YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Kariera
    • Warunki promocji
    • Regulamin konkursu „Konkurs noworoczny”
    • Kontakt
Yango.pl
|
Medycyna naturalna
|
Przeciwutleniające właściwości Camu camu
Opublikowany przez
Camu camu – siła przeciwutleniaczy

Camu camu (Myrciaria dubia) jest krzewem z rodziny mirtowatych, którego owoce są używane od setek lat w medycynie ludowej krajów Ameryki Południowej. Jagody te są cenione przede wszystkim ze względu na dużą zawartość witaminy C wspomagającej odporność organizmu.

Miąższ i skórka jagód zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy: witaminę C, fenole i proantocyjanidyn. Co ważne, w tych jagodach zachowują swoje właściwości również po zamrożeniu owoców, natomiast w innych owocach nie są tak trwałe.

Walka z wolnymi rodnikami

Przeciwutleniacze z jagód camu camu przede wszystkim dezaktywują wolne rodniki pojawiające się w organizmie. Wolne rodniki mogą powodować powstawanie zmian nowotworowych, a także przyspieszają procesy starzenia, dlatego dostarczanie organizmowi camu camu może te procesy ograniczyć.

Przeciwutleniacze ograniczają także procesy zapalne toczące się w organizmie i zapobiegają ich rozprzestrzenianiu się. Obecnie uważa się, że długotrwałe zapalenia mogą prowadzić do wielu chorób.

Ochrona wątroby i serca

Camu camu może zmniejszać ryzyko wystąpienia otyłości lub wspomóc walkę z nią, ponieważ normują poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi, co powoduje obniżenie masy ciała, zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę i nadciśnienie tętnicze.
Takie działanie chroni wątrobę i zmniejsza ryzyko chorób serca, przede wszystkim – choroby wieńcowej.

Wspomaganie odporności organizmu

Dzięki dużej zawartości witaminy C i przeciwutleniaczy wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego – zwiększa odporność na zakażenia bakteryjne i wirusowe.

Walka z gronkowcem złocistym

Udowodniono, że jagody camu camu mogą mieć działanie przeciwbakteryjne – mrożonych można użyć do zwalczania tak opornych na leczenie bakterii jak gronkowiec złocisty. To właśnie ta bakteria jest znana z tworzenia szczepów odpornych na działanie antybiotyków.

Bibliografia

Fujita A. i in., Evaluation of phenolic-linked bioactives of camu-camu (Myrciaria dubia Mc. Vaugh) for antihyperglycemia, antihypertension, antimicrobial properties and cellular rejuvenation, Food Research International 2015, vol. 77, p. 2, s. 194–203, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996915300971
http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2014.0130
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996913003918

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Właściwości liści bambusa Spirulina – niezwykłe właściwości zielonych alg Odmładzający wpływ jagód acai Migdałecznik arjuna – kora chroniąca serce Olej z wiesiołka dla zdrowia skóry i nie tylko
Posted in Medycyna naturalna, Układ odpornościowy, Witaminy i minerały bakterie, Camu camu, cholesterol, choroba wieńcowa serca, glukoza, gronkowiec złocisty, odporność, owoce, proantocyjanidyny, regulacja poziomu cholesterolu, starzenie organizmu, wątroba, wirusy, witamina C, witaminy, właściwości antyoksydacyjne, właściwości przeciwbakteryjne, właściwości przeciwutleniające, wolne rodniki
Piperyna – naturalna substancja odchudzająca oraz antydepresyjna
Odmładzający wpływ jagód acai

Popularne tagi

bakterieCamu camucholesterolchoroba wieńcowa sercaglukozagronkowiec złocistyodpornośćowoceproantocyjanidynyregulacja poziomu cholesterolustarzenie organizmuwirusywitamina Cwitaminywolne rodnikiwątrobawłaściwości antyoksydacyjnewłaściwości przeciwbakteryjnewłaściwości przeciwutleniające
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Błonnik z modrzewia – właściwości uodparniające

    Błonnik z modrzewia – właściwości uodparniające

  • Choroba refluksowa przełyku

    Choroba refluksowa przełyku

  • Zioła w leczeniu infekcji wirusowych

    Zioła w leczeniu infekcji wirusowych

Kontakt

(+48) 731 005 507
yango@yango.pl

Dołącz do newslettera

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2020 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Kariera
    • Warunki promocji
    • Regulamin konkursu „Konkurs noworoczny”
    • Kontakt
Strona wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies). Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności. Treści na stronie mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.OKPolityka Prywatności