, a pogoda za oknem zwykle nie zachęca do spacerów. Jesień i zima to pora trudna również pod względem żywieniowym - nie mamy wówczas dostępu do wielu świeżych owoców i warzyw bogatych w witaminy i minerały, które tak uwielbiamy jeść wiosną i latem. Jak zatem zadbać w tym czasie o swoje zdrowie fizyczne i psychiczne, nie tracąc przy tym chęci do działania i jednocześnie wzmacniając odporność? Poniżej znajdziesz kilka wskazówek!

 Przede wszystkim odporność! 

Najważniejszą rolę w  kształtowaniu odporności warunkują odpowiednie nawyki żywieniowe. To właśnie zdrowym odżywianiem jesteśmy w stanie wzmocnić swój organizm, dzięki czemu zapobiegniemy wielu chorobom i przeziębieniom. W tym artykule poznasz kilka najważniejszych składników w kształtowaniu Twojej odporności.

 Witamina D

Chyba najważniejszą rolę w tej kwestii pełni witamina D, która nie bez przyczyny nazywana jest „witaminą słońca” – wytwarza ją Twoja skóra, właśnie pod wpływem promieni słonecznych. Jest to substancja o wielokierunkowym działaniu, która wpływa m.in na układ kostny, warunkuje gospodarkę węglowodanową, działa na układ krwionośny - czy wreszcie: ma ogromny wpływ na układ odpornościowy.

U pacjentów cierpiących na choroby autoimmunologiczne, takie jak choroba Hashimoto, łuszczyca, czy reumatoidalne zapalenie stawów, obserwuje się niskie stężenie tej witaminy. Istnieją badania mówiące o tym, że suplementacja witaminy D może zapobiegać zakażeniom bakteryjnym i wirusowym.

Niestety jej niedobór jest bardzo powszechnym zjawiskiem – u prawie 90% przebadanych Polaków stwierdzono deficyt witaminy D.  Spowodowane jest to jej znikomymi ilościami w pożywieniu – gdyż większość witaminy D pozyskujemy z promieni słonecznych, w drodze syntezy skórnej. Ponieważ Polska położona jest w szerokości geograficznej, niekorzystnej dla naszego zapotrzebowania na tę witaminę, jej odpowiednia suplementacja jest bardzo ważna. W okresie od września do marca bezpieczna dzienna dawka witaminy D powinna wynosić pomiędzy 2000, a 4000 jednostek. W przypadku osób otyłych, starszych, czy chorych przewlekle dawka ta może być większa, jednak należy skonsultować ją wcześniej z lekarzem.

Witaminy A, C i E

Kolejnymi ważnymi składnikami, mającymi wpływ na układ odpornościowy, są witaminy antyoksydacyjne: A, C oraz E.

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, zapewne najbardziej kojarzy nam się z przeziębieniem - i nie jest to mylne przekonanie. Kwas askorbinowy w dużym stężeniu znajduje się w białych krwinkach, gdzie w momencie infekcji szybko jest zużywany. Ma działanie immunostymulujące i przeciwzapalne, dlatego tak ważne jest zwiększenie spożycia zawierających go warzyw i owoców w okresie zimowym. Warto dodać, że działanie witaminy C poprawia się się przy jednoczesnym dostarczaniu witaminy E. Jakie produkty mają najwyższą zawartość tego składnika? Wbrew powszechnemu przekonaniu najbogatszym źródłem witaminy C nie są cytrusy - w największym stężeniu znajduje się ona w natce pietruszki, papryce, brokule i w owocach, takich jak dzika róża, czarna porzeczka, czy truskawka.

Wspomniana wcześniej witamina E jest najsilniejszym naturalnym przeciwutleniaczem, który usuwa wolne rodniki odpowiedzialne za stres oksydacyjny. Znajdziemy ją w olejach roślinnych, orzechach, nasionach czy zielonych warzywach liściastych.

Kolejnymi ważnymi składnikami są związki określane witaminą A – niezbędną do prawidłowego przebiegu reakcji immunologicznych. Źródłem tej witaminy są między innymi masło, jaja podroby, czy tłusty twaróg.

Probiotyki

Przy okazji budowania swojej odporności nie sposób nie wspomnieć o probiotykach. Są one niczym innym jak żywymi bakteriami, o niezwykle pozytywnym wpływie na nasz organizm. Przede wszystkim uszczelniają one barierę jelitową, są pomocne w leczeniu alergii, wytwarzają witaminy z grupy B, a także wzmacniają układ odpornościowy. Udowodniono, że ich długotrwała suplementacja zmniejsza liczbę infekcji przewodu pokarmowego oraz górnych dróg oddechowych. Znaleźć je możemy w kiszonkach i fermentowanych produktach mlecznych, takich jak: jogurty, kefiry i maślanki.

Wycieczka do sklepu – czyli co kupować zimą?

Jakie konkretnie produkty, bogate w wyżej wymienione składniki, możemy znaleźć w sklepach? W okresie jesienno-zimowym, kiedy mamy do czynienia z deficytem świeżych owoców i warzyw, doskonałym rozwiązaniem będą mrożonki, które można znaleźć w każdym markecie. Mrożenie umożliwia zachowanie niemal wszystkich wartości odżywczych produktu, co sprawia, że możemy cieszyć się nimi przez cały rok. Co możemy przygotować z mrożonek? Mrożone maliny, truskawki czy borówki możemy wykorzystać do owsianek, sporządzić odżywczy koktajl, ciasto lub naleśniki z ulubionym nadzieniem.

Dobrym pomysłem jest też sięgnięcie po pełne wartości odżywczych warzywa korzeniowe, takie jak: marchew, ziemniaki, burak, seler czy pietruszka, a także warzywa kapustne. Cenną grupą warzyw dostępną przez cały rok mogą być też warzywa cebulowe: cebula, czosnek, por, czy szczypiorek. Są one źródłem wielu składników mineralnych, witamin z grupy B, a także związków bakterio- i grzybobójczych.

Kolejną grupą produktów, na które warto zwrócić uwagę są kiszonki. Obecnie coraz większą popularność w gospodarstwach domowych zdobywa kiszenie już niemal wszystkich warzyw. Oprócz popularnych ogórków, czy kapusty, coraz częściej słyszy się o kiszeniu rzodkiewek, papryki, marchwi, szparagów lub nawet pomidorów. W kiszonkach znajdziemy tak ważną w kontekście odporności witaminę C, K, witaminy z grupy B i bakterie probiotyczne.

Zdrowe odżywianie organizmu nie może obyć się też bez regularnego spożywania olejów roślinnych. To właśnie one są cennym źródłem kwasów omega-3, omega-6, a także witamin A, D, E i K. Olej rzepakowy, który jest najbogatszy w wyżej wymienione substancje, możesz dodać do ulubionej sałatki, kaszy lub makaronu.

Czy wystarczy zdrowo jeść?

Odpowiednia dieta to nie wszystko. Na nasze zdrowie psychiczne i fizyczne wpływa także nieodłączna aktywność fizyczna. Nawet krótki 20-minutowy spacer pomoże nam przyczynić się do lepszego samopoczucia. Dbajmy także o odpowiednią ilość snu: przynajmniej 8 godzin dziennie, nie zapominając o nawadnianiu organizmu, około 1.5- 2 litrami wody dziennie.

 

Zadbajmy o siebie już teraz, by czuć się dobrze jeszcze przed nastaniem wiosny!

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password