Uzdrawiająca moc grzybów

Mykoterapia Grzyby stosuje się do przygotowania posiłków ze względu na nieprzeciętne walory smakowe i zapachowe. W krajach Dalekiego Wschodu od ...
Czytaj

Zespół żyły głównej górnej

Przyczyny Zespół żyły głównej górnej (ZŻGG) to zespół objawów klinicznych spowodowanych utrudnieniem odpływu krwi z żyły głównej górnej do prawego ...
Czytaj

Tajna broń w walce z rakiem

Genisteina  Flawonoidy, czyli związki o wielokierunkowej aktywności biologicznej, są coraz częściej wykorzystywane w profilaktyce i terapii wielu chorób. Jedną z ...
Czytaj

Znaczenie probiotyków w sporcie

Zaburzenia mikroflory bakteryjnej u sportowców Niejednokrotnie udowodniono korzystny wpływ wysiłku fizycznego na układ sercowo-naczyniowy, kostno-mięśniowy czy nawet nerwowy. Pozwala on ...
Czytaj

Często spotykana choroba kości

Choroba Pageta To druga po osteoporozie najczęstsza choroba kości o nieznanej przyczynie. Dotyka osoby starsze i charakteryzuje się epizodami nadreaktywności ...
Czytaj

Spondyloartopatia

Spondyloartopatia To grupa chorób reumatycznych charakteryzujących się równoczesnym zapaleniem stawów kręgosłupa oraz stawów obwodowych (kończyn). Możemy ją podzielić na osiową, ...
Czytaj

Krępujące problemy gastryczne

Wzdęcia Występowanie gazów w przewodzie pokarmowym jest zjawiskiem fizjologicznym. Częściowo pochodzą z  połykanego przez nas powietrza podczas jedzenia i picia, ...
Czytaj

Fibromialgia – choroba reumatyczna

Fibromialgia Ta przewlekła choroba reumatyczna o nieznanej etiologii charakteryzuje się uogólnionym bólem mięśni i stawów oraz bolesnością w charakterystycznych punktach ...
Czytaj

Świeże soki warzywno-owocowe

Świeże soki – dlaczego warto po nie sięgnąć Owoce i warzywa to niezbędne komponenty prawidłowo zbilansowanej diety. Produkty te dostarczają ...
Czytaj

Nieprawidłowości w odbieraniu bodźców

Zaburzenia czucia i jego przyczyny Czucie to fizjologiczne odbieranie bodźców ze środowiska zewnętrznego oraz wewnętrznego i przetwarzanie ich na wrażenia ...
Czytaj

Selen – niezbędny pierwiastek

Znaczenie dla organizmu Choć występuje w organizmie człowieka jedynie w śladowych ilościach, jest niezbędnym elementem licznych szlaków metabolicznych. Zarówno niedobór, ...
Czytaj

Szafran – szlachetna przyprawa

Lecznicza moc drogocennej przyprawy Ze względu na intensywny smak i wyrazisty kolor szafran stanowi cenny składnik wielu dań, jest powszechnie ...
Czytaj