Olej z krokosza barwierskiego
Krokosz barwierski Carthamus tinctorius jest niewielką rośliną z rodziny astrowatych, pochodzi z Bliskiego Wschodu i Indii. Jak sama nazwa wskazuje, uprawiano tę roślinę przede wszystkim dla celów farbiarskich, obecnie jednak coraz częściej z jego nasion pozyskuje się olej dla przemysłu spożywczego i farmaceutycznego.
Skład oleju
Olej zawiera przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe, z których większość jest kwasem linolowym, a na drugim miejscu plasuje się kwas α-linolenowy (ALA). Poza tym olej z krokosza zawiera tokoferole – w tym α-tokoferol, β-tokoferol oraz γ-tokoferol.
Silne działanie antyoksydacyjne
Nienasycone kwasy tłuszczowe oraz tokoferole są silnymi antyoksydantami, to znaczy, że przeciwdziałają zachodzeniu w organizmie reakcji utleniania odpowiedzialnej za starzenie się organizmu oraz za niektóre procesy nowotworowe. Kwas linolowy chroni organizm przed skutkami promieniowania UV. Ponadto unieszkodliwiają wolne rodniki przyspieszające starzenie się organizmu oraz procesy nowotworowe.
Kwas α-linolenowy dla zdrowych nerwów
Zawarty w oleju kwas α-linolenowy jest bardzo ważny dla funkcjonowania układu nerwowego, ponieważ dostarcza składnika niezbędnego do utrzymania osłonek nerwów chroniących przed uszkodzeniami; przyspiesza też przepływ impulsów nerwowych. Dzięki tym właściwościom chroni układ nerwowy przed uszkodzeniami oraz poprawia jego sprawność, poprawia pamięć i inne procesy poznawcze.
Wspomaganie odchudzania
Jeszcze jednym zastosowaniem oleju z krokosza barwierskiego jest wspomaganie procesu odchudzania. Badania nad tą właściwością jeszcze trwają, jednak pierwsze wyniki pokazują, że przyjmowanie oleju krokoszowego zmniejsza u kobiet tkankę tłuszczową odkładającą się na tułowiu, a jednocześnie wspomaga wzrost masy mięśniowej.