Ziołolecznictwo ludowe, a nowoczesne

W ziołolecznictwie stosuje się rośliny lecznicze w postaci naturalnej lub przetworzonej. Zioła lub preparaty z nich sporządzone służą profilaktyce oraz ...
Czytaj

Kolagen, a witaminy

Kolagen jest białkiem zbudowanym z 19 aminokwasów, wśród których przeważają: glicyna, prolina i hydroksyprolina. Występuje pod postacią włókien przede wszystkim ...
Czytaj

Glej – krótko o komórkach pomocniczych neuronów

Budowa układu nerwowego Układ nerwowy jest jednym z najważniejszych układów w organizmie człowieka – spełnia bardzo wiele funkcji, ale przede ...
Czytaj

Kolagen – jego rola w organizmie

Kolagen jako podstawowy polimer białkowy i jego rola w organizmie Kolagen jest unikalnym białkiem strukturalnym. Stanowi ponad 30% wszystkich białek ...
Czytaj

Dlaczego mężczyźni powinni stosować kolagen?

Białko kolagenowe jest polimerem występującym praktycznie w całym organizmie, tworzy włókna strukturalne, które stanowią podstawowy składnik tkanki łącznej. Kolagen stanowi ...
Czytaj

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Nienasycone kwasy tłuszczowe – niezbędne do życia i prawidłowego rozwoju Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) znajdują się w tłuszczach pochodzenia roślinnego ...
Czytaj

Kalettes – połączenie jarmużu i brukselki

Kalettes jest nowym warzywem wyhodowanym przez pewną brytyjską firmę jesienią 2014 roku. Naukowcy pracowali nad jego stworzeniem prawie 15 lat ...
Czytaj

Niebezpieczne kosmetyki – wpływ na organizm

Niebezpieczne kosmetyki – czarna lista substancji szkodliwych dla zdrowia Człowiek wytwarzał kosmetyki już ponad 6000 lat temu i od zawsze ...
Czytaj

Zanokcica i zastrzał

Zanokcica i zastrzał to zupełnie inne jednostki chorobowe, które często są ze sobą mylone. W rzeczywistości mają tylko dwie wspólne ...
Czytaj

Lawenda i olejek lawendowy – właściwości

Lawenda i olejek lawendowy – aromatyczne, relaksujące i wspomagające trawienie Lawenda wąskolistna (łac. Lavandula angustifolia), nazywana też lawendą lekarską (łac ...
Czytaj

Adaptogenne właściwości bajkaliny

Czym jest bajkalina Bajkalina jest jednym w flawonów, czyli substancji aktywnych biologicznie. Jest charakterystyczna dla tarczycy bajkalskiej (łac. Scutellaria baicalensis), ...
Czytaj

Spirulina vs chlorella – zielone algi

Spirulina i chlorella zaliczane są do tzw. superfoods. Są nie tylko pokarmem roślinnym, ale również środkiem stosowanym dość powszechnie w ...
Czytaj