YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Siara -pierwszy pokarm noworodków
Opublikowany przez
Siara bydlęca

Siara jest pierwszym pokarmem każdego ssaka. Dostarcza noworodkom nie tylko niezbędnych substancji odżywczych, ale także związków immunologicznie aktywnych. Immunostymulujące właściwości siary są szeroko używane w profilaktyce i terapii chorób niemowląt i dzieci, a także osób dorosłych.

Odżywczy płyn

Siara bydlęca (Colostrum bovinum, młodziwo) to wydzielina gruczołu mlekowego krów wytwarzana przez pięć, sześć pierwszych dni po porodzie, ale jej produkcja rozpoczyna się już trzy tygodnie przed ocieleniem. Jest źródłem lekkostrawnych i łatwo przyswajalnych substancji odżywczych, zawiera białka o dużej wartości biologicznej, minerały (wapń, magnez, fosfor), witaminy (A, C, z grupy B), czynniki wzrostu, enzymy. Jest też szczególnie bogata w związki aktywne immunologicznie. W jej skład wchodzą przeciwciała (IgA, IgG), leukocyty, makrofagi, limfocyty T i B, które warunkują odporność bierną noworodków. W siarze znajdują się również składniki immunostymulujące i immunomodulujące: laktoferyna, α-laktoalbumina, lizozym, laktoperoksydaza, kazeina, polipeptyd bogaty w prolinę (PRP). Zawartość składników immunologicznych w siarze bydlęcej jest większa niż w ludzkiej.

Prozdrowotne działanie

Siara bydlęca wykazuje szerokie spektrum działania. Związki w niej zawarte mają właściwości: przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Colostrum wzmacnia mechanizmy obronne organizmu i hamuje rozwój infekcji. Stymuluje także dojrzewanie układu odpornościowego, wspomaga wzrost kości, obniża ciśnienie krwi, ogranicza demineralizację szkliwa i rozwój próchnicy. Wpływa również dobroczynnie na skórę – przyspiesza gojenie się ran.

Siara jest polecana sportowcom, pacjentom po przebytej chemioterapii, osobom osłabionym, zestresowanym, wyczerpanym fizycznie. Znajduje zastosowanie w profilaktyce i terapii cukrzycy, choroby Alzheimera, choroby wrzodowej, chorób autoimmunologicznych.

Siara w żywieniu niemowląt i dzieci

W diecie niemowląt siara pełni funkcje: odżywczą, energetyczną i ochronną. Dodaje się ją do odżywek dla noworodków i do żywności funkcjonalnej (np. gum, napojów). Pozyskany z siary lizozym jest wartościowym składnikiem diety wcześniaków, zwłaszcza niedożywionych i cierpiących na infekcje. Poprawia ogólny stan dzieci, przyspiesza przyrost masy ciała, wspomaga gojenie się ognisk zapalnych i reguluje wypróżnienia. Siara odgrywa ważną rolę również w ochronie noworodków przed infekcjami układu pokarmowego i biegunkami. Znajdująca się w niej laktoferyna reguluje skład mikroflory jelitowej, hamuje rozwój patogennych bakterii z rodziny Enterobacteriaceae (w tym E. coli), nie oddziałując negatywnie na wzrost pożytecznych bakterii z rodzaju Bifidobacterium. Pozytywny wpływ na zdrowie niemowląt ma także kazeina – pozwala ona ograniczyć kolkę jelitową wywołaną nadwrażliwością na białko.

Bibliografia

Zimecki M., Artym J., Właściwości terapeutyczne białek i peptydów z siary i mleka, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2005, nr 59, s. 309–323.

Kuczyńska B., Nałęcz-Tarwacka T., Puppel K., Bioaktywne składniki jako wyznacznik jakości prozdrowotnej mleka, Medycyna Rodzinna 2013, nr 1, s. 11–18.

Rak K.A., Bronkowska M., Immunologiczne znaczenie siary, Hygeia Public Health 2014, nr 49 (2), s. 249–254.

Colostrum Polska, Pierwsza siara, Ciechanów, s. 3–4.

Colostrum, czyli zdrowie od krowy, O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą online: https://oczymlekarze.pl/zdrowy-styl-zycia/zdrowie/5064-colostrum-czyli-zdrowie-od-krowy [dostęp: 1.07.2019].

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Świeże soki warzywno-owocowe Zdrowotna moc pikantnej przyprawy Echinacea – Kwiat podnoszący odporność Nieprawidłowości układu immunologicznego Lekarstwo prosto z parapetu
Posted in
Niezwykłe źródło likopenu – pomidor zwyczajny
Toksyny niebezpieczne dla życia

Popularne tagi

Więcej Mniej

Zobacz też

  • Właściwości liści bambusa

    Właściwości liści bambusa

  • Kawa – pełnia zdrowia w filiżance

    Kawa – pełnia zdrowia w filiżance

  • Wpływ grzybów shitake na zawartość cholesterolu we krwi

    Wpływ grzybów shitake na zawartość cholesterolu we krwi

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2023 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt