On:
list W: Cukrzyca person Dodane przez:

Olej arganowy - nie tylko kosmetyk

Spożywanie oleju arganowego wspomaga funkcje wątroby oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i otyłości.

Olej arganowy jest tłoczony z owoców arganii żelaznej (łac. Argania spinosa), drzewa występującego endemicznie w północno-zachodniej Afryce. W Maroko znany jest i stosowany od wielu stuleci przede wszystkim jako kosmetyk, w Europie także najpierw pojawił się w kosmetykach do nawilżania i ochrony skóry przed trądzikiem, starzeniem oraz jako środek wspomagający leczenie ran.

Ostatnio coraz częściej zwraca się jednak także uwagę na wpływ spożywania oleju arganowego na zdrowie i możliwe jego zastosowania jako elementu diety. Okazuje się, że spożywanie oleju arganowego wspomaga funkcje wątroby, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, otyłości i niektórych nowotworów.

Składniki

Głównymi składnikami są kwasy tłuszczowe, przede wszystkim kwas oleinowy, stanowiący ok. 47% zawartości kwasów tłuszczowych w tym oleju, oraz kwas linolenowy, stanowiący ok. 33% tych kwasów. Oba kwasy należą do grupy kwasów tłuszczowych omega-6.

Poza tym w oleju arganowym można znaleźć inne substancje czynne, np. fenole, w tym kwas wanilinowy, katechol czy kwas syryngowy, a także karoteny, sterole i tokoferole.

Tłuszcze regulujące przemiany tłuszczów

Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju arganowym oddziałują na gospodarkę tłuszczów w organizmie. Powodują obniżenie poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi, dzięki czemu chronią układ krwionośny. Przyczyniają się także do obniżenia ciśnienia krwi.

Poza tym nienasycone kwasy tłuszczowe chronią wątrobę przed uszkodzeniami, a także zwiększają wydzielanie żółci, co polepsza trawienie tłuszczów i ich przyswajalność.

Właściwości przeciwzapalne

Wiele składników oleju arganowego, a przede wszystkim tokoferole, ma działanie antyoksydacyjne. Oznacza to, że w tkankach wyłapują one wolne rodniki – wysoce reaktywne cząsteczki, które uszkadzają komórki lub ich części. Dzięki tokoferolom olej arganowy zmniejsza stany zapalne wywoływane działaniem wolnych rodników, może także, przynajmniej częściowo, zapobiegać powstawaniu nowotworów.

Możliwa ochrona przed cukrzycą

Z niektórych badań wynika, że możliwa jest ochrona przed cukrzycą przez dodawanie oleju arganowego do posiłku. Powoduje to bowiem obniżenie poziomu glukozy we krwi i utrzymanie go na niskim poziomie nawet przez 3 godziny.


Bibliografia

Cisowski W. i in., Owoce arganii (Argania spnosa (L.) Skeels) źródłem oleju tłustego, Postępy Fitoterapii 2017, nr 1, s. 47–53, online.
Guillaume D. i in., Argan Oil, Alternative Medicine Review 2011, vol. 16, p. 3, s. 275–279, online.
Monfalouti H. i in., Therapeutic potential of argan oil: a review, Journal of Pharmacy and Pharmacology 2010, vol. 62, s. 1669-1675, online.
Zoubida C. i in., Argan oil: Occurrence, composition and impact on human health, European Journal of Lipid Science and Technology 2008, vol. 110, s. 632–636, online.


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password