Pasternak – zapomniane warzywo korzeniowe

Warzywo powracające do łask Pasternak zwyczajny (Pastinaca sativa) należy do rodziny selerowatych, pochodzi z Europy, obecnie rozpowszechniony prawie na całym ...
Czytaj

Echinacea – Kwiat podnoszący odporność

Jeżówka purpurowa Jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea) jest byliną, porasta prerie, pustkowia i lasy południowo-wschodniej części Ameryki Północnej. Ze względu na okazałe ...
Czytaj

Produkty rozgrzewające i wychładzające organizm

Podział i zasady stosowania Według tradycyjnej medycyny chińskiej, odpowiedni dobór pokarmów pod względem ich termiki ma niebagatelny wpływ na zdrowie ...
Czytaj

Męczennica cielista – balsam dla duszy

Roślina na ukojenie nerwów Męczennica cielista (Passiflora incarnata L.) to tropikalna bylina pnąca występująca w lasach Ameryki Północnej, Środkowej i ...
Czytaj

Zdrowie ukryte w lesie brzozowym

Brzoza Brzoza to drzewo o silnej symbolice w polskiej kulturze. Do dziś używa się jej w obrzędach wielkanocnych czy Bożego ...
Czytaj

Lekarstwo prosto z parapetu

Żyworódka Żyworódka pierzasta (Kalanchoe pinnata) to roślina dobrze znana wszystkim miłośnikom kwiatów doniczkowych. Dzięki dekoracyjnym liściom doskonale sprawdza się jako ...
Czytaj

Uzdrawiająca moc grzybów

Mykoterapia Grzyby stosuje się do przygotowania posiłków ze względu na nieprzeciętne walory smakowe i zapachowe. W krajach Dalekiego Wschodu od ...
Czytaj

Tajna broń w walce z rakiem

Genisteina  Flawonoidy, czyli związki o wielokierunkowej aktywności biologicznej, są coraz częściej wykorzystywane w profilaktyce i terapii wielu chorób. Jedną z ...
Czytaj

Świeże soki warzywno-owocowe

Świeże soki – dlaczego warto po nie sięgnąć Owoce i warzywa to niezbędne komponenty prawidłowo zbilansowanej diety. Produkty te dostarczają ...
Czytaj

Selen – niezbędny pierwiastek

Znaczenie dla organizmu Choć występuje w organizmie człowieka jedynie w śladowych ilościach, jest niezbędnym elementem licznych szlaków metabolicznych. Zarówno niedobór, ...
Czytaj

Szafran – szlachetna przyprawa

Lecznicza moc drogocennej przyprawy Ze względu na intensywny smak i wyrazisty kolor szafran stanowi cenny składnik wielu dań, jest powszechnie ...
Czytaj

Apiterapia – leczenie produktami pszczelimi

Lecznicza moc produktów pszczelich Pozytywne działanie pszczelich wytworów doceniali już starożytni medycy. Od najdawniejszych czasów miód był stosowany jako środek ...
Czytaj