YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Fioletowe ziemniaki – lecznicza siła kolorów
Opublikowany przez
Fioletowy sekret

Ziemniaki są od wieków szeroko wykorzystywane w sztuce kulinarnej. Obecnie coraz bardziej popularne stają się odmiany o nietypowej barwie. Fioletowe ziemniaki, zwane również truflowymi, stanowią jednak nie tylko kulinarną atrakcję, ale również wartościowy element diety.

Jednym z kryteriów podziału morfologicznego ziemniaków jest kolor skórki i miąższu. Różni się on w zależności od odmiany. Kolor skórki uzależniony jest od barwników znajdujących się w zewnętrznej warstwie kory pierwotnej. Za kolor miąższu odpowiadają barwniki soku komórkowego. Charakterystyczne zabarwienie ziemniaków fioletowych dotyczy zarówno skórki, jak i miąższu. Wyjątkowy kolor warunkują antocyjany.

Apetyczne odmiany

Do ziemniaków fioletowych należą m.in. odmiany: Vitelotte, Blue Congo, Blaue Anneliese. Szczególnie popularna jest pierwsza odmiana. Ziemniaki Vitelotte są powszechnie uprawiane w Chile, Peru i Francji. Odznaczają się podłużnym kształtem i twardą skórką. W smaku przypominają inne odmiany. Fioletowe ziemniaki doskonale sprawdzają się w kuchni. Dzięki nietypowemu zabarwieniu są osobliwym dodatkiem do sałatek i potraw mięsnych, podnoszą walory estetyczne dań. Fioletowe ziemniaki słyną jednak przede wszystkim z właściwości prozdrowotnych.

Siła antocyjanów

Dobroczynny wpływ ziemniaków truflowych na zdrowie wynika przede wszystkim z obecności antocyjanów. Związki te wykazują silną aktywność przeciwutleniającą, przeciwdrobnoustrojową, przeciwzapalną i przeciwnowotworową. Ogólna zawartość polifenoli w odmianach fioletowych jest aż od trzech do pięciu razy większa niż w odmianach o jasnym miąższu.

Antocyjany wspomagają ochronę komórek przed wolnymi rodnikami, hamują namnażanie się komórek nowotworowych, obniżają poziom glukozy i lipidów we krwi. Mogą być użyteczne w profilaktyce raka jelita grubego, chorób układu krążenia, chorób reumatycznych, cukrzycy. Kolorowe bulwy są ponadto bogate w potas, karotenoidy i kwasy fenolowe, a ich regularne spożywanie pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

Podobnie jak pozostałe odmiany ziemniaki fioletowe są źródłem magnezu, witaminy C i błonnika. Dzięki temu mogą być wartościowym elementem jadłospisu osób zmagających się z chorobami serca czy przewodu pokarmowego.

Uniwersalne warzywo

Ziemniaki truflowe zazwyczaj mogą być składnikiem diety nawet tych osób, które nie powinny spożywać tradycyjnych odmian (np. chorzy na cukrzycę typu 2). Można stosować je także w ramach diety odchudzającej. Ze względu na dużą zawartość potasu i fosforu muszą z nich jednak zrezygnować pacjenci cierpiący na choroby nerek.

Bibliografia

Bontempo P., Carafa V., Grassi R. i in., Antioxidant, antimicrobial and anti-proliferative activities of Solanum tuberosum L. var. Vitelotte, Food and Chemical Toxicology 2013, nr 55, s. 304–312.

Ombra MN., Fratianni F., Granese T. i in., In vitro antioxidant, antimicrobial and anti-proliferative activities of purple potato extracts (Solanum tuberosum cv Vitelotte noire) following simulated gastro-intestinal digestion, Natural Product Research 2015, 29(11), s. 1087–1091.

Jiang HF., Li XR., Tang C., Effect of purple sweet potato flavonoids on metabolism of glucose and lipids in diabetic rats, Journal of Zhejiang University. Medical Sciences 2011, nr 40, s. 374–379.

Ciemiecka A., Fioletowe ziemniaki – przepisy, właściwości i wartości odżywcze, Wylecz.to, 27.02.2019, online: https://wylecz.to/zywnosc/fioletowe-ziemniaki-przepisy-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze/ [dostęp: 13.06.2019].

Majewska M., Fioletowe ziemniaki – właściwości i wartości odżywcze, Poradnikzdrowie.pl, 3.10.2017, online: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/fioletowe-ziemniaki-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-aa-CKWT-xduj-VKP4.html [dostęp: 13.06.2019].

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Kwercetyna – flawonoid do zadań specjalnych Miodla indyjska – na zdrowie i urodę Ziemniaki, a układ trawienny Gryka – wyjątkowo odżywcze zboże Tropikalny owoc na zdrowie
Posted in
Uspokajająca moc kozłka lekarskiego
Olej cedrowy dla zdrowia i urody

Popularne tagi

Więcej Mniej

Zobacz też

  • 3 zasady zdrowego żywienia

    3 zasady zdrowego żywienia

  • Kwas elagowy – działanie i właściwości

    Kwas elagowy – działanie i właściwości

  • Synestezja – Jak smakują dźwięki

    Synestezja – Jak smakują dźwięki

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2023 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt