Kiełki brokuła źródło sulforafanu

Brokuł jest rośliną należącą do rodziny krzyżowych, zawiera dokładnie przebadaną substancję przeciwnowotworową, zwaną sulforafanem. W dojrzałej roślinie związek ten występuje ...
Czytaj

Fikocyjanina – rewelacyjny przeciwutleniacz

Gdzie znaleźć fikocyjaninę? Fikocyjanina to roślinne białko pigmentowe współuczestniczące w fotosyntezie. Występuje u krasnorostów, alg i sinic. Ma intensywną niebieską ...
Czytaj

Beta-glukan – ważny polisacharyd

Polisacharyd ważny w profilaktyce chorób cywilizacyjnych Beta-glukan jest nieskrobiowym polisacharydem zbudowanym z reszt D-glukopiranozowych. Ten polimer D-glukozy ma postać trójwymiarowej ...
Czytaj

Węzły chłonne, a odporność

Rola i organizacja układu odpornościowego w organizmie Organizm człowieka jest nieustannie atakowany przez ogromną ilość drobnoustrojów. Pierwszą linią obrony jest ...
Czytaj

Astaksantyna – silny przeciwutleniacz

Astaksantyna – najsilniejszy antyoksydant karotenoidowy Astaksantyna jest związkiem organicznym, karotenoidem ksantofilowym, naturalnym barwnikiem o odcieniach koloru różowego i czerwonego. Astaksantyna ...
Czytaj

Polimialgia reumatyczna

Polimialgia reumatyczna to zespół chorobowy charakteryzujący się przewlekłym bólem i uczuciem sztywności mięśni szyi, obręczy barkowej i rzadziej miednicznej. Występuje ...
Czytaj

Zaburzenia połykania – dysfagia

Dysfagia to nazwa, która w żargonie medycznym oznacza trudności w połykaniu. Może objawiać się zaburzeniem formowania kęsa pokarmowego lub uczuciem ...
Czytaj

Alternatywa dla cukru

Substancje alternatywne dla cukru - naturalna słodycz o małej kaloryczności Cukier spożywczy, którego zasadniczym składnikiem jest sacharoza, produkowany jest z ...
Czytaj

Kwas elagowy – działanie i właściwości

Kwas elagowy to związek organiczny z grupy kwasów fenolowych. Występuje w tkankach roślinnych w postaci wolnej lub związanej z glukozą ...
Czytaj

Rak trzustki

Rak trzustki to bardzo ciężka choroba o złym rokowaniu, zapadalność na nią jest coraz większa. W Stanach Zjednoczonych zajmuje 5 ...
Czytaj

Potrawy grillowane – zdrowe czy szkodliwe?

Potrawy grillowane i substancje rakotwórcze Jedzenie z grilla, choć jest niezwykle smaczne i mające wielu amatorów, nie należy do bezpiecznych ...
Czytaj

Rak szyjki macicy

Rak szyjki macicy to nowotwór złośliwy, wywodzący się z komórek nabłonka płaskiego, który w naturalnych warunkach pokrywa część pochwową szyjki ...
Czytaj