Berberyna, a układ pokarmowy

Czym jest berberyna Jest alkaloidem izochinolinowym, związkiem pochodzenia roślinnego występującym m.in. w berberysie (łac. Berberis vulgaris), gorzkniku kanadyjskim (łac. Hydrastis ...
Czytaj

Polskie superfoods na choroby cywilizacyjne

Superfoods (superżywność) to produkty roślinne, które od wieków stosowane były przez miejscową ludność jako składnik codziennej diety. Odznaczają się one ...
Czytaj

Balsamka ogórkowata – owoce w walce z cukrzycą

Krewna dyni Balsamka ogórkowata (łac. Momordica charantia) to roślina z rodziny dyniowatych. W stanie naturalnym występuje w Azji Południowo-Wschodniej oraz ...
Czytaj

Witamina P – nieodzowny towarzysz witaminy C

Witamina P (citryn) to nie jeden związek chemiczny, lecz kilkadziesiąt zaliczanych do grupy bioflawonoidów. Zostały one odkryte i nazwane w ...
Czytaj

Witaminy z grupy B

Czym są witaminy Najogólniej mówiąc, witaminy to substancje organiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, których on sam nie może wytworzyć, ...
Czytaj

Zakwaszenie organizmu – zachwiana równowaga

Właściwy poziom pH płynów ustrojowych warunkuje dobre samopoczucie oraz sprawne funkcjonowanie poszczególnych układów. Skala pH mieści się w zakresie od ...
Czytaj

Matcha – zielona herbata w innej formie

Czym jest matcha To sproszkowany liść zielonej herbaty, specjalnie hodowanej w zacienionych miejscach. Pochodzi z Japonii, gdzie stosuje się go ...
Czytaj

Papryczka chili – ostra i rozgrzewająca

Czym jest chili Papryczka chili nie jest jednym gatunkiem rośliny. Jest to zbiorcza nazwa rozmaitych odmian hodowlanych oraz mieszańców różnych ...
Czytaj

Kłącze tataraku – różnorodne właściwości

Tatarak Tatarak zwyczajny (łac. Acorus calamus) to roślina rosnąca w szuwarach na brzegach jezior i cieków wodnych, a także sztucznych ...
Czytaj

Mahonia pospolita – z ogródka do apteczki

Mahonia pospolita (łac. Mahonia aquifolium), z rodziny berberysowatych, to gatunek niewielkiego krzewu uprawiany często jako roślina ozdobna – tym chętniej, ...
Czytaj

Sarsaparilla – niezwykła roślina

Czym jest sarsaparilla Sarsaparilla (łac. Radix sarsaparilla) jest preparatem ziołowym produkowanym z korzeni kolcorośli (łac. Smilax). Kolcorośle to rodzaj roślin ...
Czytaj

Szparagi – nie tylko smaczne, ale i zdrowe

Sezon na szparagi Szparagi występują naturalnie w obszarze śródziemnomorskim, są warzywem sezonowym, dostępnym dość krótko, za to bardzo smacznym. Mają ...
Czytaj