On:
list W: Medycyna naturalna person Dodane przez:

Przeciwutleniające właściwości Camu camu

Owoce te są używane od setek lat w medycynie ludowej krajów Ameryki Południowej.

Camu camu – siła przeciwutleniaczy

Camu camu (Myrciaria dubia) jest krzewem z rodziny mirtowatych, którego owoce są używane od setek lat w medycynie ludowej krajów Ameryki Południowej. Jagody te są cenione przede wszystkim ze względu na dużą zawartość witaminy C wspomagającej odporność organizmu.

Miąższ i skórka jagód zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy: witaminę C, fenole i proantocyjanidyn. Co ważne, w tych jagodach zachowują swoje właściwości również po zamrożeniu owoców, natomiast w innych owocach nie są tak trwałe.

Walka z wolnymi rodnikami

Przeciwutleniacze z jagód camu camu przede wszystkim dezaktywują wolne rodniki pojawiające się w organizmie. Wolne rodniki mogą powodować powstawanie zmian nowotworowych, a także przyspieszają procesy starzenia, dlatego dostarczanie organizmowi camu camu może te procesy ograniczyć.

Przeciwutleniacze ograniczają także procesy zapalne toczące się w organizmie i zapobiegają ich rozprzestrzenianiu się. Obecnie uważa się, że długotrwałe zapalenia mogą prowadzić do wielu chorób.

Ochrona wątroby i serca

Camu camu może zmniejszać ryzyko wystąpienia otyłości lub wspomóc walkę z nią, ponieważ normują poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi, co powoduje obniżenie masy ciała, zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę i nadciśnienie tętnicze.
Takie działanie chroni wątrobę i zmniejsza ryzyko chorób serca, przede wszystkim – choroby wieńcowej.

Wspomaganie odporności organizmu

Dzięki dużej zawartości witaminy C i przeciwutleniaczy wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego – zwiększa odporność na zakażenia bakteryjne i wirusowe.

Walka z gronkowcem złocistym

Udowodniono, że jagody camu camu mogą mieć działanie przeciwbakteryjne – mrożonych można użyć do zwalczania tak opornych na leczenie bakterii jak gronkowiec złocisty. To właśnie ta bakteria jest znana z tworzenia szczepów odpornych na działanie antybiotyków.


Bibliografia

Fujita A. i in., Evaluation of phenolic-linked bioactives of camu-camu (Myrciaria dubia Mc. Vaugh) for antihyperglycemia, antihypertension, antimicrobial properties and cellular rejuvenation, Food Research International 2015, vol. 77, p. 2, s. 194–203, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996915300971
http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2014.0130
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996913003918


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password