Zakażenia przewodu pokarmowego

Zakażenia przewodu pokarmowego Zakażenia przewodu pokarmowego najczęściej manifestują się w postaci ostrej biegunki infekcyjnej, której głównym objawem jest zwiększenie ilości ...
Czytaj

Kozieradka pospolita – niezwykła roślina

Kozieradka pospolita – silnie przeciwzapalne azjatyckie nasiona Kozieradka pospolita (Trigonella foneum graecum L.), inaczej fenugreek to roślina z rodziny bobowatych ...
Czytaj

Lapacho kora – panaceum na wiele dolegliwości?

Pau d’arco (lapacho) – tradycyjny indiański napój o właściwościach prozdrowotnych Pau d’arco, czyli lapacho (Tabebuia impetiginosa), również: iperoxo, taheebo lub ...
Czytaj

Właściwości i działanie beta-karotenu

Beta-karoten – zdrowe oczy, piękna opalenizna i aktywność przeciwutleniająca Beta-karoten to związek organiczny z grupy karotenoidów. Zbudowany jest z 40 ...
Czytaj

Astaksantyna – silny przeciwutleniacz

Astaksantyna – najsilniejszy antyoksydant karotenoidowy Astaksantyna jest związkiem organicznym, karotenoidem ksantofilowym, naturalnym barwnikiem o odcieniach koloru różowego i czerwonego. Astaksantyna ...
Czytaj

Acerola – cenne źródło witaminy C

Acerola – jedno z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C Acerola (Malpighia glabra), inaczej malpigia lub wiśnia z Barbados to tropikalny ...
Czytaj

Paracetamol – czy każdy może go stosować?

Paracetamol, acetaminofen jest metabolitem fenacetyny, hydroksylową pochodną acetanilidu, który po raz pierwszy został zsyntezowany w XIX wieku. Ten organiczny związek ...
Czytaj

Olej z czarnuszki – potencjał prozdrowotny

Czarnuszka siewna (Nigella sativa), inaczej czarny kmin (ang. black cumin) rośnie w południowej Europie, północnej Afryce i południowo-zachodniej Azji. Obecnie ...
Czytaj

Ajurweda – holistyczne podejście do życia

Ajurweda – droga do zdrowia i szczęścia dzięki holistycznemu podejściu do życia Ajurweda jest wiedzą o życiu. Zajmuje się wszystkimi ...
Czytaj

Zaburzenia połykania – dysfagia

Dysfagia to nazwa, która w żargonie medycznym oznacza trudności w połykaniu. Może objawiać się zaburzeniem formowania kęsa pokarmowego lub uczuciem ...
Czytaj

Alternatywa dla cukru

Substancje alternatywne dla cukru - naturalna słodycz o małej kaloryczności Cukier spożywczy, którego zasadniczym składnikiem jest sacharoza, produkowany jest z ...
Czytaj

Kwas elagowy – działanie i właściwości

Kwas elagowy to związek organiczny z grupy kwasów fenolowych. Występuje w tkankach roślinnych w postaci wolnej lub związanej z glukozą ...
Czytaj