On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Olej z orzechów makadamia

Zawiera najwięcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wiele innych substancji czynnych.

Makadamia – orzechy znane kosmetyce

Makadamia to kilka gatunków drzew występujących naturalnie w Australii, na Nowej Kaledonii oraz na Sulawesi. Obecnie drzewa te uprawiane są także w południowej Afryce oraz na Hawajach.

Pozyskuje się z nich orzechy, nazywane także makadamia, charakteryzujące się bardzo dużą zawartością tłuszczów, nawet do 75%. Większość tych tłuszczów, prawie 80%, to jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Z orzechów makadamia wytwarza się olej stosowany od dawna w kosmetyce, przede wszystkim w kosmetykach do skóry bardzo przesuszonej i zniszczonej. Coraz częściej używa się także oleju z orzechów w celach spożywczych.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe

Olej makadamia zawiera najwięcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli takich, które w łańcuchu węglowym mają jedno wiązanie podwójne. Spożywanie dużych ilości tych tłuszczów powoduje stabilizację poziomu tłuszczów we krwi, w tym cholesterolu i cholesterolu LDL – zwanego „złym cholesterolem”.

Jednocześnie przestawienie się na spożywanie oleju z orzechów makadamia powoduje zmniejszenie w diecie ilości kwasów tłuszczowych omega-6, które zwykle w diecie znacznie przewyższają ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Dzięki temu wzajemny stosunek tych kwasów jest utrzymany na właściwym poziomie.

Inne składniki oleju makadamia

Poza tłuszczem w orzechach znajduje się wiele innych substancji czynnych, z których większość przedostaje się do wyciskanego z nich oleju. Najważniejsze to: tokotrienol (witamina E) oraz skwalen – są ich spore ilości. Związki te są naturalnymi przeciwutleniaczami, co, po pierwsze, chroni olej przed jełczeniem, a po drugie, po spożyciu neutralizuje wolne rodniki w naszych organizmach. Dzięki temu zmniejsza się ilość procesów zapalnych toczących się w organizmie, a także zmniejsza się prawdopodobieństwo wystąpienia części chorób nowotworowych.


Bibliografia

Alasalvar C. i Bolling B., Review of nut phytochemicals, fat-soluble bioactivities, antioxidant components and health effects, British Journal of Nutrition, 2015, vol. 113, s. 568–578, online.

Biernat J. i in., Skład kwasów tłuszczowych orzechów i nasion dostępnych aktualnie w handlu w kontekście prozdrowotnych zaleceń żywieniowych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2014, XLVII, nr 2, s. 121–129, online.

Hiraoka-Yamamoto J. i in., Serum lipid effects of a monounsaturated (palmitoleic) fatty acid-rich diet based on macadamia nuts in healthy, young japanese women, Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology 2004, vol. 31, p. s2, s. s37–s38, online.

Wall M., Functional lipid characteristics, oxidative stability and antioxidant activity of macadamia nut (Macadamia integrifolia) cultivars, Food Chemistry 2010, vol. 121, p. 4, s. 1103–1108, online.

Wood K. i in., Incorporating macadamia oil and butter to reduce dietary omega-6 polyunsaturated fatty acid intake, Nutrition and Dietetics 2013, vol. 70, p. 2, s. 94–100, online.


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password