Kwas chlorogenowy – silny antyoksydant

Kwas chlorogenowy jest estrem kwasu chinowego i kawowego – to organiczny związek chemiczny z grupy polifenoli. Występuje w roślinach, głównie ...
Czytaj

Sprzymierzeńcy układu pokarmowego

Sprzymierzeńcy układu pokarmowego, czyli produkty usprawniające jego pracę W skład układu pokarmowego wchodzą: jama ustna, przełyk, żołądek, dwunastnica, wątroba, trzustka, ...
Czytaj

Werbena lekarska – ziele do zadań specjalnych

Skąd pochodzi werbena Werbena lekarska (łac. Verbena officinalis) to roślina pochodząca z Europy, która występuje dziko także w Polsce. Uprawia ...
Czytaj

Liść Damiana – nie tylko afrodyzjak

Damiany czy Damiana? Liść Damiana pochodzi z turnery rozpierzchłej (łac. Turnera diffusa), krzewu potocznie nazywanego damianą od średniowiecznego aptekarza świętego ...
Czytaj

Cytryna – nie tylko dodatek do herbaty

Cytryna – jeden z najważniejszych owoców cytrusowych Owoce cytrusowe znane są powszechnie i cenione ze względu na ich walory spożywcze, ...
Czytaj

Chitozan – unikatowe właściwości

Chitozan jest związkiem organicznym, polisacharydem pochodnym chityny. Z chityny zbudowane są zewnętrzne szkielety (pancerze) stawonogów, czyli m.in. skorupiaków (np. krabów, ...
Czytaj

Olej rycynowy – właściwości

Z czego powstaje Olej rycynowy wyciskany jest z nasion rącznika pospolitego (łac. Ricinus communis), należącego do rodziny wilczomleczowatych. Jest to ...
Czytaj

Spirulina – niezwykłe właściwości zielonych alg

Zastosowanie glonów w dietetyce Spirulina to zbiorcza nazwa kilku gatunków glonów należących do cyjanobakterii, inaczej nazywanych sinicami. Jednym z gatunków ...
Czytaj

Właściwości liści bambusa

Wyjątkowa trawa Bambus (Bambusa Shreb.) jest rośliną wieloletnią spokrewnioną blisko z występującymi powszechnie trawami. Znanych jest ok. 130 gatunków rośliny, ...
Czytaj

Bakterie kwasu mlekowego

Bakterie kwasu mlekowego – żywi sprzymierzeńcy odporności Bakterie kwasu mlekowego są to mikroorganizmy występujące naturalnie w przewodzie pokarmowym człowieka. Należą ...
Czytaj
fosfatydylocholinaLecytyna

Lecytyna – naturalny wspomagacz pamięci

Lecytyna (fosfatydylocholina) to niezmiernie istotny składnik komórek budujących ciało człowieka. Reguluje ona poprawne działanie wielu mechanizmów. Lecytyna wytwarzana jest w ...
Czytaj
GlutationWzórStrukturalny

Glutation

Glutation jest tripeptydem zbudowanym z cysteiny, glicyny i glutaminy. Produkowany jest przez ogół istot żywych, od organizmów jednokomórkowych po człowieka ...
Czytaj