Beta-glukan – ważny polisacharyd

Polisacharyd ważny w profilaktyce chorób cywilizacyjnych Beta-glukan jest nieskrobiowym polisacharydem zbudowanym z reszt D-glukopiranozowych. Ten polimer D-glukozy ma postać trójwymiarowej ...
Czytaj

Wyjątkowy flawonoid – apigenina

Flawonoid warunkujący sprawność układu nerwowego Apigenina to związek organiczny pochodzenia roślinnego, należący do grupy flawonoidów, do klasy flawonów. Flawonoidy uważane ...
Czytaj

Karob – wiele możliwości jego zastosowania

Karob (ang. Ceratonia siliqua L.) to zimozielone drzewo z rodziny bobowatych osiągające wysokość nawet 15–18 m (średnio dorasta do 7m) ...
Czytaj

Zapalenie pęcherza moczowego

Czym jest zapalenie pęcherza moczowego? Zapalenie pęcherza moczowego to manifestacja zakażenia toczącego się w dolnym odcinku dróg moczowych. W warunkach ...
Czytaj

Kozieradka pospolita – niezwykła roślina

Kozieradka pospolita – silnie przeciwzapalne azjatyckie nasiona Kozieradka pospolita (Trigonella foneum graecum L.), inaczej fenugreek to roślina z rodziny bobowatych ...
Czytaj

Hemochromatoza – nadmiar żelaza

Hemochromatoza to choroba ogólnoustrojowa, polegająca na nadmiernym gromadzeniu żelaza w organizmie. Stanowi jedno z najczęstszych schorzeń uwarunkowanych genetycznie u ludzi ...
Czytaj

Alternatywa dla cukru

Substancje alternatywne dla cukru - naturalna słodycz o małej kaloryczności Cukier spożywczy, którego zasadniczym składnikiem jest sacharoza, produkowany jest z ...
Czytaj

Fitosterole – dla ochrony serca

Czym są fitosterole i gdzie ich szukać? Sterole roślinne, czyli fitosterole, to związki chemiczne, analogi cholesterolu. Oznacza to, że mają ...
Czytaj

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Nienasycone kwasy tłuszczowe – niezbędne do życia i prawidłowego rozwoju Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) znajdują się w tłuszczach pochodzenia roślinnego ...
Czytaj

Spirulina vs chlorella – zielone algi

Spirulina i chlorella zaliczane są do tzw. superfoods. Są nie tylko pokarmem roślinnym, ale również środkiem stosowanym dość powszechnie w ...
Czytaj

Imbir – potencjał zdrowotny i kulinarny

Zdrowotny oraz leczniczy potencjał imbiru Imbir lekarski (łac. Zingiber officinale Roscoe) jest rośliną z rodziny imbirowatych, której kwiaty mają kolor ...
Czytaj

Nerki – ważne organy dla organizmu

Nerki są częścią układu moczowo-płciowego. Mają kształt ziarna fasoli, intensywny brązowo-czerwony kolor (ze względu na krew, którą stale filtrują. Produkują ...
Czytaj