Makadamia – orzechy znane kosmetyce
Makadamia to kilka gatunków drzew występujących naturalnie w Australii, na Nowej Kaledonii oraz na Sulawesi. Obecnie drzewa te uprawiane są także w południowej Afryce oraz na Hawajach.
Pozyskuje się z nich orzechy, nazywane także makadamia, charakteryzujące się bardzo dużą zawartością tłuszczów, nawet do 75%. Większość tych tłuszczów, prawie 80%, to jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Z orzechów makadamia wytwarza się olej stosowany od dawna w kosmetyce, przede wszystkim w kosmetykach do skóry bardzo przesuszonej i zniszczonej. Coraz częściej używa się także oleju z orzechów w celach spożywczych.
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe
Olej makadamia zawiera najwięcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli takich, które w łańcuchu węglowym mają jedno wiązanie podwójne. Spożywanie dużych ilości tych tłuszczów powoduje stabilizację poziomu tłuszczów we krwi, w tym cholesterolu i cholesterolu LDL – zwanego „złym cholesterolem”.
Jednocześnie przestawienie się na spożywanie oleju z orzechów makadamia powoduje zmniejszenie w diecie ilości kwasów tłuszczowych omega-6, które zwykle w diecie znacznie przewyższają ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Dzięki temu wzajemny stosunek tych kwasów jest utrzymany na właściwym poziomie.
Inne składniki oleju makadamia
Poza tłuszczem w orzechach znajduje się wiele innych substancji czynnych, z których większość przedostaje się do wyciskanego z nich oleju. Najważniejsze to: tokotrienol (witamina E) oraz skwalen – są ich spore ilości. Związki te są naturalnymi przeciwutleniaczami, co, po pierwsze, chroni olej przed jełczeniem, a po drugie, po spożyciu neutralizuje wolne rodniki w naszych organizmach. Dzięki temu zmniejsza się ilość procesów zapalnych toczących się w organizmie, a także zmniejsza się prawdopodobieństwo wystąpienia części chorób nowotworowych.