Z czego powstaje
Olej rycynowy wyciskany jest z nasion rącznika pospolitego (łac. Ricinus communis), należącego do rodziny wilczomleczowatych. Jest to krzew występujący naturalnie w Indiach. Olej stosowany jest powszechnie w kosmetologii przede wszystkim do nawilżania skóry i wzmacniania włosów, ale także w przemyśle do oliwienia różnego rodzaju silników.
Jednak ze względu na różne jego właściwości coraz większe jest jego znaczenie w medycynie.
Odstraszanie owadów i pajęczaków
Olej rycynowy odstrasza owady i pajęczaki. Może dzięki temu stanowić składnik naturalnych mieszanek odstraszających komary oraz kleszcze, słabiej działa także na mrówki i termity. Nie jest szkodliwy dla skóry, nie drażni jej, a jednocześnie zapobiega ukąszeniom owadów i przenoszeniu przez nie chorób.
Działanie przeciwbakteryjne
Ma także właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego świetnie nadaje się do smarowania ran, co dezynfekuje je i przyspiesza gojenie. Ostatnio olej rycynowy ma zastosowanie w produkcji żelowych opatrunków przyspieszających gojenie ran.
Działanie przeczyszczające
Od wieków olej rycynowy znany był jako środek przeczyszczający, przynoszący ulgę w zaparciach, co wykorzystywano w przygotowaniu pacjentów do niektórych badań układu pokarmowego, np. kolonoskopii.
Działanie przeciwutleniające
Olej rycynowy ma także właściwości przeciwutleniające, może być więc stosowany do zwalczania wolnych rodników, które odpowiadają za procesy zapalne, powstawanie nowotworów oraz starzenie się organizmu.
Inne części rącznika
Na uwagę zasługują także inne części rącznika, coraz częściej badane pod kątem właściwości przydatnych w medycynie. Liście i korzeń tej rośliny mają działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i prawdopodobnie przeciwnowotworowe. Przynajmniej w przypadku niektórych nowotworów dowiedziono, że liście i korzeń powodują zmniejszenie się guza poprzez wpływanie na metabolizm jego komórek. Ekstrakty w korzeni rącznika mogą zapobiegać także powstawaniu cukrzycy, ponieważ stabilizują poziom glukozy we krwi.