
Ashwagandha, inaczej witania ospała lub żeń-szeń indyjski, szeroko stosowana jest w tradycyjnej medycynie indyjskiej – ajurwedzie – jako lek na reumatyzm, w stanach lękowych, wyczerpania fizycznego lub psychicznego. Do celów zielarskich wykorzystuje się korzeń i owoce rośliny.
Współcześnie przyjmowana jest przede wszystkim w postaci tabletek, lecz można ją spożywać w postaci wywarów z korzeni oraz owoców. Ashwagandha jest stosowana jako adaptogen, czyli ziołowy lek mający na celu lepsze przystosowanie organizmu do warunków stresowych.
Witania ospała wspomaga ośrodkowy układ nerwowy
Ashwagandha działa wspierająco na układ nerwowy. Ma wiele zastosowań, lecz przede wszystkim zalecana jest w stanach stresu i niepokojów. Naukowcy stwierdzili pozytywne rezultaty w badaniu nad działaniem ekstraktu z korzeni ashwagandhy u pacjentów w stanie stresu chronicznego. W grupie tej odnotowano zmniejszenie ilości wydzielanego przez organizm kortyzolu, a co za tym idzie – znaczącą poprawę odczuwanej satysfakcji z życia.
Badania naukowe pokazują również, że indyjski żeń-szeń wspiera funkcje kognitywne, poprawia pamięć i zapobiega jej utracie. Wpływa na tworzenie nowych dendrytów, dzięki czemu znajduje zastosowanie w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak parkinson, alzheimer, huntington.
Dla kogo ashwagandha?
Witania ospała pomoże przede wszystkim osobom cierpiącym z powodu stanów lękowych, chronicznego stresu, chcących poprawić koncentrację lub ogólny stan organizmu.
Dawkowanie Ashwagandhy
Nie zaleca się stosowania większych dawek dobowych niż 5 gram, lub ekwiwalentu w przypadku ekstraktu (np. nie więcej niż 500 mg ekstraktu 10:1). Przyjmowanie większych ilości należy ustalić indywidualnie.