Ziemniaki, a układ trawienny

Skąd się wzięły ziemniaki Ziemniaki (łac. Solanum tuberosum) pochodzą z Ameryki Południowej, z obszarów Peru, Chile i Boliwii. Były tam ...
Czytaj

Liść Damiana – nie tylko afrodyzjak

Damiany czy Damiana? Liść Damiana pochodzi z turnery rozpierzchłej (łac. Turnera diffusa), krzewu potocznie nazywanego damianą od średniowiecznego aptekarza świętego ...
Czytaj

Liczi – egzotyczne superowoce

Liczi to owoce drzewa liczi (łac. Litchi chinensis) nazywane także śliwkami chińskimi. Drzewa pochodzą z Azji Południowo-Wschodniej, ale są uprawiane ...
Czytaj

Kiwi, a zapalenie układu pokarmowego

Kiwi – chińskie owoce Kiwi nazywane są także agrestem chińskim, rosną na pnączach kilku gatunków z rodzaju aktinidii (łac. Actinidia), ...
Czytaj

Owoc granatu – antyoksydanty dla zdrowia

Granat – owoc płodności Owoce granatu są znane w medycynie ludowej od tysięcy lat, a w wielu religiach były symbolem ...
Czytaj

Czosnek – prastare lekarstwo

Czosnek (łac. Allium sativum) jest używany w kuchniach całego świata jako wyrazista przyprawa. Jego walory od setek lat docenia także ...
Czytaj

Kawa – pełnia zdrowia w filiżance

Dla wielu kawa jest nieodłącznym elementem każdego poranka. Cenimy ją za wyrazisty smak, delikatne pobudzenie oraz niepowtarzalny aromat wypełniający całą ...
Czytaj

Anemia – objawy, diagnostyka, dieta i leczenie

Tlen jest niezbędny do życia, a jego niezachwiana dystrybucja w organizmie warunkuje prawidłowe działanie wszystkich tkanek i narządów. Transport życiodajnego ...
Czytaj

Bataty – zdrowsza wersja ziemniaków

Skąd się biorą bataty Bataty, zwane także słodkimi ziemniakami, to bulwy korzeniowe rośliny o nazwie wilec ziemniaczany (łac. Ipomoea batatas) ...
Czytaj

Czarci pazur – zdrowe stawy na długo

Czym jest czarci pazur Pod tajemniczą nazwą kryje się roślina o nazwie hakorośl rozesłana (łac. Harpagophytum procumbens). Dziwna nazwa: czarci ...
Czytaj

Cebula – bardzo zdrowy składnik zup i sałatek

Cenne warzywo Cebula (łac. Allium cepa) to roślina od wieków uprawiana jako warzywo. W kuchni używana jest do sałatek, zup ...
Czytaj

Pokrzywa zwyczajna – właściwości i działanie

Użyteczny chwast Pokrzywa zwyczajna (łac. Urtica dioica) jest rośliną synantropijną, czyli występującą w otoczeniu człowieka. Jej charakterystyczną cechą są znajdujące ...
Czytaj