On:
list W: Medycyna naturalna person Dodane przez:

Owoce z witaminą C

Cztery egzotyczne owoce o bardzo dużej zawartości witaminy C (camu camu, acerola, acai, aronia), zawierają również przeciwutleniacze.

Cztery „super owoce” – camu camu, acerola, aronia i jagody acai .

CAMU CAMU

Jagody te nazywane są również jako Cacari lub w języku łacińskim Myrciaria Dubia. Jagody te rosną w lasach tropikalnych Amazonii w Brazylii oraz Peru. Dzięki swojej czerwono – purpurowej barwie przypominają wiśnie. Wielkością przypominają dojrzałą cytrynę. W smaku są wyjątkowo kwaśne, ale za to bardzo wartościowe.
Przede wszystkim owoce te zawierają w sobie przeogromną ilość witaminy C, która jest niezwykle ważna dla zdrowia naszej skóry, włosów oraz przy wspomaganiu odporności. Znajdziemy w nich przeciwutleniacze oraz trolox, czyli rozpuszczalną w wodzie pochodną witaminy E.

Owoce te wykorzystuje się przy leczeniu przeziębień i grypy. Wspomagają również pracę układu odpornościowego i pokarmowego oraz opóźniają procesy starzenia się organizmu. Co ważniejsze dostarczają nam cennych flawonoidów, które chronią przed rożnymi chorobami układu sercowo-naczyniowego. Często wykorzystywane są w profilaktyce nowotworowej. Mogą również zapobiec takim chorobom jak nieswoiste zapalenia jelit i reumatoidalne zapalenie stawów oraz regularne ich spożywanie przywraca witalność i stabilizację chemiczną przy funkcjonowaniu mózgu.

Wszystkim osobom zaleca się spożywanie tego egzotycznego owocu. Szczególnie polecany jest sportowcom oraz diabetykom ze względu na ogromną zawartość błonnika jak i niską kaloryczność.

ACEROLA

Roślina ta pochodzi z wysp karaibskich i Ameryki Środkowej ale obecnie uprawiana jest również w Stanach Zjednoczonych, Australii i Ameryce Południowej. Spotkać ją można również pod nazwą Wiśnia z Barbadosu oraz, Wiśnia z Puerto Rico. Acerola zawiera najwięcej witaminy C, w porównaniu do innych owoców.

Obecnie Acerola używana jest do produkcji preparatów witaminowych polecanych przy przeziębieniach i infekcjach oraz chorobach przewlekłych. W medycynie tradycyjnej owoce te były stosowane przy leczeniu dyzenterii, biegunki oraz chorobach wątroby.

Acerola dostarcza również  tiaminy, witaminę A, niacynę oraz karotenoidy. Najważniejsze jest to iż chroni przed zachorowaniem na przeróżne choroby spowodowane niedoborem witaminy C. Wzmacnia odporność oraz przyjmuje się ją w przypadku zmagania się z miażdżycą, ponieważ zapobiega sklejaniu się płytek krwi. Pomoże z problemami ze stawami gdyż wpływa na syntezę kolagenu. Dodatkowo hamuje reakcje alergiczne oraz wzmacnia skórę i kości.

Ponieważ owoc ten jest naturalnym antyoksydantem, usuwa z organizmu wolne rodniki, które niszczą zdrowe komórki. Dzięki karotenoidom (beta-karoten, luteiny) pozytywnie wpływa na oczy, ponieważ związki te hamują uszkodzenia wzroku spowodowane starzeniem się organizmu. Pomoże również przy zaćmie i wspomoże widzenie po zapadnięciu zmroku.

ARONIA

To jeden z najzdrowszych owoców, który odkryto niedawno. Aronia jest bombą witaminową, zawiera witaminę C, również te z grupy B (B1, B2, B6) oraz E. Dodatkiem są składniki mineralne, przeciwutleniacze i mikroelementy. To doskonałe źródło witaminy PP, a jej owoce posiadają właściwości odżywcze i antytoksyczne.

Wyciąg z aronii skutecznie reguluje nadciśnienie tętnicze, chroni przed chorobami serca oraz zapobiega odkładaniu się cholesterolu w tętnicach. Zmniejsza również stany zapalne naczyń krwionośnych. Zapobiega miażdżycy oraz działa uspokajająco i przeciwkrwotocznie. Dzięki obecności antyoksydantów chroni organizm przed nowotworami.

Stosowana może być w profilaktyce różnych chorób, w tym tzw. cywilizacyjnych. Obecność antocyjanów w aronii opóźnia procesy starzenia się organizmu, uodparnia skórę na działanie szkodliwych promieni słonecznych UV i usprawnia przemianę materii.

Aronia zawiera katechiny więc dobrze wpływa na układ trawienny. Pomoże przy leczeniu nadciśnienia, w profilaktyce zawałów, demencji, udarów mózgu, chorób Alzheimera i Parkinsona, zwiększa odporność układu immunologicznego. Terapeutyczne działanie zawdzięcza bioflawonoidom, dzięki którym troszczy się o dobra kondycję naczyń krwionośnych. Pomóc więc może osobom ze skłonnością do powstawania żylaków. Ochroni również błonę śluzową żołądka przed szkodliwym działaniem kwasu solnego oraz alkoholu.

Aronie, pod postacią soku, nalewki czy suplementu może spożywać każdy. Owoce te łagodzą stany stresowe, uspokajają i wzmacniają organizm.

