Mięta – wpływ na organizm

Mięta (łac. Mentha L.) to roślina z rodziny jasnotowatych, która występuje w ponad 30 gatunkach. Rozpowszechniona jest głównie w Europie, ...
Czytaj

Czarna jagoda – smaczny i leczniczy lokalny owoc

Borówka czarna (czernica), czyli czarna jagoda (łac. Vaccinium myrtillus), to gatunek z rodziny wrzosowatych – krzewinka występująca w Europie Północnej ...
Czytaj

Propolis pszczeli – zwalcza drobnoustroje i pielęgnuje

Propolis (kit pszczeli) stanowi mieszaninę wosku pszczelego i roślinnej lepkiej cieczy pokrywającej pączki drzew iglastych i liściastych (która również określana ...
Czytaj

Fitoterapia chorób wirusowych

Skąd się biorą choroby wirusowe Chorobę wirusową wywołują wirusy. Są one bardzo małymi zarazkami, mniejszymi od bakterii. Nie są zbudowane ...
Czytaj

Cholestaza – objawy i leczenie

Cholestaza (gr. cholestasis) oznacza dosłownie zastój żółci w drogach żółciowych i wątrobie. Żółć to zielonożółta substancja, produkowana przez komórki wątroby ...
Czytaj

Hiperglikemia- podstępna choroba

Hiperglikemia to stan, w którym stężenie cukru (glukozy) we krwi jest podwyższone w stosunku do wartości obserwowanych u zdrowych ludzi ...
Czytaj

Kandydoza narządów płciowych

Kandydoza, czyli drożdżyca, to choroba wywoływana przez zakażenie grzybami Candida albicans. Drobnoustroje te w normalnych warunkach są nieszkodliwe i towarzyszą ...
Czytaj

Alergia – błędy układu odpornościowego

Odporność jest niezbędna Nasz organizm codziennie atakowany jest wielokrotnie przez różnego rodzaju patogeny i szkodliwe substancje, w tym przez bakterie, ...
Czytaj

Owoce i nasiona kakaowca – niepowtarzalne działanie

Kakaowiec właściwy (gr. Theobroma cacao, czyli theos – bóg, broma – pożywienie) to drzewo rosnące w wilgotnych lasach tropikalnych w ...
Czytaj

Żywność fermentowana – działanie prozdrowotne

Żywność fermentowana to produkty roślinne i zwierzęce poddane procesowi naturalnej fermentacji. Fermentacja jest biochemicznym procesem prowadzonym przez mikroorganizmy (bakterie, drożdże, ...
Czytaj

Sirtfood – dieta na całe życie

Dieta sirtfood polega na takim skomponowaniu codziennego jadłospisu, aby przeważały produkty obfitujące w polifenole. Została ona opracowana przez farmaceutę Aidana ...
Czytaj

Konserwanty w żywności – konieczne, ale szkodliwe

Konserwanty są to związki chemiczne dodawane do żywności przeznaczonej do sprzedaży. Dodawanie ich ma spowolnić proces rozkładu, psucia się produktów ...
Czytaj