Prozdrowotne właściwości Miłorząbu japońskiego

Ginkgo biloba – najstarszy lek na pamięć, koncentrację i piękną skórę Ginkgo biloba to łacińska nazwa wiekowego drzewa z Dalekiego ...
Czytaj

Kapsaicyna

Kapsaicyna – naturalna elektrownia dla organizmu Uwielbiasz pikantny smak papryki? To masz szczęście, ponieważ kapsaicyna ma wiele właściwości leczniczych, przeciwdrobnoustrojowych ...
Czytaj

Olej z drzewa herbacianego

Liście drzew herbacianych rosnące w Australii są surowcem do produkcji olejku herbacianego. Dla jego właściwości antyseptycznych, przeciwzapalnych i łagodzących od ...
Czytaj

Olejek z oregano

Oregano znane jest przede wszystkim z walorów smakowych – powszechnie stosuje się je jako przyprawę. Rzadko jednak słyszy się o ...
Czytaj
fosfatydylocholinaLecytyna

Lecytyna – naturalny wspomagacz pamięci

Lecytyna (fosfatydylocholina) to niezmiernie istotny składnik komórek budujących ciało człowieka. Reguluje ona poprawne działanie wielu mechanizmów. Lecytyna wytwarzana jest w ...
Czytaj
ArtretyzmDnaMoczanowa

Artretyzm, czyli dna moczanowa

Kto choruje na artretyzm? Artretyzm, zwany także dną moczanową, jest najczęstszą formą zapalenia stawów występującą u mężczyzn po 40. roku ...
Czytaj
GlutationWzórStrukturalny

Glutation

Glutation jest tripeptydem zbudowanym z cysteiny, glicyny i glutaminy. Produkowany jest przez ogół istot żywych, od organizmów jednokomórkowych po człowieka ...
Czytaj
BakterieSalmonella

Salmonella i niebezpieczne zatrucia pokarmowe

Czym właściwie jest salmonella? Salmonella sp. to rodzaj gram-ujemnych bakterii należących do pałeczek. Bakterie te występują w jelitach różnych zwierząt, ...
Czytaj
AlergiaPokarmowa

Alergia pokarmowa

Czym jest alergia? Alergia jest patologiczną odpowiedzią układu immunologicznego na oddziaływanie różnych substancji – alergenów – które same w sobie ...
Czytaj
CeliakliaZanikKosmkówJelitowych

Celiakia – kiedy gluten naprawdę szkodzi

Skąd się bierze celiakia? Celiakia, zwana też chorobą trzewną, jest schorzeniem immunologicznym o podłożu genetycznym, czyli jest dziedziczna. Polega ona ...
Czytaj
PokarmoweŹródłaWitaminyD

Źródła witaminy D

Źródła witaminy D Witamina D pełni w organizmie człowieka wiele istotnych funkcji, m.in. zwiększa odporność, usprawnia funkcjonowanie mięśni, wraz z ...
Czytaj
AflatoksynyKukurydzaZaatakowanaPrzezPleśń

Aflatoksyny – kancerogenne niebezpieczeństwo

Czym są aflatoksyny? Mikotoksyny to toksyczne substancje chemiczne powstałe na skutek przemiany materii grzybów pleśniowych. Jednymi z największych zagrożeń dla ...
Czytaj