JAGODY ACAI

Ta egzotyczna jagoda pochodzi z lasów deszczowych Amazonii i posiada właściwości prozdrowotne i odżywcze. Dzięki czynnym związkom biologicznym posiada ogromny potencjał antyoksydacyjny oraz korzystnie działa w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, w tym chorób sercowo-naczyniowych.

Korzystny wpływ na naczynia krwionośne zawdzięcza polifenolom, a zawarte w niej składniki aktywne wspomagają regulację ciśnienia tętniczego oraz stężenia glukozy we krwi.

Zawarte w jagodach acai antocyjany wpływają na poprawne widzenie. Polepsza się adaptacja oczu do widzenia po zmroku, ograniczony zostaje rozwój wad wzroku i poprawia się mikrokrążenie w gałkach ocznych. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym jagody te skutecznie usuwają z organizmu wolne rodniki, które uszkadzają nasze DNA komórek i przyczyniają się do rozwoju wielu chorób i przyspieszeniu procesu starzenia się. Związki aktywne wspomagają usuwanie toksyn z organizmu. Acai obniża stężenie glukozy oraz insuliny we krwi, a dzięki temu mogą się one utrzymywać na stabilnym poziomie.

Jagody acai zawierają w sobie witaminy A, E oraz witaminy z grupy B, a także składniki mineralne (magnez, żelazo, selen, wapń) i 19 różnych aminokwasów egzogennych, czyli takich, które musimy dostarczać do organizmu wraz z pożywieniem. Co najważniejsze znajdziemy w nich związki fenolowe, fitosterole i bioflawonoidy.

Dzięki składnikom aktywnym, jagody acai:

  • wspomagają ochronę DNA przed uszkodzeniami
  • usuwają rolnych rodników
  • korzystnie wpływają na wygląd i urodę
  • dbają o oczy
  • korzystnie wpływają na procesy trawienne organizmu
  • utrzymują prawidłowy metabolizm energetyczny
  • poprawiają koncentrację i pamięć
  • utrzymują prawidłowe stężenie glukozy oraz insuliny we krwi
  • wspomagają układ odpornościowy
  • pozytywnie wpływają na naczynia krwionośne i serce

ANTYOKSYDANTY– ZNACZENIE W ŻYCIU I DIECIE

Antyoksydanty znane jako przeciwutleniacze są związkami usuwającymi nadmiar wolnych rodników z organizmu. Przyczyniają się do spowolnienia procesów starzenia organizmu oraz zapobiegają rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych.

Naturalne antyoksydanty: witaminy A, C, E, karoteny, nienasycone kwasy tłuszczowe, cynk i selen, polifenole (szczególnie flawonoidy).

Głównym zadaniem przeciwutleniaczy jest walka ze stresem oksydacyjnym, stanem nierównowagi spowodowanym wzrostem wolnych rodników w organizmie. Organizm narażony jest codziennie na negatywne działanie różnych czynników powodujących podwyższenie ich produkcji. Są nimi: promieniowanie UV, palenie papierosów, stres, zanieczyszczenie środowiska oraz zbyt nadmierna aktywność fizyczna.

Antyoksydanty to skuteczna broń przeciw wielu schorzeniom. Po pierwsze neutralizują skutki działania karcinogenów dzięki czemu chronią nas przed chorobami nowotworowymi. Zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia czy miażdżycy. Zmniejszają bardzo niekorzystne działanie zanieczyszczeń środowiska oraz palenia tytoniu względem organizmu. Chronią wzrok oraz opóźniają procesy starzenia.

WITAMINA C

To związek organiczny o przeogromnym znaczeniu dla naszego organizmu aby prawidłowo funkcjonował. Bez jej obecności ilość naszych limfocytów maleje, a to właśnie na nich opiera się prawidłowe działanie układu immunologicznego oraz ochrona organizmu przed bakteriami i wirusami. Dodatkowo witamina „C” posiada właściwości antyoksydacyjne, ochrania nasze DNA, tłuszcze i białka przed procesem oksydacji. Jej wysoki poziom wspomaga tworzenie maksymalnych zasobów glikogenu w wątrobie, co wzmacnia jej czynności odtruwające.

Witamina C ma swój udział przy właściwym funkcjonowaniu układu nerwowego, ponieważ ogranicza uczucie zmęczenia lub znużenia. Bierze również udział w procesach metabolicznych zapewniając aktywność wielu enzymów jak, np. w syntezie kolagenu. Jej niedobór powoduje powstawanie zmarszczek, rozstępów czy żylaków. Zapewnia również prawidłową ciągłość oraz strukturę śródbłonka naczyń krwionośnych, dodatkowo odpowiedzialna jest za obniżenie podwyższonego ciśnienia tętniczego krwi. Wspomaga również wchłanianie się wapnia do organizmu.

Witamina C to silny przeciwutleniacz, który rozpuszczalny jest w wodzie, dzięki czemu bez problemu przenika do tkanek. Przenika do każdej komórki i hamuje rozwój grzybów, wirusów i bakterii. Nie jest niestety magazynowana w naszym organizmie, jej nadmiar jest wydalany z organizmu w ciągu kilku godzin, a przy aktywności fizycznej proces ten zachodzi szybciej.

Warto spożywać witaminę C zawartą zarówno w owocach jak i warzywach oraz dodatkowo suplementować ją, ponieważ uzyskanie jej odpowiedniej dawki z pokarmu jest utrudnione. Ważne jest aby pamiętać o tym, że jest ona wrażliwa na wysoką temperaturę, działanie światła oraz wilgoć.

 

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password