YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Medycyna naturalna
  • Zdrowie
  • Organizm
  • Schorzenia
  • Sklep
  • Więcej
    • O nas
    • Hurtownia
    • Warunki promocji
    • Praca
    • Kontakt
Yango.pl
|
Miechunka – niezwykłe lekarstwo Inków
Opublikowany przez
Występowanie

Miechunki to rośliny należące do rodziny psiankowatych (Solanaceae). Większość gatunków w stanie naturalnym występuje na terenie Ameryki Środkowej i Południowej, a znane są z walorów smakowych i właściwości prozdrowotnych.

Gatunki

Do rodzaju miechunka (Physalis L.) zalicza się około 120 gatunków roślin jednorocznych i wieloletnich. Najbardziej znane są: peruwiańska, rozdęta, omszona i pomidorowa. Osiągają wysokość od 40 do 200 cm, mają grubą łodygę i pojedyncze skrętoległe liście, owocami są soczyste kuliste jagody ukryte w kielichach kwiatowych w kształcie lampionów.

Miechunka peruwiańska jest znana pod różnymi nazwami: rodzynek brazylijski, miechunka jadalna, wiśnia peruwiańska lub jagoda Inków. Jest byliną, osiąga wysokość 120 cm. Ma silnie rozgałęzione łodygi, sercowate liście z fioletowymi ogonkami i nerwami liściowymi oraz żółte kwiaty z ciemnymi plamkami, a pomarańczowy owoc otacza jasnobrązowy kielich.

Miechunka rozdęta znana jest jako: wiśnia żydowska, garliczka i pęcherznica. Zazwyczaj osiąga wysokość do 45 cm, odznacza się ostro zakończonymi liśćmi, białymi kwiatami i jaskrawymi pomarańczowoczerwonymi kielichami; jest popularną rośliną ozdobną, uprawianą w przydomowych ogrodach.

W kuchni

Ze względu na charakterystyczny słodko-kwaśny smak, przypominający agrest lub ananas, miechunki są szeroko używane jako dodatki do: dżemów, galaretek, sałatek, ciast, nalewek, sosów. Owoce miechunki peruwiańskiej są zjadane na surowo, suszone lub smażone w syropie.

Lecznicze substancje

Surowcem leczniczym jest owoc, który zawiera dużo witamin: A, C i z grupy B; minerałów: wapnia i fosforu; fitosterole: kampesterol, stigmasterol i sitosterol; wielonienasycone kwasy tłuszczowe, garbniki i śluzy. Lecznicze właściwości miechunek warunkują głównie witasteroidy, do których należą: witanoloidy, fyzaliny i alkaloidy tropanowe i notropanowe, iksokarpalaktony.

Witanoloidy i fyzaliny działają cytostatycznie, przeciwdrobnoustrojowo, przeciwzapalne, neuroochronnie, przeciwlękowo, przeciwdepresyjnie, immunomodulująco, odtruwająco i hipoglikemicznie. Dzięki alkaloidom tropanowym miechunki hamują czynność układu przywspółczulnego, wykazują aktywność rozkurczową mięśni przewodu pokarmowego, dróg moczowych i oskrzeli, zmniejszają wydzielanie kwasu solnego i pepsyny. Znajdujące się w roślinach fitosterole wywołują efekt hipocholesterolomiczny – obniżający poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL.

Ekstrakt z miechunki rozdętej powoduje wzrost stężenia hormonów tarczycy T3 i T4, ma właściwości przeciwutleniające oraz chroniące wątrobę.

W profilaktyce i terapii

Miechunki stosuje się w profilaktyce chorób cywilizacyjnych: nowotworów, miażdżycy, cukrzycy. Dzięki właściwościom odtruwającym i moczopędnym wspomagają terapię chorób nerek, kamicy moczowej, dny moczanowej. Zaleca się przyjmowanie preparatów z miechunki w stanach zapalnych przewodu pokarmowego i chorobach reumatycznych. Napary z owoców nadają się do stosowania zewnętrznego w leczeniu: trądziku, łupieżu, łuszczycy, przebarwień czy infekcji skóry. Miechunki można stosować również jako środek wzmacniający odporność.

