YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Witamina F – niezbędna dla zdrowia
Opublikowany przez
Trzy ważne wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Witamina F to umowna nazwa dla trzech wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT):

  1. kwasu alfa-linolenowego (ALA) z grupy omega-3, stanowiącego substrat do syntezy pozostałych kwasów omega-3: kwasu oktadekatetraenowego, kwasu eikozatetraenowego, kwasu eikozapentaenowego (EPA), kwasu dokozapentaenowego, kwasu dokozaheksaenowego (DHA);
  2. kwasu linolowego (LA) z grupy omega-6, będącego prekursorem pozostałych kwasów z grupy omega-6 – kwasu gamma-linolenowego, kwasu dihomo-gamma-linolenowego (DGLA), kwasu arachidonowego (AA), kwasu adrenowego;
  3. kwasu arachidonowego (AA), również należącego do grupy omega-6, który powstaje z kwasu LA na drodze przemian enzymatycznych zachodzących w procesie metabolizmu.

Powyższe związki stanowią grupę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT, ang. polyunsaturated fatty acids – PUFAs), których organizm nie potrafi sam wyprodukować (w przeciwieństwie do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych), muszą być więc codziennie dostarczane z pożywieniem (stąd ich inne określenie – niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe NWNKT).

Naturalne źródła

Grupa trzech NWNKT składających się na witaminę F występuje w:

  • nierafinowanych tłoczonych na zimno olejach roślinnych: lnianym, kukurydzianym, słonecznikowym, sojowym, krokoszowym, rzepakowym, z pestek winogron, z pestek dyni, wiesiołkowym, kokosowym, konopnym, orzechowym, migdałowym, makowym, arachidowym, z nasion ogórecznika, oraz w oliwie;
  • orzechach: laskowych, włoskich, brazylijskich, makadamia, nerkowca, pekan, migdałach, pistacjach, orzeszkach piniowych;
  • pestkach: winogron, dyni, słonecznika oraz w nasionach kukurydzy;
  • kiełkach: pszenicy, soi;
  • tofu;
  • awokado;
  • zielonych warzywach (głównie liściastych);
  • produktach pochodzenia zwierzęcego: pełnotłustym mleku, tłustych rybach morskich, tranie.
Rola w organizmie

Witamina ta jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych, dlatego ma duże znaczenie dla zdrowia, to znaczy:

  • jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego:
  • redukuje stężenie trójglicerydów i “złego cholesterolu” we krwi oraz hamuje ich syntezę w jelitach i wątrobie,
  • normalizuje ciśnienie krwi,
  • ogranicza zlepianie się płytek krwi (działa przeciwzakrzepowo), co zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, ogranicza więc ryzyko wystąpienia miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, zawału serca, choroby wieńcowej i udaru mózgu;
  • działa przeciwzapalnie, ochronnie i wspomagająco na układ odpornościowy: hamuje nadmierną odpowiedź immunologiczną, co przeciwdziała alergii, np. astmie oskrzelowej, oraz stymuluje organizm do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi;
  • zmniejsza oporność błon komórkowych na insulinę;
  • wykazuje właściwości przeciwnowotworowe;
  • chroni układ nerwowy:
  • wchodzi w skład błon komórkowych neuronów w mózgu i siatkówce oka, jest więc niezbędna do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu i dziecka (szczególnie cenny jest kwas arachidonowy, który stanowi budulec dla fosfolipidów błon komórkowych neuronów);
  • chroni neurony przed szkodliwym wpływem wolnych rodników tlenowych oraz poprawia funkcjonowanie ich błon komórkowych, co przeciwdziała chorobom neurodegeneracyjnym oraz depresji;
  • hamuje lipogenezę (przemianę węglowodanów w tłuszcze), przez co zapobiega otyłości;
  • reguluje nawilżenie i natłuszczenie skóry oraz ją regeneruje (przyspiesza gojenie się ran, oparzeń, owrzodzeń i odleżyn), sprawia, że jest gładka, jędrna i miękka, łagodzi objawy chorób skórnych, np.: nadmiernego wysuszenia, atopowego zapalenia skóry, łuszczycy, trądziku, pieluszkowego zapalenia skóry u niemowląt, oraz chroni skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, np.: promieniowania UV, wiatru, mrozu) i opóźnia procesy jej starzenia;
  • reguluje pracę układu trawiennego i wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy;
  • poprawia funkcjonowanie nerek;
  • łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów i stwardnienia rozsianego;
  • wspomaga leczenie zaburzeń hormonalnych, np. łagodzi dolegliwości związane z menopauzą i zespołem napięcia przedmiesiączkowego;
  • jest rozpuszczalnikiem dla witamin A, D, E i K, hormonów, barwników i związków aktywnych, co usprawnia funkcjonowanie organizmu i wpływa korzystnie na zdrowie;
  • zwiększa przepuszczalność błon komórkowych, umożliwiając prawidłowy przebieg procesów metabolicznych.
Równowaga między omega-3 a omega-6

Ilość dostarczanych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 jest mniej istotna od ich proporcji. Udowodniono, że zbyt dużo kwasów tłuszczowych omega-6 ogranicza biodostępność kwasów omega-3. Zalecana jest proporcja od 2,5 : 1 do 5 : 1 (n-6 : n-3). Większe ilości kwasów n-6 w diecie wpływają niekorzystnie na metabolizm, zwiększając ryzyko wystąpienia stanów zapalnych, a w efekcie – chorób cywilizacyjnych i degeneracyjnych, a zwłaszcza depresji. Można zmniejszyć podawanie kwasów omega-6 w diecie przez: zastąpienie oleju słonecznikowego, kukurydzianego, sojowego czy z pestek winogron innymi olejami roślinnymi; ograniczenie spożycia pestek słonecznika i jedzenie innych nasion; zwiększenie tłustych ryb morskich w codziennej diecie.

Bibliografia

Marciniak-Łukasiak K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2011, nr 6 (79), s. 24–35.

Materac E., Marczyński Z., Bodek K., Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2013, t. 46, nr 2, s. 225–233.

Majewska M., Witamina F – zastosowanie w kosmetyce i nie tylko. Działanie witaminy F, Poradnik Zdrowie 25.05.2016, online: https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/apteczka/witamina-f-zastosowanie-w-kosmetyce-i-nie-tylko-dzialanie-witaminy-f-aa-udiJ-cVPq-YpeZ.html [dostęp 14.02.2019].

 

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Biotyna – niezbędna witamina Olej z pestek winogron – niekorzystny dla zdrowia? Olej cedrowy dla zdrowia i urody Omułek zielonowargowy dla zdrowia stawów Witamina D – znaczenie dla organizmu
Posted in
Produkty rozgrzewające i wychładzające organizm
Echinacea – Kwiat podnoszący odporność

Popularne tagi

Więcej Mniej

Zobacz też

  • Artretyzm, czyli dna moczanowa

    Artretyzm, czyli dna moczanowa

  • Mumio Shilajit – wzmocnienie organizmu

    Mumio Shilajit – wzmocnienie organizmu

  • Naturalne sposoby leczenia miażdżycy

    Naturalne sposoby leczenia miażdżycy

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2023 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt