YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Anyż – aromatyczne lecznicze gwiazdki
Opublikowany przez
Anyż gwiaździsty

Anyż gwiaździsty, inaczej gwiazdkowy, jest owocem drzewa – badiana właściwego (łac. Illicium verum Hook. f.). Rośnie ono w południowo-zachodniej Azji. Surowcem spożywczym (przyprawą) i leczniczym są wysuszone owoce anyżu w kształcie ośmioramiennej gwiazdki oraz aromatyczne nasionka. Niezwykłe właściwości lecznicze rośliny wykorzystywano już w starożytności.

Możliwości kulinarne

Ze względu na silny aromat i korzenno-słodki smak anyż gwiazdkowy jest przyprawą dodawaną do wielu potraw i napojów. Należy do składników przyprawy do pierników. Dodaje się go do: zup, potraw mięsnych i warzywnych i napojów: kawy, herbaty, kompotów czy napojów alkoholowych (np. grzanego wina). Z uwagi na atrakcyjny kształt gwiazdki anyżu służą jako ozdoba do potraw lub do dekoracji świątecznego stołu.

Na poprawę trawienia i uporczywy kaszel

Anyż gwiaździsty jest surowcem zielarskim. Stosowany jest do pobudzania pracy układu pokarmowego, ponieważ nasila wydzielanie soków żołądkowych. Może być pomocny przy niestrawności, wzdęciach, mdłościach i bólach brzucha, ponieważ działa rozkurczowo i wiatropędnie. Wykazuje delikatne działanie moczopędne oraz zwalcza pasożyty bytujące w układzie pokarmowym. Na dolegliwości układu pokarmowego najlepiej sporządzić herbatkę z anyżu lub sięgnąć po nalewkę (można ją sporządzić samodzielnie).

Pobudza wydzielanie śluzu w drogach oddechowych, działa więc wykrztuśnie. Stosuje się go do wspomagania leczenia kaszlu o różnym pochodzeniu, towarzyszącego np.: przeziębieniom, grypie czy astmie; do leczenia kataru i zapalenia oskrzeli. Inną właściwością anyżu jest działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, czyli wspomaga leczenie infekcji wywołanych przez nie.

Pomaga w kobiecych dolegliwościach: uśmierza bóle miesiączkowe, w razie braku miesiączki może pomóc w jej wywołaniu, nasila laktację. Poza tym wzmacnia libido, i to zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.

Zawarty w nasionach olejek eteryczny wykazuje właściwości nasenne i uspokajające. Aromatyczna herbatka ukoi więc nerwy po wyjątkowo stresującym dniu, pomoże się zrelaksować i zasnąć. Temu samemu celowi posłuży kąpiel z olejkiem eterycznym czy kominek do aromaterapii.

Anyż gwiaździsty a anyżek

Z anyżem gwiaździstym często mylona jest inna roślina – anyżek, czyli biedrzeniec anyż (łac. Pimpinella Anisum). Nasiona obu roślin zawierają anetol – składnik olejku, dlatego te dwie rośliny wykazują podobne działanie i są wymiennie stosowane w lecznictwie naturalnym. Biedrzeniec anyż występuje w basenie Morza Śródziemnego, osiąga do 50 cm wysokości, a jego owoce również mają postać gwiazdek. Jego gwiazdki są jednak pięcioramienne. Różnicę widać też w kolorze nasion: anyż gwiazdkowy ma nasiona brązowe, a biedrzeniec anyż szarozielone.

Zalecana ostrożność

Osoby cierpiące na gastritis, choroby wrzodowe, refluks, choroby jelit (np. jelito drażliwe, zespół złego wchłaniania itp.) powinny zachować szczególną ostrożność w stosowaniu obu roślin jako przypraw, gdyż ze względu na pobudzanie wydzielania soków żołądkowych, drażnią go, powodując zaostrzenie choroby. Duże ilości tej przyprawy mogą również (z uwagi na działanie uspokajające) spowalniać oddychanie i wywołać reakcję toksyczną.

Stosowanie anyżu gwiazdkowego i anyżku jest zalecane, ale w małych ilościach.

Bibliografia

Majewska M., Anyż gwiaździsty (gwiazdkowy): właściwości i zastosowanie, Poradnik Zdrowie, 18.01.2016, online: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/anyz-gwiazdzisty-gwiazdkowy-wlasciwosci-i-zastosowanie-aa-7rkP-1Ci7-2kkx.html [dostęp 18.03.2019]

Marek J., Biedrzeniec anyż (Pimpinella anisum L.), Biomedical, online: http://www.biomedical.pl/rosliny/biedrzeniec-anyz-pimpinella-anisum-l-185.html [dostęp 18.03.2019]

Gurbacka K., Kardamon, cynamon i anyż – zobacz, co mogą razem te 3 przyprawy!, online: https://gurbacka.pl/kardamon-cynamon-i-anyz-magiczne-trio/ [dostęp 18.03.2019]

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Wanilia – słodka tropikalna przyprawa Macierzanka w apteczce i kuchni Soja – odżywcze i lecznicze nasiona Lecznicze właściwości krwiściągu lekarskiego Przyprawy w kuchni nie tylko od święta
Posted in
Miodla indyjska – na zdrowie i urodę
Prozdrowotne właściwości „miłosnego ziela”

Popularne tagi

Więcej Mniej

Zobacz też

  • Enzymy potrzebne do trawienia

    Enzymy potrzebne do trawienia

  • Figa – słodki i zdrowy owoc

    Figa – słodki i zdrowy owoc

  • Olej rycynowy – właściwości

    Olej rycynowy – właściwości

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2022 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt