Pietruszka – znana od wieków w kuchni

Pietruszka – nać, korzeń, nasiona Pietruszka zwyczajna (łac. Petroselinum crispum) jest rośliną z rodziny selerowatych, pochodzącą z półwyspów: Apenińskiego i ...
Czytaj

Soja – odżywcze i lecznicze nasiona

Soja (Glycine max) to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i tam zaczęto ją uprawiać. Znana jest ...
Czytaj

Anemia – objawy, diagnostyka, dieta i leczenie

Tlen jest niezbędny do życia, a jego niezachwiana dystrybucja w organizmie warunkuje prawidłowe działanie wszystkich tkanek i narządów. Transport życiodajnego ...
Czytaj

Aspartam – nienaturalna słodycz

Aspartam jest organiczną substancją chemiczną wynalezioną w 1965 roku przez pracownika firmy farmaceutycznej Jamesa M. Schlattera. Odkrył ją zupełnie przypadkowo ...
Czytaj

Chitozan – unikatowe właściwości

Chitozan jest związkiem organicznym, polisacharydem pochodnym chityny. Z chityny zbudowane są zewnętrzne szkielety (pancerze) stawonogów, czyli m.in. skorupiaków (np. krabów, ...
Czytaj

Olej z orzechów makadamia

Makadamia – orzechy znane kosmetyce Makadamia to kilka gatunków drzew występujących naturalnie w Australii, na Nowej Kaledonii oraz na Sulawesi ...
Czytaj

Żeń-szeń amerykański – istotne działanie chłodzące

Żeń-szeń amerykański, czyli pięciolistny (Panax quinquefolius) jest jednym z wielu gatunków żeń-szenia. Występuje w Ameryce Północnej, na leśnych terenach górskich ...
Czytaj

Sucha skóra – przyczyny, objawy, porady

Sucha skóra – problem kosmetyczny czy objaw poważnego schorzenia Sucha skóra jest powszechnym problemem powodującym: dyskomfort, swędzenie, pieczenie, zaczerwienienie nie ...
Czytaj

Olej arganowy – nie tylko kosmetyk

Olej arganowy jest tłoczony z owoców arganii żelaznej (łac. Argania spinosa), drzewa występującego endemicznie w północno-zachodniej Afryce. W Maroko znany ...
Czytaj

Działanie oleju konopnego

Konopie siewne Konopie siewne (łac. Cannabis sativa) od bardzo dawna są używane przez Europejczyków. Uprawiana była ze względu na włókna, ...
Czytaj

Olej rycynowy – właściwości

Z czego powstaje Olej rycynowy wyciskany jest z nasion rącznika pospolitego (łac. Ricinus communis), należącego do rodziny wilczomleczowatych. Jest to ...
Czytaj

Olejek jojoba – nie tylko kosmetyk

Pochodzenie Olejek jojoba pozyskiwany jest z rośliny o nazwie simondsja kalifornijska, nazywanej także jojoba (łac. Simmondsia chinensis). Roślina pochodzi z ...
Czytaj