
Maliny należą do ulubionych owoców Polaków i spożywane są na wiele sposobów – na surowo, a także przetworzone, w formie soków, dżemów, nalewek. Owoce nie są jednak jedynym wartościowym elementem rośliny – liście malin już wieki temu odnalazły zastosowanie w tradycyjnej medycynie naturalnej. Współcześnie prowadzone badania potwierdzają, że napar z liści malin może być wykorzystywany jako wsparcie w walce z różnymi dolegliwościami.
Wartościowa lista składników
Jednym z nieocenionych składników zawartych w liściach malin są garbniki – organiczne związki o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i ściągającym. Dzięki garbnikom napar z liści malin jest skuteczny w zwalczaniu m.in.: przeziębień, problemów żołądkowych i biegunek. Ponadto w składzie liści malin można odnaleźć: witaminę C, antocyjany oraz kwasy organiczne. Warto zwrócić uwagę także na obecność antyoksydantów, które odgrywają ważną rolę m.in. w zapobieganiu rozwoju nowotworów, spowalnianiu procesów starzenia i poprawie kondycji skóry.
Wsparcie dla kobiet
Liście malin często wyróżniane są jako produkt przynoszący ulgę w bólach menstruacyjnych. Naparowi przypisuje się działanie rozkurczające mięśnie macicy, ułatwiające i skracające poród, obniżające bóle porodowe oraz wspomagające karmienie piersią. Prowadzone są prace mające na celu kliniczne potwierdzenie wymienionych właściwości, lecz dotychczas ukończone badania dowiodły, że prawidłowo podawany napar z liści malin jest bezpieczny zarówno dla ciężarnej, jak i dla dziecka. W celu optymalnego wykorzystania pozytywnego wpływu naparu na przebieg ciąży należy skonsultować przyjmowanie go z położną bądź lekarzem prowadzącym ciążę.
Przygotowanie naparu
Liście malin najlepiej zbierać w okresie letnim. Należy zwrócić uwagę na ich stan – najlepiej wybierać liście rozwinięte, pozbawione plam i zniszczeń. Zebrane liście należy ususzyć w ocienionym miejscu. Łyżeczka suszu wystarcza na przygotowanie szklanki naparu – do przygotowania herbatki wykorzystuje się wodę o temperaturze bliskiej temperaturze wrzenia.