Siara bydlęca
Siara jest pierwszym pokarmem każdego ssaka. Dostarcza noworodkom nie tylko niezbędnych substancji odżywczych, ale także związków immunologicznie aktywnych. Immunostymulujące właściwości siary są szeroko używane w profilaktyce i terapii chorób niemowląt i dzieci, a także osób dorosłych.
Odżywczy płyn
Siara bydlęca (Colostrum bovinum, młodziwo) to wydzielina gruczołu mlekowego krów wytwarzana przez pięć, sześć pierwszych dni po porodzie, ale jej produkcja rozpoczyna się już trzy tygodnie przed ocieleniem. Jest źródłem lekkostrawnych i łatwo przyswajalnych substancji odżywczych, zawiera białka o dużej wartości biologicznej, minerały (wapń, magnez, fosfor), witaminy (A, C, z grupy B), czynniki wzrostu, enzymy. Jest też szczególnie bogata w związki aktywne immunologicznie. W jej skład wchodzą przeciwciała (IgA, IgG), leukocyty, makrofagi, limfocyty T i B, które warunkują odporność bierną noworodków. W siarze znajdują się również składniki immunostymulujące i immunomodulujące: laktoferyna, α-laktoalbumina, lizozym, laktoperoksydaza, kazeina, polipeptyd bogaty w prolinę (PRP). Zawartość składników immunologicznych w siarze bydlęcej jest większa niż w ludzkiej.
Prozdrowotne działanie
Siara bydlęca wykazuje szerokie spektrum działania. Związki w niej zawarte mają właściwości: przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Colostrum wzmacnia mechanizmy obronne organizmu i hamuje rozwój infekcji. Stymuluje także dojrzewanie układu odpornościowego, wspomaga wzrost kości, obniża ciśnienie krwi, ogranicza demineralizację szkliwa i rozwój próchnicy. Wpływa również dobroczynnie na skórę – przyspiesza gojenie się ran.
Siara jest polecana sportowcom, pacjentom po przebytej chemioterapii, osobom osłabionym, zestresowanym, wyczerpanym fizycznie. Znajduje zastosowanie w profilaktyce i terapii cukrzycy, choroby Alzheimera, choroby wrzodowej, chorób autoimmunologicznych.
Siara w żywieniu niemowląt i dzieci
W diecie niemowląt siara pełni funkcje: odżywczą, energetyczną i ochronną. Dodaje się ją do odżywek dla noworodków i do żywności funkcjonalnej (np. gum, napojów). Pozyskany z siary lizozym jest wartościowym składnikiem diety wcześniaków, zwłaszcza niedożywionych i cierpiących na infekcje. Poprawia ogólny stan dzieci, przyspiesza przyrost masy ciała, wspomaga gojenie się ognisk zapalnych i reguluje wypróżnienia. Siara odgrywa ważną rolę również w ochronie noworodków przed infekcjami układu pokarmowego i biegunkami. Znajdująca się w niej laktoferyna reguluje skład mikroflory jelitowej, hamuje rozwój patogennych bakterii z rodziny Enterobacteriaceae (w tym E. coli), nie oddziałując negatywnie na wzrost pożytecznych bakterii z rodzaju Bifidobacterium. Pozytywny wpływ na zdrowie niemowląt ma także kazeina – pozwala ona ograniczyć kolkę jelitową wywołaną nadwrażliwością na białko.