Macierzanka w apteczce i kuchni

Macierzanka Cudowne właściwości macierzanki znane są już od starożytności. Była ważną częścią wierzeń ludowych, stosowano ją w obrzędach – przypisywano ...
Czytaj

Skrzyp polny – bogate źródło krzemu

Skrzyp polny – eliksir zdrowia i młodości Skrzyp polny to dosyć pospolity chwast, na który łatwo natrafić podczas spaceru po ...
Czytaj

Pestki i nasiona w zdrowej diecie

Pestki i nasiona. Pełnowartościowe urozmaicenie diety Jadalne pestki i nasiona są źródłem niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych, takich ...
Czytaj

Masło shea, karité, galam, olej z masłosza

Masło shea - aromatyczny i odżywczy tłuszcz roślinny z Czarnego Lądu Masło shea, nazywane inaczej masłem karité, masłem galam lub ...
Czytaj

Szałwia lekarska – roślina o wielkiej mocy

Szałwia lekarska Salvia officinalis L. jest wieloletnią rośliną z rodziny jasnotowatych (dawniej wargowych), rośnie w krajach klimatu śródziemnomorskiego. Uprawia się ...
Czytaj

Nadwrażliwość pokarmowa – objawy

Nadwrażliwość pokarmowa Nadwrażliwość pokarmowa określana jest jako zespół obiektywnie potwierdzonych objawów występujących po spożyciu konkretnego pokarmu w dawce tolerowanej przez ...
Czytaj

Kwas foliowy – jego rola dla organizmu

Właściwości i zalecenia suplementacji Kwas foliowy odgrywa kluczową rolę podczas wielu procesów biochemicznych. Jego oddziaływanie na nasz organizm rozpoczyna się ...
Czytaj

Rukiew wodna – Skarbnica substancji odżywczych

Rukiew wodna Rukiew wodna (Nasturtium officinale) jest wieloletnią rośliną z rodziny kapustowatych, o drobnych białych kwiatach i pierzastych liściach. Występuje ...
Czytaj

Fruktozuria i fruktozemia

Nietolerancja fruktozy     Fruktoza jest jednym z podstawowych cukrów przyjmowanych w formie wolnej, np. w owocach i miodzie, lub związanej, ...
Czytaj

Chlorofil – moc drzemiąca w roślinach

Chlorofil - Magazyn energii słonecznej, naturalny detoks i kuracja antynowotworowa Chlorofil jest organicznym związkiem chemicznym pochodzenia roślinnego, pigmentem nadającym roślinom i ...
Czytaj

Oleaceina – wpływ na układ krwionośny

Oleaceina Oleaceina jest organicznym związkiem chemicznym z grupy fenoli, znajduje się w owocach i liściach drzewa oliwnego (oliwki europejskiej) Olea europaea ...
Czytaj

Głóg – skarbnica wyjątkowych substancji

Owoce i kwiaty głogu Głóg (Crataegus) jest rośliną rozpowszechnioną w północnej strefie umiarkowanej: Europie, Azji i Ameryce Północnej. Występuje dziko ...
Czytaj