On:
list W: Aktualności person Dodane przez:

Kwercetyna – flawonoid do zadań specjalnych

Kwercetyna to flawonoid, który wspomaga proces wchłaniania oraz stabilizacji niektórych witamin oraz wykazuje działanie przeciwzapalne.

Czym jest kwercetyna

Flawonoidy glikozydowe to grupa organicznych związków chemicznych występujących naturalnie w tkankach roślinnych. Związki te to naturalne barwniki o potwierdzonych właściwościach przeciwutleniających. Jednym z flawonoidów glikozydowych jest kwercetyna, która wpływa – na wiele sposobów – pozytywnie na organizm człowieka.

Pod względem chemicznym jest flawonoidem, a dokładniej flawonolem. Występuje w różnych roślinach. Bardzo dobrze wchłania się z układu pokarmowego, a w organizmie może pełnić wiele pożytecznych funkcji. Nie tylko sama wykazuje prozdrowotne właściwości, ale też wspomaga proces wchłaniania oraz stabilizacji niektórych witamin, w tym C oraz E.

Właściwości
  • przeciwzapalne – hamuje powstawanie cytokin, czyli cząsteczek powodujących występowanie miejscowych procesów zapalnych;
  • przeciwalergiczne – dzięki hamowaniu miejscowych reakcji zapalnych może wspomagać objawowe leczenie alergii i być np. stosowana do łagodzenia pokrzywek;
  • przeciwwirusowe – może być przydatna m.in. w leczeniu HIV, ponieważ hamuje enzymy niezbędne do namnażania się wirusa;
  • wspomagające gojenie ran – bierze udział w procesie gojenia ran dzięki zmniejszeniu stanu zapalnego; chroni rany przed zakażeniem, a rozszerzając naczynia krwionośne i przyspieszając przepływ krwi przez tkanki, pozwala na zwiększenie dopływu białych krwinek do rany;
  • wzmacniające błony komórkowe – oddziałuje na białka błon komórkowych i przez to zwiększa ich stabilizację, np. zwiększa elastyczność ścian naczyń krwionośnych, wydłuża życie erytrocytów oraz zmniejsza stany zapalne;
  • przeciwnowotworowe – zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów (za sprawą zmniejszania stresu oksydacyjnego), zapobiega podziałom komórek nowotworowych i zwiększa ich wrażliwość na chemioterapię;
  • obniżające poziom cukru we krwi – wiele badań wskazuje, że kwercetyna może wspierać zapobieganie i leczenie cukrzycy.

Potężny przeciwutleniacz

W ludzkich organizmach nieustannie zachodzą reakcje utleniania. Ich produktem ubocznym są wolne rodniki – atomy lub cząsteczki posiadające niesparowane elektrony. Wolne rodniki są toksyczne, a ich zbyt duże nagromadzenie w ciele może mieć wyjątkowo niekorzystne skutki – przyśpieszenie procesów starzenia, podwyższenie ryzyka miażdżycy, a nawet zwiększenie prawdopodobieństwa wystąpienia specyficznych nowotworów.
Warto korzystać z dobrodziejstw substancji o właściwościach przeciwutleniających, by zniwelować działanie wolnych rodników. Kwercetyna wykazuje wysoki potencjał antyoksydacyjny, usuwa z organizmu wolne rodniki, przeciwdziałając rozwojowi licznych chorób oraz opóźniając starzenie się komórek.

Naturalny środek przeciwzapalny

Najnowsze badania potwierdziły, że kwercetyna hamuje produkcję cyklooksygenaz – związków chemicznych odpowiedzialnych za napędzanie odpowiedzi zapalnej organizmu. Przewlekłe procesy zapalne są zalążkiem wielu chorób, takich jak: astma, miażdżyca czy choroby serca.

Skuteczny przeciwzapalny mechanizm działania kwercetyny zapewnia zatem obniżenie ryzyka rozwoju wielu schorzeń. Warto zauważyć, że hamowanie zapaleń bezpośrednio przekłada się na łagodzenie alergii. Co więcej, kwercetyna stopuje produkcję histaminy – głównego mediatora reakcji alergicznych.

