On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Oleaceina - wpływ na układ krwionośny

Oleaceina zawarta w oliwie jest niezwykle skuteczna w walce z miażdżycą, nadciśnieniem i zmniejsza ryzyko zawałów serca.

Oleaceina

Oleaceina jest organicznym związkiem chemicznym z grupy fenoli, znajduje się w owocach i liściach drzewa oliwnego (oliwki europejskiej) Olea europaea. Drzewo rośnie w krajach basenu Morza Śródziemnego i tam znajdują się największe światowe plantacje. Jadalną częścią rośliny są małe owoce, z których tłoczy się znaną na całym świecie oliwę. Owoce te, zanim dojrzeją mają barwę szarawą, która zmienia się następnie na zieloną, potem kolejno – na różową, brązową, a na końcu na czarną. W zależności od tego kiedy nastąpi zbiór otrzymuje się oliwki zielone (zebrane wcześniej) lub czarne (zebrane na końcu procesu dojrzewania). Do celów leczniczych używa się też liści. Oleaceina występuje tylko w oliwie najwyższej jakości, czyli tzw. extra virgin, tłoczonej na zimno, mechanicznie, i nierafinowanej (nieoczyszczonej). Oliwa taka jest mętna, ma gorzkawy smak i zielonkawy kolor. Tłuszcz łagodniejszy w smaku, o żółtawym kolorze (zazwyczaj tańszy) zawiera znacznie mniej oleaceiny i innych składników odżywczych.

Działanie przeciwmiażdżycowe

W 2017 roku naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego z zespołu prof. Marka Naruszewicza, kierownika Katedry Farmakognozji i Molekularnych Podstaw Fitoterapii przeprowadzili badania, z których wynika, że oleaceina zawarta w oliwie z oliwek wykazuje zbawienny wpływ na układ krwionośny. Substancja ta może zapobiegać tworzeniu się tzw. blaszek miażdżycowych. Tworzą je komórki zapalne oraz cholesterol gromadzące się w ścianach naczyń krwionośnych. Jeżeli blaszka miażdżycowa zwęża światło tętnicy o co najmniej 50% lub co gorsza pęka, tworzy się zator prowadzący do całkowitego zamknięcia światła naczynia krwionośnego. Choroba nazywa się miażdżycą i prowadzi do poważnych powikłań, jak: zawał serca czy udar mózgu. Oleaceina z oliwy zmienia funkcje pobudzających stan zapalny makrofagów w taki sposób, że zaczynają one produkować przeciwzapalną interleukinę 10, co utwardza blaszkę, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko jej pęknięcia i utworzenia zatoru.

Oliwa dla zdrowia

Oliwa zawiera głównie kwas oleinowy (72%). Należy on do grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA) typu omega-9. Około 17% stanowią nasycone kwasy tłuszczowe (palmitynowy i stearynowy). W oliwie są także kwasy tłuszczowe wielonienasycone (PUFA): typu omega-6, czyli kwas linolowy – 8% oraz typu omega-3: kwas linolenowy – 1%. Zarówno kwasy tłuszczowe jednonienasycone, jak i wielonienasycone są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich organów. O ile organizm ludzki jest w stanie syntezować niewielkie ilości kwasów z grupy omega-9, o tyle kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 muszą być regularnie dostarczane z pożywieniem. PUFA pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu krwionośnego: obniżają stężenie złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów we krwi, regulują ciśnienie tętnicze, działają antyarytmicznie i przeciwzapalnie oraz ochronnie na śródbłonek naczyń krwionośnych. W połączeniu z oleaceiną stanowi to bardzo dobrą ochronę przed chorobami układu sercowo-naczyniowego: miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym, zmniejszają ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Warto zastąpić w codziennej diecie nasycone kwasy tłuszczowe (w produktach pochodzenia zwierzęcego) prozdrowotnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi z dobrej jakości olejów roślinnych. Oliwa jest jednym z takich tłuszczów, należy jednak pamiętać o spożywaniu jej na zimno, gdyż w wyniku podgrzania (np. użycia jej do smażenia) traci wartości odżywcze.


Bibliografia

Gryszczyńska A., Gryszczyńska B, Opala B., Liście oliwki europejskiej (Olea europea L.) - chemizm i zastosowanie w medycynie, Postępy Fitoterapii 2010, nr 1 s. 30–37

Co może oliwa z oliwek, Medonet 11.07.2017, online: http://www.medonet.pl/zdrowie,co-moze-oliwa-z-oliwek-,artykul,1723411.html [dostęp 11.01.2019]

Sobeń B., Kopeć G., Jak powstaje blaszka miażdżycowa, Medycyna Praktyczna 19.01.2016, online: https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/informacje/definicje/62038,jak-powstaje-blaszka-miazdzycowa [dostęp 11.01.2019]

Kwiatkowska E., Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek, Postępy Fitoterapii 2007, nr 3, s. 168–171


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password