Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, zwana potocznie wrzodami żołądka, jest bardzo częstą dolegliwością – cierpi na nią co dziesiąty Polak ...
Czytaj

Dimetylosulfotlenek (DMSO)

W przemyśle stosowany jest jako rozpuszczalnik i odczynnik chemiczny, w medycynie zaś jako substancja o potencjale przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Jest ...
Czytaj

Chondroityna i glukozamina – ochrona dla stawów

Chondroityna i glukozamina Chondroityna jest mukopolisacharydem naturalnie syntetyzowanym w organizmie. W postaci siarczanu chondroityna jest jednym ze składników chrząstki stawowej ...
Czytaj

Aromaterapia – wpływ na organizm

Aromaterapia jest naturalną, niekonwencjonalną metodą leczenia różnych dolegliwości. Po raz pierwszy użył jej chirurg wojskowy dr. Jean Valnet, który zastosował ...
Czytaj

Akupunktura – metoda lecznicza z Chin

Skąd się wzięła Akupuntura jest jedną z technik leczenia stanowiących część tradycyjnej medycyny chińskiej. Pierwsze narzędzia, które mogły być używane ...
Czytaj

Migrena – choroba neurologiczna

Migrena (łac. Migrena) jest chorobą neurologiczną objawiającą się atakami silnego bólu głowy trwającego kilka lub nawet kilkadziesiąt godzin. Obejmuje często ...
Czytaj

Palący problem – co z nim zrobić?

Zgaga (łac. pyrosis) jest dolegliwością ze strony układu pokarmowego objawiającą się uczuciem pieczenia (palenia) w przełyku lub w okolicy żołądka ...
Czytaj

Jaskra – jak ją rozpoznać?

Jaskra – pogłębiające się uszkodzenie nerwu wzrokowego Jaskra jest zespołem schorzeń oczu, w których dochodzi do uszkodzeń włókien nerwowych siatkówki ...
Czytaj

Chondroityna – w walce z chorobami stawów

Chondroityna jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grupy glikozaminoglikanów (GAG) – mukopolisacharydów zawierających w łańcuchu naprzemiennie: grupę aminocukrową (N-acetylogalaktozaminę) i ...
Czytaj

Pietruszka – znana od wieków w kuchni

Pietruszka – nać, korzeń, nasiona Pietruszka zwyczajna (łac. Petroselinum crispum) jest rośliną z rodziny selerowatych, pochodzącą z półwyspów: Apenińskiego i ...
Czytaj

Czarci pazur – zdrowe stawy na długo

Czym jest czarci pazur Pod tajemniczą nazwą kryje się roślina o nazwie hakorośl rozesłana (łac. Harpagophytum procumbens). Dziwna nazwa: czarci ...
Czytaj

Szpiczak mnogi – niebezpieczny nowotwór

Gdy choruje szpik Szpiczak mnogi, nazywany też szpiczakiem plazmocytowym, jest nowotworem złośliwym, w którego przebiegu dochodzi do nadmiernego namnażania się ...
Czytaj