
Garcinia cambogia
Garcinia cambogia, nazywana garcynią kambodżańską, jest znaną od tysięcy lat rośliną cytrusową, występującą na terenach południowo-wschodniej Azji. W przeszłości służyła głównie jako produkt spożywczy, a ekstrakt ze skórki jej owocu, zawierający kwas hydroksycytrynowy (HCA), był również stosowany jako środek odchudzający.
Czym jest kwas HCA?
Kwas hydroksycytrynowy przyczynia się do zbilansowania poziomu węglowodanów, białek oraz tłuszczy w organizmie. HCA pomaga również blokować proces lipogenezy, polegający na zamianie nadmiaru białek w organizmie w tłuszcz, co jest niekorzystne dla zdrowia. Kwas hydroksycytrynowy zapobiega więc nadmiernemu przyrostowi tkanki tłuszczowej.
Garcinia cambogia wspierająca odchudzanie
Ekstrakt pozyskiwany z owoców garcynii kambodżańskiej jest często dodatkowym składnikiem w suplementach wspomagających odchudzanie. Hamuje apetyt, blokuje też enzymy odpowiadające za produkcję tłuszczu w organizmie. W wyniku jego działania podnosi się poziom serotoniny (hormonu szczęścia) w mózgu, co może sprawić, że odczuwa się mniejszy głód.
Wpływ HCA na poziom cukru oraz cholesterolu
Garcynia kambodżańska może mieć pozytywny wpływ na poziom glukozy we krwi, ponieważ posiada właściwości obniżające stężenie insuliny. Niektóre badania wykazały, że Garcinia cambogia jest skuteczna w walce o dobry bilans cholesterolu we krwi. HCA wpływa na obniżenie poziomu LDL („złego” cholesterolu) oraz podwyższenie HDL („dobrego” cholesterolu). Garcinia cambogia może być zatem pomocna w profilaktyce przeciwmiażdżycowej.
Garcinia cambogia jest polecana jest osobom borykającym się z nadwagą. Skuteczność jej działania poparta jest licznymi badaniami.