Przeciwutleniające właściwości Camu camu
Owoce te są używane od setek lat w medycynie ludowej krajów Ameryki Południowej.
Camu camu – siła przeciwutleniaczy
Camu camu (Myrciaria dubia) jest krzewem z rodziny mirtowatych, którego owoce są używane od setek lat w medycynie ludowej krajów Ameryki Południowej. Jagody te są cenione przede wszystkim ze względu na dużą zawartość witaminy C wspomagającej odporność organizmu.
Miąższ i skórka jagód zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy: witaminę C, fenole i proantocyjanidyn. Co ważne, w tych jagodach zachowują swoje właściwości również po zamrożeniu owoców, natomiast w innych owocach nie są tak trwałe.
Walka z wolnymi rodnikami
Przeciwutleniacze z jagód camu camu przede wszystkim dezaktywują wolne rodniki pojawiające się w organizmie. Wolne rodniki mogą powodować powstawanie zmian nowotworowych, a także przyspieszają procesy starzenia, dlatego dostarczanie organizmowi camu camu może te procesy ograniczyć.
Przeciwutleniacze ograniczają także procesy zapalne toczące się w organizmie i zapobiegają ich rozprzestrzenianiu się. Obecnie uważa się, że długotrwałe zapalenia mogą prowadzić do wielu chorób.
Ochrona wątroby i serca
Camu camu może zmniejszać ryzyko wystąpienia otyłości lub wspomóc walkę z nią, ponieważ normują poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi, co powoduje obniżenie masy ciała, zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę i nadciśnienie tętnicze.
Takie działanie chroni wątrobę i zmniejsza ryzyko chorób serca, przede wszystkim – choroby wieńcowej.
Wspomaganie odporności organizmu
Dzięki dużej zawartości witaminy C i przeciwutleniaczy wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego – zwiększa odporność na zakażenia bakteryjne i wirusowe.
Walka z gronkowcem złocistym
Udowodniono, że jagody camu camu mogą mieć działanie przeciwbakteryjne – mrożonych można użyć do zwalczania tak opornych na leczenie bakterii jak gronkowiec złocisty. To właśnie ta bakteria jest znana z tworzenia szczepów odpornych na działanie antybiotyków.
Bibliografia
Fujita A. i in., Evaluation of phenolic-linked bioactives of camu-camu (Myrciaria dubia Mc. Vaugh) for antihyperglycemia, antihypertension, antimicrobial properties and cellular rejuvenation, Food Research International 2015, vol. 77, p. 2, s. 194–203, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996915300971
http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2014.0130
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996913003918
W tej samej kategorii