Kwercetyna przeciw nowotworom

Zauważono, że kwercetyna odgrywa ważną rolę w prewencji i zwalczaniu wielu typów raka. Analizy naukowe dowodzą, że flawonoid ten hamuje namnażanie komórek w obrębie nowotworu. Naukowcy sugerują też, że kwercetyna jest w stanie programować komórki rakowe do apoptozy, a dzięki temu uniemożliwia formowanie się guzów nowotworowych bądź przyczynia się do zmniejszenia już istniejących.

Kwercetyna na co dzień

Jako związek w pełni naturalny nie wykazuje wielu skutków ubocznych i została zakwalifikowana do grupy produktów bezpiecznych. Należy jednak pamiętać, że nieumiarkowane stosowanie kwercetyny może prowadzić do zaburzeń pracy serca i funkcjonowania układu krwionośnego.

Źródła występowania

W środowisku naturalnym kwercetynę można odnaleźć w wielu powszechnie dostępnych owocach i warzywach, takich jak: truskawki, , ciemne winogrona, wiśnie, czarny bez, dzika róża, czereśnie, czarna porzeczka, żurawina, aronia, czarna jagoda, jeżyna oraz malina; z warzyw: brokuły, cebula, pomidory i szpinak, seler, szalotka, a także w bardziej egzotycznych roślinach, jak moringa czy perełkowiec japoński. Kwercetyna naturalnie występuje w wielu owocach i warzywach, przede wszystkim tych o ciemnych kolorach:


Bibliografia

Gheribi E., Związki polifenolowe w owocach i warzywach, Medycyna Rodzinna 2011, nr 4, s. 111–115, online:  http://www.czytelniamedyczna.pl/3918,zwiazki-polifenolowe-w-owocach-i-warzywach.html , [dostęp: 27.05.2019]

Maciejczyk A., Surowiak P., Quercetin inhibits proliferation and increases sensitivity of ovarian cancer cells to cisplatin and paclitaxel, Ginekologia Polska 2013, t. 84, nr 7, 590–595, online: https://journals.viamedica.pl/ginekologia_polska/article/view/46004, [dostęp 27.05.2019]

Majewska M., Czeczot H., Flawonoidy w profilaktyce i terapii, Terapia i Leki 2009, t. 65, nr 5, s. 369–377, online: http://ptfarm.pl/pub/File/FP/5_2009/11%20%20flawonoidy.pdf, [dostęp 27.05.2019]

Mieszkowski J. i in., Kwercetyna – struktura, funkcje, zastosowanie kliniczne, Farmakologia Polska 2011, t. 67, nr 1, s. 18–24, online: https://www.researchgate.net/profile/Jan_Mieszkowski/publication/235418254_Quercetin_-_structure_function_and_clinical_usage/links/5819169308aee7cdc685e822/Quercetin-structure-function-and-clinical-usage.pdf, [dostęp 27.05.2019]

Paszkiewicz M. i in., Immunomodulacyjna rola polifenoli roślinnych, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2012, t. 66, s. 637–646, online: http://www.phmd.pl/api/files/view/28948.pdf, [dostęp: 27.05.2019]

Pawlikowska-Pawlęga B. i in., The study of the quercetin action on human erythrocyte membranes, Biochemical Pharmacology 2003, vol. 66, p. 4, s. 605–612, online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12906925 [dostęp 27.05.2019]

Gholamreza Askari, Reza Ghiasvand, Awat Feizi, Syed Mustafa Ghanadian, Jahangir Karimian The effect of quercetin supplementation on selected markers of inflammation and oxidative stress 2012 Journal of Research in Medical Sciences, online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3685779/ [dostęp 11,06-2019]

Yao Li, Jiaying Yao, Chunyan Han, Jiaxin Yang, Maria Tabassum Chaudhry, Shengnan Wang, Hongnan Liu,,* and Yulong Yin Quercetin, Inflammation and Immunity 2016 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808895/ [dostęp 11.06.2019]


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password