Kwas foliowy – jego rola dla organizmu

Właściwości i zalecenia suplementacji Kwas foliowy odgrywa kluczową rolę podczas wielu procesów biochemicznych. Jego oddziaływanie na nasz organizm rozpoczyna się ...
Czytaj

Rukiew wodna – Skarbnica substancji odżywczych

Rukiew wodna Rukiew wodna (Nasturtium officinale) jest wieloletnią rośliną z rodziny kapustowatych, o drobnych białych kwiatach i pierzastych liściach. Występuje ...
Czytaj

Fruktozuria i fruktozemia

Nietolerancja fruktozy     Fruktoza jest jednym z podstawowych cukrów przyjmowanych w formie wolnej, np. w owocach i miodzie, lub związanej, ...
Czytaj

Chlorofil – moc drzemiąca w roślinach

Chlorofil - Magazyn energii słonecznej, naturalny detoks i kuracja antynowotworowa Chlorofil jest organicznym związkiem chemicznym pochodzenia roślinnego, pigmentem nadającym roślinom i ...
Czytaj

Oleaceina – wpływ na układ krwionośny

Oleaceina Oleaceina jest organicznym związkiem chemicznym z grupy fenoli, znajduje się w owocach i liściach drzewa oliwnego (oliwki europejskiej) Olea europaea ...
Czytaj

Głóg – skarbnica wyjątkowych substancji

Owoce i kwiaty głogu Głóg (Crataegus) jest rośliną rozpowszechnioną w północnej strefie umiarkowanej: Europie, Azji i Ameryce Północnej. Występuje dziko ...
Czytaj

Papaina – cenny enzym ukryty w papai

Papaina jest roślinnym enzymem proteolitycznym, to znaczy, że ma zdolność trawienia białek. Należy do podklasy proteaz cysteinowych (zawiera grupę tiolową ...
Czytaj

Kwas DAA – męski aminokwas

Kwas D-asparaginowy Kwas D-asparaginowy (DAA) jest organicznym związkiem chemicznym, zalicza się go do aminokwasów endogennych, to znaczy, że organizm ludzki ...
Czytaj

Olej z kryla – właściwości

Źródło kwasów omega 3 o dużej przyswajalności Kryl jest drobnym skorupiakiem podobnym do krewetki, zasiedla wiele mórz i wszystkie oceany; ...
Czytaj

Witamina D – znaczenie dla organizmu

Witamina D, a zdrowie człowieka Witamina D jest jedną z najważniejszych dla zdrowia witamin. Może być samodzielnie wytwarzana przez organizm ...
Czytaj

Bioflawonoidy cytrusowe – wpływ na organizm

Flawonoidy to organiczne związki chemiczne z grupy polifenoli występujące w roślinach. Pełnią rolę barwników, chronią roślinny przed nadmiernym promieniowaniem UV, ...
Czytaj

Olej migdałowy w codziennej pielęgnacji

Olej migdałowy, który tłoczony jest na zimno posiada doskonałe właściwości pielęgnacyjne i prozdrowotne. Działanie na skórę Jednym z najczęstszych zastosowań ...
Czytaj