Pestki i nasiona w zdrowej diecie

Jadalne pestki i nasiona są źródłem niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych, takich jak białka, węglowodany, kwasy tłuszczowe, witaminy, ...
Czytaj

Korzeń kudzu – ziołowa terapia uzależnień

Kudzu (łac. Pueraria lobata), inaczej ołownik łatkowaty lub opornik, to roślina pnąca, należąca do strąkowców (roślin motylkowych). Rośnie w krajach ...
Czytaj

Masło shea, karité, galam, olej z masłosza

Masło shea, nazywane inaczej masłem karité, masłem galam lub olejem z masłosza, to tłuszcz pozyskiwany z nasion (orzechów) drzewa masłowego ...
Czytaj

Szałwia lekarska – roślina o wielkiej mocy

Salvia officinalis L. jest wieloletnią rośliną z rodziny jasnotowatych (dawniej wargowych), rośnie w krajach klimatu śródziemnomorskiego. Uprawia się ją obecnie ...
Czytaj

Rukiew wodna – Skarbnica substancji odżywczych

Rukiew wodna (Nasturtium officinale) jest wieloletnią rośliną z rodziny kapustowatych, o drobnych białych kwiatach i pierzastych liściach. Występuje na terenach ...
Czytaj

Chlorofil – moc drzemiąca w roślinach

Chlorofil - Magazyn energii słonecznej, naturalny detoks i kuracja antynowotworowa Chlorofil jest organicznym związkiem chemicznym pochodzenia roślinnego, pigmentem nadającym roślinom i ...
Czytaj

Oleaceina – wpływ na układ krwionośny

Oleaceina Oleaceina jest organicznym związkiem chemicznym z grupy fenoli, znajduje się w owocach i liściach drzewa oliwnego (oliwki europejskiej) Olea europaea ...
Czytaj

Papaina – cenny enzym ukryty w papai

Papaina jest roślinnym enzymem proteolitycznym, to znaczy, że ma zdolność trawienia białek. Należy do podklasy proteaz cysteinowych (zawiera grupę tiolową ...
Czytaj

Bioflawonoidy cytrusowe – wpływ na organizm

Flawonoidy to organiczne związki chemiczne z grupy polifenoli występujące w roślinach. Pełnią rolę barwników, chronią roślinny przed nadmiernym promieniowaniem UV, ...
Czytaj

Bromelaina – skarb ukryty w ananasie

Bromelaina jest mieszaniną roślinnych enzymów proteolitycznych, czyli hydrolizujących białko. Proteazy te znajdują się w łodygach, owocach i liściach ananasa jadalnego ...
Czytaj

Brahmi – wszechstronne właściwości

Bakopa drobnolistna – bacopa monnieri (brahmi) Bacopa monnieri, zwana brahmi, jest rośliną od wieków używaną w ajurwedzie, tradycyjnej medycynie hinduskiej ...
Czytaj

Kiełki brokuła źródło sulforafanu

Brokuł jest rośliną należącą do rodziny krzyżowych, zawiera dokładnie przebadaną substancję przeciwnowotworową, zwaną sulforafanem. W dojrzałej roślinie związek ten występuje ...
Czytaj