Pieprz czarny – nie tylko przyprawa
Pieprz czarny (łac. Piper nigrum) jest znaną przyprawą, jego ziarna stosuje się chyba w każdym domu. Substancją odpowiedzialną za ostry smak jest piperyna – alkaloid o wielu właściwościach, które można wykorzystać do wspierania zdrowia.
Wiele właściwości
Coraz częściej używa się piperyny jako suplementu diety, ponieważ wpływa na przyspieszenie metabolizmu, może więc wspomagać odchudzanie. Ciekawe są jednak jej właściwości przeciwutleniające. Działa także przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie, immunomodulacyjnie, zapobiega powstawaniu wrzodów i zabija pierwotniaki.
Z medycznego punktu widzenia, największe znaczenie mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Zastosowanie w reumatoidalnym zapaleniu stawów
Piperyna wykazuje działanie przeciwzapalne, które może wspomagać leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS). Regularne stosowanie jej zmniejsza odczyn zapalny stawów objętych procesem chorobowym – zmniejsza ich bolesność, opuchliznę i wspomaga zwiększenie ich ruchliwości.
Leczenie zapaleń układu pokarmowego
Piperyna może być stosowana w leczeniu zapaleń układu pokarmowego, przede wszystkim jelit. Zmniejsza odczyn zapalny w jelitach, a dzięki dodatkowemu działaniu przeciwbakteryjnemu umożliwia szybki powrót mikroflory jelit do równowagi.
Wspomaganie leczenia epilepsji
W badaniach na myszach udowodniono także możliwość użycia piperyny do leczenia epilepsji; przydatne jest działanie przeciwbólowe i przeciwdrgawkowe.
Leczenie raka pieprzem?
Trwają badania sprawdzające możliwość wykorzystania piperyny do leczenia niektórych typów nowotworów. Wykazano już możliwość leczenia raka piersi. Substancja ta powoduje zmniejszenie stanu zapalnego wokół guza, co zmniejsza prawdopodobieństwo powstawania przerzutów; ogranicza dalsze podziały komórek guza, przez co ogranicza jego wzrost.