Szparagi na kobiece dolegliwości

Szparag Asparagus racemosus (shatavari) Jest rośliną leczniczą, należącą do rodziny szparagowatych (Asparagaceae). W medycynie ajurwedyjskiej zaliczany jest do grupy „Rasayana” ...
Czytaj

Cukinia ­– smaczna odmiana dyni

Dobra i zdrowa  Cukinia (Cucurbita pepo var. giromontina) jest odmianą botaniczną dyni zwyczajnej (Cucurbita pepo L.), zaliczanej do rodziny dyniowatych ...
Czytaj

Grzyb przeciw cukrzycy i nowotworom

Wrośniak różnobarwny – grzyb na zdrowie Wrośniak różnobarwny (Trametes versicolor) jest pospolitym grzybem nadrzewnym należącym do rodziny żagwiowatych (Polyporaceae) i ...
Czytaj

Berberyna w walce z cukrzycą

Zalety berberyny Berberyna jest alkaloidem pochodzenia roślinnego, zaliczanym do klasy protoberberyn. Jej źródłem są m.in.: berberys zwyczajny, cynowód chiński, gorzknik ...
Czytaj

Inulina – prozdrowotna moc prebiotyków

Roślinny prebiotyk Inulina jest polisacharydem należącym do grupy fruktanów. Stanowi materiał zapasowy wielu roślin. Występuje głównie w bulwach, kłączach i ...
Czytaj

Choroby spowodowane nadmiarem cukrów

Wpływ syropu glukozowo-fruktozowego na zdrowie Syrop glukozowo-fruktozowy to jeden z zamienników cukru, który coraz częściej jest dodawany do wyrobów spożywczych ...
Czytaj

Kora magnolii lekarskiej w medycynie

Właściwości i zastosowanie Magnolie to popularne drzewa i krzewy ozdobne wyróżniające się efektownymi kwiatami. W stanie naturalnym rośliny te występują ...
Czytaj

Naturalny sposób na równowagę hormonalną

Pochrzyn włochaty Należący do rodziny pochrzynowatych pochrzyn włochaty (Dioscorea villosa) jest gatunkiem bulwiastego pnącza popularnie uprawianym w Stanach Zjednoczonych (głównie ...
Czytaj

Zagrożenia wynikające ze stosowania słodzików

Ciemna strona słodyczy Substancje intensywnie słodzące to związki nadające produktom spożywczym słodki smak lub stosowane w słodzikach stołowych. Należą do ...
Czytaj

Zdrowa dieta dla diabetyków

Dobór jadłospisu Dieta to integralna część terapii cukrzycy. Ma za zadanie m.in.: utrzymać prawidłowe stężenie glukozy i tłuszczów we krwi, ...
Czytaj

Różne oblicza diety roślinnej

Wegetarianizm, a weganizm W ostatnich latach można zaobserwować wzrost zainteresowania różnymi dietami roślinnymi. Ich popularność wynika nie tylko z przesłanek ...
Czytaj

Syrop glukozowo-fruktozowy – słodkie niebezpieczeństwo

Wykorzystanie w przemyśle Syrop glukozowo-fruktozowy (wysokofruktozowy) jest produktem powszechnie stosowanym w przemyśle spożywczym. Służy jako środek słodzący, tańszy zamiennik sacharozy ...
Czytaj