Grasica – ważny organ układu immunologicznego

Umiejscowienie Grasica leży w śródpiersiu, tuż za mostkiem. Gruczoł ten jest częścią układu immunologicznego, czyli odpowiedzialnego za odporność organizmu. Do ...
Czytaj

Mięta – wpływ na organizm

Mięta (łac. Mentha L.) to roślina z rodziny jasnotowatych, która występuje w ponad 30 gatunkach. Rozpowszechniona jest głównie w Europie, ...
Czytaj

Czarna jagoda – smaczny i leczniczy lokalny owoc

Borówka czarna (czernica), czyli czarna jagoda (łac. Vaccinium myrtillus), to gatunek z rodziny wrzosowatych – krzewinka występująca w Europie Północnej ...
Czytaj

Propolis pszczeli – zwalcza drobnoustroje i pielęgnuje

Propolis (kit pszczeli) stanowi mieszaninę wosku pszczelego i roślinnej lepkiej cieczy pokrywającej pączki drzew iglastych i liściastych (która również określana ...
Czytaj

Owoce i nasiona kakaowca – niepowtarzalne działanie

Kakaowiec właściwy (gr. Theobroma cacao, czyli theos – bóg, broma – pożywienie) to drzewo rosnące w wilgotnych lasach tropikalnych w ...
Czytaj

Sirtfood – dieta na całe życie

Dieta sirtfood polega na takim skomponowaniu codziennego jadłospisu, aby przeważały produkty obfitujące w polifenole. Została ona opracowana przez farmaceutę Aidana ...
Czytaj

Konserwanty w żywności – konieczne, ale szkodliwe

Konserwanty są to związki chemiczne dodawane do żywności przeznaczonej do sprzedaży. Dodawanie ich ma spowolnić proces rozkładu, psucia się produktów ...
Czytaj

Mirra – współczesny składnik kosmetyków

Nazwa „mirra” pochodzi od armejskiego słowa mura, oznaczającego „gorzki”. Jest to żywica powstająca w kanałach wydzielniczych tkanki roślinnej niewielkich drzew ...
Czytaj

Lukrecja – korzeń o wszechstronnym działaniu

Lukrecja gładka (łac. Glucyrrhiza glabra L.) jest byliną z rodziny bobowatych o fioletowoliliowych kwiatach i silnie rozgałęzionym systemie korzeniowym. Nazwa ...
Czytaj

Amarantus – silnie odżywczy składnik diety i kosmetyk

Amarantus, inaczej szarłat ( grec. Amarantos – nieśmiertelność, niewiędnięcie, łac. Amarantus – szkarłat, czerwono fioletowy kolor, czyli taki, jak maja ...
Czytaj

Miód – nie sama słodycz

Jak powstaje miód Miód to substancja wytwarzana przez pszczoły i inne spokrewnione z nimi owady. Gromadzą go jako zapasy pokarmu ...
Czytaj

Rabarbar – wszechstronne zastosowanie

Czym jest rabarbar Rabarbar (łąc. Rheum) to rodzaj roślin występujący dziko, najczęściej w Azji i w europejskiej części Rosji w ...
Czytaj