Przeciwwskazania

Miechunek nie powinny przyjmować kobiety ciężarne ani karmiące. Niewskazane jest spożywanie niedojrzałych owoców z powodu toksycznego działania.

Bibliografia

Bahmani M., Rafieian-Kopaei M., Naghdi N. i in., Physalis alkekengi: A review of Its Therapeutic Effects, Journal of Chemical and Pharmaceutical Sciences 2016, t. 9, nr 3, s. 1472–1475.

Zdziebło M., Miechunka – cenny lek Inków, Panacea 2014, nr 4 (49), s. 34.

Wieteska A., Przegląd wybranych roślin zielarskich z rodzaju miechunka (Physalis L.), w: Zagadnienia aktualnie poruszane przez młodych naukowców 22, red. Kuczera M., Piech K., Kraków 2015, s. 104–108.

Kusiak J., Stępień B., Bergier K. i in., Bioaktywne metabolity wtórne roślin z rodzaju Physalis, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2010, nr 64, s. 665–673.

Różański H., Miechunka – czy znana w Polsce jako smaczna i lecznicza?, Rozanski.li 13.10.2007, online: https://rozanski.li/120/miechunka-czy-znana-w-polsce-jako-smaczna-i-lecznicza/ [dostęp: 12.07.2019].

Lewkowicz-Mosiej T., Egzotyczne rośliny lecznicze w domu i w ogrodzie, Kraków 2013, s. 113–116.

Majewska M., Miechunka jadalna (peruwiańska) – właściwości i wartości odżywcze, Poradnikzdowie.pl 12.12.2018, online: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/miechunka-jadalna-peruwianska-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-aa-dYo7-GBmP-dZJ7.html [dostęp: 12.07.2019].

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Opuncja figowa – kolczaste lekarstwo Niezwykłe źródło likopenu – pomidor zwyczajny Czarna jagoda – smaczny i leczniczy lokalny owoc Zdrowie ukryte w lesie brzozowym Amarantus – silnie odżywczy składnik diety i kosmetyk
Posted in
Synestezja – Jak smakują dźwięki
Zależność genów i chorób serca

Tagi

alergia anemia antyoksydant antyoksydanty astma bakterie bioflawonoidy ból głowy cholesterol codzienna dieta cukrzyca depresja dieta działanie przeciwbakteryjne działanie przeciwbólowe działanie przeciwutleniające działanie przeciwwirusowe działanie przeciwzapalne flawonoidy Helicobacter pylori karotenoidy magnez miażdżyca profilaktyka nadciśnienie tetnicze naturalne antyoksydanty odpowiednia dieta profilaktyka nowotworów przeciwutleniacz przeciwutleniacze stany zapalne stan zapalny stres trądzik wapń witamina A witamina C witamina E witaminy z grupy B wolne rodniki właściwości antyoksydacyjne właściwości przeciwbakteryjne właściwości przeciwutleniające właściwości przeciwzapalne zdrowa dieta żelazo

Zobacz też

  • Męczennica cielista – balsam dla duszy

    Męczennica cielista – balsam dla duszy

  • Sprzężony kwas linolowy CLA

    Sprzężony kwas linolowy CLA

  • Cytryna – nie tylko dodatek do herbaty

    Cytryna – nie tylko dodatek do herbaty

Kontakt

(22) 758 05 34
731 005 507
yango@yango.pl

Strony Produktowe

  • Kurkumina95.pl
  • Boswellia65.pl

Śledź nas

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2019 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Medycyna naturalna
  • Zdrowie
  • Organizm
  • Schorzenia
  • Sklep
  • Więcej
    • O nas
    • Hurtownia
    • Warunki promocji
    • Praca
    • Kontakt
Strona wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies). Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności. Treści na stronie mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.OKPolityka Prywatności