Sirtfood – dieta na całe życie
Dieta sirtfood polega na takim skomponowaniu codziennego jadłospisu, aby przeważały produkty obfitujące w polifenole. Została ona opracowana przez farmaceutę Aidana ...
Czytaj
Czytaj
Konserwanty w żywności – konieczne, ale szkodliwe
Konserwanty są to związki chemiczne dodawane do żywności przeznaczonej do sprzedaży. Dodawanie ich ma spowolnić proces rozkładu, psucia się produktów ...
Czytaj
Czytaj
Mirra – współczesny składnik kosmetyków
Nazwa „mirra” pochodzi od armejskiego słowa mura, oznaczającego „gorzki”. Jest to żywica powstająca w kanałach wydzielniczych tkanki roślinnej niewielkich drzew ...
Czytaj
Czytaj
Lukrecja – korzeń o wszechstronnym działaniu
Lukrecja gładka (łac. Glucyrrhiza glabra L.) jest byliną z rodziny bobowatych o fioletowoliliowych kwiatach i silnie rozgałęzionym systemie korzeniowym. Nazwa ...
Czytaj
Czytaj
Amarantus – silnie odżywczy składnik diety i kosmetyk
Amarantus, inaczej szarłat ( grec. Amarantos – nieśmiertelność, niewiędnięcie, łac. Amarantus – szkarłat, czerwono fioletowy kolor, czyli taki, jak maja ...
Czytaj
Czytaj
Wiosenne alergie
Czym jest alergia Alergia jest swoistą, czyli odpowiadającą na konkretne czynniki środowiska, tzw. alergeny, ale przesadzoną reakcją układu odpornościowego. Układ ...
Czytaj
Czytaj
Polskie superfoods na choroby cywilizacyjne
Superfoods (superżywność) to produkty roślinne, które od wieków stosowane były przez miejscową ludność jako składnik codziennej diety. Odznaczają się one ...
Czytaj
Czytaj
Witamina P – nieodzowny towarzysz witaminy C
Witamina P (citryn) to nie jeden związek chemiczny, lecz kilkadziesiąt zaliczanych do grupy bioflawonoidów. Zostały one odkryte i nazwane w ...
Czytaj
Czytaj
Zakwaszenie organizmu – zachwiana równowaga
Właściwy poziom pH płynów ustrojowych warunkuje dobre samopoczucie oraz sprawne funkcjonowanie poszczególnych układów. Skala pH mieści się w zakresie od ...
Czytaj
Czytaj
Papryczka chili – ostra i rozgrzewająca
Czym jest chili Papryczka chili nie jest jednym gatunkiem rośliny. Jest to zbiorcza nazwa rozmaitych odmian hodowlanych oraz mieszańców różnych ...
Czytaj
Czytaj
Kłącze tataraku – różnorodne właściwości
Tatarak Tatarak zwyczajny (łac. Acorus calamus) to roślina rosnąca w szuwarach na brzegach jezior i cieków wodnych, a także sztucznych ...
Czytaj
Czytaj
Buzdyganek naziemny – zwłaszcza dla mężczyzn
Buzdyganek naziemny (Tribulus terrestris L.) jest rośliną należącą do rodziny parolistowatych, występującą zarówno dziko, jak i w postaci upraw w ...
Czytaj
Czytaj