Migdałecznik arjuna – kora chroniąca serce

Święta kora medycyny hinduskiej W Indiach, Mjanmie i na Sri Lance rośnie w stanie naturalnym drzewo z rodziny trudziczkowatych – ...
Czytaj

Odmładzający wpływ jagód acai

Jagody młodości Jagody acai są owocami palmy euterpa warzywna (Euterpa oleracea), która pochodzi z Ameryki Południowej, najczęściej występuje w Amazonii ...
Czytaj

Przeciwutleniające właściwości Camu camu

Camu camu – siła przeciwutleniaczy Camu camu (Myrciaria dubia) jest krzewem z rodziny mirtowatych, którego owoce są używane od setek ...
Czytaj

Piperyna – naturalna substancja odchudzająca oraz antydepresyjna

Piperyna – ostra przyprawa, substancja odchudzająca i antydepresyjna Piperyna jest organicznym związkiem chemicznym – alkaloidem, czyli ma odczyn zasadowy. Jest ...
Czytaj

Prozdrowotne właściwości Miłorząbu japońskiego

Ginkgo biloba – najstarszy lek na pamięć, koncentrację i piękną skórę Ginkgo biloba to łacińska nazwa wiekowego drzewa z Dalekiego ...
Czytaj

Kapsaicyna

Kapsaicyna – naturalna elektrownia dla organizmu Uwielbiasz pikantny smak papryki? To masz szczęście, ponieważ kapsaicyna ma wiele właściwości leczniczych, przeciwdrobnoustrojowych ...
Czytaj

Olej z drzewa herbacianego

Liście drzew herbacianych rosnące w Australii są surowcem do produkcji olejku herbacianego. Dla jego właściwości antyseptycznych, przeciwzapalnych i łagodzących od ...
Czytaj

Olejek z oregano

Oregano znane jest przede wszystkim z walorów smakowych – powszechnie stosuje się je jako przyprawę. Rzadko jednak słyszy się o ...
Czytaj
fosfatydylocholinaLecytyna

Lecytyna – naturalny wspomagacz pamięci

Lecytyna (fosfatydylocholina) to niezmiernie istotny składnik komórek budujących ciało człowieka. Reguluje ona poprawne działanie wielu mechanizmów. Lecytyna wytwarzana jest w ...
Czytaj
ArtretyzmDnaMoczanowa

Artretyzm, czyli dna moczanowa

Kto choruje na artretyzm? Artretyzm, zwany także dną moczanową, jest najczęstszą formą zapalenia stawów występującą u mężczyzn po 40. roku ...
Czytaj
GlutationWzórStrukturalny

Glutation

Glutation jest tripeptydem zbudowanym z cysteiny, glicyny i glutaminy. Produkowany jest przez ogół istot żywych, od organizmów jednokomórkowych po człowieka ...
Czytaj
BakterieSalmonella

Salmonella i niebezpieczne zatrucia pokarmowe

Czym właściwie jest salmonella? Salmonella sp. to rodzaj gram-ujemnych bakterii należących do pałeczek. Bakterie te występują w jelitach różnych zwierząt, ...
Czytaj