Choroba Buergera

Choroba Buergera, czyli zakrzepowo-zatorowe zapalenie naczyń, to rzadka choroba, w której dochodzi do zapalenia oraz odcinkowego zwężenia małych tętnic i ...
Czytaj

Skąd się biorą zajady?

Czym właściwie są zajady Zajady to potoczna nazwa zapalenia kątów ust, polegająca na zapaleniu skóry w tych okolicach. Może obejmować ...
Czytaj

Kandydoza narządów płciowych

Kandydoza, czyli drożdżyca, to choroba wywoływana przez zakażenie grzybami Candida albicans. Drobnoustroje te w normalnych warunkach są nieszkodliwe i towarzyszą ...
Czytaj

Konserwanty w żywności – konieczne, ale szkodliwe

Konserwanty są to związki chemiczne dodawane do żywności przeznaczonej do sprzedaży. Dodawanie ich ma spowolnić proces rozkładu, psucia się produktów ...
Czytaj

Mirra – współczesny składnik kosmetyków

Nazwa „mirra” pochodzi od armejskiego słowa mura, oznaczającego „gorzki”. Jest to żywica powstająca w kanałach wydzielniczych tkanki roślinnej niewielkich drzew ...
Czytaj

Amarantus – silnie odżywczy składnik diety i kosmetyk

Amarantus, inaczej szarłat ( grec. Amarantos – nieśmiertelność, niewiędnięcie, łac. Amarantus – szkarłat, czerwono fioletowy kolor, czyli taki, jak maja ...
Czytaj

Berberyna, a układ pokarmowy

Czym jest berberyna Jest alkaloidem izochinolinowym, związkiem pochodzenia roślinnego występującym m.in. w berberysie (łac. Berberis vulgaris), gorzkniku kanadyjskim (łac. Hydrastis ...
Czytaj

Polskie superfoods na choroby cywilizacyjne

Superfoods (superżywność) to produkty roślinne, które od wieków stosowane były przez miejscową ludność jako składnik codziennej diety. Odznaczają się one ...
Czytaj

Balsamka ogórkowata – owoce w walce z cukrzycą

Krewna dyni Balsamka ogórkowata (łac. Momordica charantia) to roślina z rodziny dyniowatych. W stanie naturalnym występuje w Azji Południowo-Wschodniej oraz ...
Czytaj

Witamina P – nieodzowny towarzysz witaminy C

Witamina P (citryn) to nie jeden związek chemiczny, lecz kilkadziesiąt zaliczanych do grupy bioflawonoidów. Zostały one odkryte i nazwane w ...
Czytaj

Zakwaszenie organizmu – zachwiana równowaga

Właściwy poziom pH płynów ustrojowych warunkuje dobre samopoczucie oraz sprawne funkcjonowanie poszczególnych układów. Skala pH mieści się w zakresie od ...
Czytaj

Papryczka chili – ostra i rozgrzewająca

Czym jest chili Papryczka chili nie jest jednym gatunkiem rośliny. Jest to zbiorcza nazwa rozmaitych odmian hodowlanych oraz mieszańców różnych ...
Czytaj