Maliny
Maliny należą do najpopularniejszych owoców jagodowych i to od czasów starożytnych, kiedy uznawano je nie tylko za smakołyk, ale również za wyjątkowy lek. W medycynie naturalnej stosowano owoc i liście głównie jako środek na przeziębienie. Zarówno owoce, jak i inne surowce pozyskane z krzewu maliny można jednak stosować do leczenia wielu powszechnych dolegliwości.
Właściwości prozdrowotne
Malina należy do rodziny różowatych (Rosaceae), rośnie w klimacie umiarkowanym. W Polsce w stanie dzikim występuje na terenie całego kraju: w lasach, na polanach, w obszarach nizinnych i górskich. Jest również popularną rośliną uprawną. Kwitnie od czerwca do sierpnia, owoce mają silny aromat i winnosłodki smak. Oprócz świeżych i suszonych owoców w lecznictwie używa się również suszonych liści i pędów oraz oleju z nasion.
Prozdrowotne właściwości maliny wynikają przede wszystkim z zawartości związków o właściwościach przeciwutleniających. Owoce są bogatym źródłem: antocyjanów i elogotanin, związków o działaniu przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym, przeciwnowotworowym i przeciwdrobnoustrojowym; witamin, m.in.: C, E, A, B1, B2, B6, PP; składników mineralnych: wapnia, potasu, cynku, żelaza, magnezu, manganu, miedzi, cynku. Owoce zawierają także substancje regulujące pracę przewodu pokarmowego: pektyny, śluzy, błonnik. Zawarte w nich olejki eteryczne mają właściwości rozgrzewające i antyseptyczne. Łagodzeniu objawów infekcji sprzyjają salicylany – działające przeciwgorączkowo i przeciwbólowo. Spośród związków aromatycznych najważniejszy jest keton malinowy, który przyspiesza metabolizm i redukuje akumulację tkanki tłuszczowej.
Owoce
Owoce są tradycyjnym surowcem stosowanym do profilaktyki i leczenia przeziębień. Napar z suszonych owoców i syrop ze świeżych owoców są doskonałymi środkami napotnymi i przeciwgorączkowymi, łagodzącymi infekcje bakteryjne i wirusowe. Można stosować je na wzmocnienie odporności, łagodzenie dolegliwości w chorobach reumatycznych lub nerek. Mogą wspomóc kurację odchudzającą. Nadają się do użytku zewnętrznego – jako składniki maseczek złagodzą podrażnienia skóry, zmiękczą i odżywią naskórek.
Liście
W medycynie naturalnej szerokie zastosowanie znajdują również liście maliny zasobne w garbniki, flawonoidy i fenolokwasy; można je zbierać wiosną i latem. Suszone liście mogą posłużyć do przygotowania naparów łagodzących biegunki, stany zapalne gardła i jamy ustnej, a ze względu na działanie moczopędne sprawdzą się w niektórych chorobach nerek. Stosowane zewnętrznie wspomogą leczenie chorób skóry.
Olej z nasion
Jest niezwykle przydatny do pielęgnacji skóry wrażliwej, skłonnej do podrażnień i suchej. W jego skład wchodzą m.in.: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy, karotenoidy i witaminy (m.in. A, E). Olej z nasion poprawia nawilżenie i elastyczność skóry, redukuje przebarwienia i zaczerwienia, reguluje pracę gruczołów łojowych i wzmacnia barierę ochronną naskórka. Ma również zdolność do absorbowania promieni UV, dzięki czemu wspomaga ochronę przeciwsłoneczną.