Hemochromatoza – nadmiar żelaza

Hemochromatoza to choroba ogólnoustrojowa, polegająca na nadmiernym gromadzeniu żelaza w organizmie. Stanowi jedno z najczęstszych schorzeń uwarunkowanych genetycznie u ludzi ...
Czytaj

Alternatywa dla cukru

Substancje alternatywne dla cukru - naturalna słodycz o małej kaloryczności Cukier spożywczy, którego zasadniczym składnikiem jest sacharoza, produkowany jest z ...
Czytaj

Fitosterole – dla ochrony serca

Czym są fitosterole i gdzie ich szukać? Sterole roślinne, czyli fitosterole, to związki chemiczne, analogi cholesterolu. Oznacza to, że mają ...
Czytaj

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Nienasycone kwasy tłuszczowe – niezbędne do życia i prawidłowego rozwoju Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) znajdują się w tłuszczach pochodzenia roślinnego ...
Czytaj

Spirulina vs chlorella – zielone algi

Spirulina i chlorella zaliczane są do tzw. superfoods. Są nie tylko pokarmem roślinnym, ale również środkiem stosowanym dość powszechnie w ...
Czytaj

Imbir – potencjał zdrowotny i kulinarny

Zdrowotny oraz leczniczy potencjał imbiru Imbir lekarski (łac. Zingiber officinale Roscoe) jest rośliną z rodziny imbirowatych, której kwiaty mają kolor ...
Czytaj

Nerki – ważne organy dla organizmu

Nerki są częścią układu moczowo-płciowego. Mają kształt ziarna fasoli, intensywny brązowo-czerwony kolor (ze względu na krew, którą stale filtrują. Produkują ...
Czytaj

Kalafior i jego liczne właściwości

Kalafior (łac. Brassica oleracea var.botrytis) jest rośliną jednoroczną z rodziny kapustowatych. Inna jego nazwa to kapusta kreteńska (łac. Brassica cretica) ...
Czytaj

Truskawki – pyszne i zdrowe

Truskawka (łac. Fragaria ananassa) nie jest oddzielnym gatunkiem, lecz odmianą hodowlaną. Powstała ze skrzyżowania dwóch odmian poziomek. W XVIII wieku ...
Czytaj

Bajkalina – przeciwzapalne działanie

Tarczyca bajkalska (łac. Scutellaria baicalensis) jest byliną z rodzaju Scutellaria z rodziny wargowych, nazywana jest „bajkaliną”. To roślina o fioletowych ...
Czytaj

Skąd się biorą zajady?

Czym właściwie są zajady Zajady to potoczna nazwa zapalenia kątów ust, polegająca na zapaleniu skóry w tych okolicach. Może obejmować ...
Czytaj

Mięta – wpływ na organizm

Mięta (łac. Mentha L.) to roślina z rodziny jasnotowatych, która występuje w ponad 30 gatunkach. Rozpowszechniona jest głównie w Europie, ...
Czytaj