Aminokwas o szerokim zastosowaniu

Cysteina i jej właściwości Cysteina jest jednym z 20 aminokwasów potrzebnych do budowy białka. Jest aminokwasem półendogennym, czyli takim, który ...
Czytaj

Fluor – minerał potrzebny zębom

Fluor i jego wpływ na zęby Zęby są bardzo ważną częścią jamy ustnej. Przede wszystkim pozwalają gryźć, odgryzać i przeżuwać ...
Czytaj

Omułek zielonowargowy dla zdrowia stawów

Nowozelandzkie małże Omułek zielonowargowy, małż zielony (łac. Perna canaliculus) jest skorupiakiem, występuje w wodach Nowej Zelandii. Wyróżnia się zielonym paskiem ...
Czytaj

Czynniki wpływające na nadkwasotę żołądka

Bolesny problem Kwas solny jest produkowany przez komórki żołądka, ma za zadanie wspomagać trawienie i działać bakteriobójczo. Jest silnym kwasem ...
Czytaj

Dziurawiec – naturalny antydepresant

Popularna roślina lecznicza Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum L.) jest byliną, należy do rodziny dziurawcowatych. W naturze występuje w Europie Środkowo-Wschodniej, ...
Czytaj

Chemioterapia – leczenie nowotworów

Chemioterapia Chemioterapia to jedna z metod leczenia systemowego, czyli takiego, w którym lek działa na cały organizm. Inaczej chemioterapię można ...
Czytaj

Naryngenina w walce z miażdżycą

Flawonoid o charakterystycznym smaku Naryngenina należy do grupy flawonoidów, czyli związków chemicznych znajdujących się w roślinach, pełniących funkcję barwników, antyoksydantów ...
Czytaj

Enzymy potrzebne do trawienia

Przyswajanie składników pokarmowych Enzymy są biokatalizatorami, czyli związkami przyspieszającymi zachodzenie wielu reakcji chemicznych. Pełnią one wiele funkcji, a w przewodzie ...
Czytaj

Prawidłowa higiena jamy ustnej

Zdrowe zęby, a komfort życia Odpowiednia higiena jamy ustnej jest niezwykle istotna, lecz praktyka utrzymania zębów w zdrowiu jest często ...
Czytaj

Naturalny sposób na równowagę hormonalną

Pochrzyn włochaty Należący do rodziny pochrzynowatych pochrzyn włochaty (Dioscorea villosa) jest gatunkiem bulwiastego pnącza popularnie uprawianym w Stanach Zjednoczonych (głównie ...
Czytaj

Arcydzięgiel litwor – anielski korzeń

Zastosowanie i występowanie Dzięgiel lekarski, znany również pod nazwą arcydzięgiel litwor (Angelica archangelica L., Archangelica officinalis Hoffm.), jest rośliną zaliczaną ...
Czytaj

Róża damasceńska – najcenniejsza z róż

Królowa kwiatów Róże to popularne krzewy ozdobne zaliczane do rodziny różowatych. Znane są nie tylko z walorów dekoracyjnych, ale również ...
Czytaj

Lekarstwo na problemy współczesności

Znaczenie w medycynie Reishi to jeden z najważniejszych grzybów stosowanych w mykoterapii (leczeniu z zastosowaniem grzybów). Jego właściwości są wykorzystywane ...
Czytaj

Naturalne zamienniki sacharozy

Zamiast cukru Naturalne substancje słodzące to związki pozyskiwane z surowców roślinnych służące do nadawania produktom spożywczym słodkiego smaku. Stanowią alternatywę ...
Czytaj

Nawyki dobre dla zdrowia serca

Jak wspomagać pracę układu krążenia Choroby układu krążenia są główną przyczyną zgonów w Polsce. Ich występowanie ma ścisły związek z ...
Czytaj

Jasne oblicze trującej rośliny

Szkarłatka amerykańska Pierwotny obszar występowania szkarłatki amerykańskiej (Phytolacca americana) obejmował wschodnią część Ameryki Północnej. Obecnie w stanie dzikim można ją ...
Czytaj

Kinesiotaping – plastry w walce z bólem

Nowoczesna metoda fizjoterapii Kinesiotaping, inaczej plastrowanie dynamiczne, to metoda terapeutyczna stosowana w fizjoterapii, opracowana przez japońskiego lekarza Kenzo Kase. Polega ...
Czytaj

Zagrożenia wynikające ze stosowania słodzików

Ciemna strona słodyczy Substancje intensywnie słodzące to związki nadające produktom spożywczym słodki smak lub stosowane w słodzikach stołowych. Należą do ...
Czytaj

Trychologia – terapia dla włosów

Nowa dziedzina nauki Zwiększone zainteresowanie wyglądem spowodowało dynamiczny rozwój nowych dziedzin naukowych skupiających się na utrzymywaniu i przywracaniu atrakcyjności fizycznej ...
Czytaj

Biała dieta – produkty zalecane i zakazane

Zalecenia po zabiegach stomatologicznych Biała dieta to sposób żywienia stosowany po niektórych zabiegach dentystycznych (m.in. wybielaniu i piaskowaniu zębów). Jej ...
Czytaj