Selen – niezbędny pierwiastek

Znaczenie dla organizmu Choć występuje w organizmie człowieka jedynie w śladowych ilościach, jest niezbędnym elementem licznych szlaków metabolicznych. Zarówno niedobór, ...
Czytaj

Szafran – szlachetna przyprawa

Lecznicza moc drogocennej przyprawy Ze względu na intensywny smak i wyrazisty kolor szafran stanowi cenny składnik wielu dań, jest powszechnie ...
Czytaj

Figa – słodki i zdrowy owoc

Właściwości prozdrowotne Figi często postrzegane są wyłącznie jako słodka przekąska bądź egzotyczny dodatek do deserów, sałatek czy dań mięsnych. Często ...
Czytaj

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby

Charakterystyka choroby Choroba ta (ang. nonalcoholic fatty liver disease – NAFLD) obejmuje dwie jednostki chorobowe: niealkoholowe stłuszczenie wątroby ( ang ...
Czytaj

Apiterapia – leczenie produktami pszczelimi

Lecznicza moc produktów pszczelich Pozytywne działanie pszczelich wytworów doceniali już starożytni medycy. Od najdawniejszych czasów miód był stosowany jako środek ...
Czytaj

Macierzanka w apteczce i kuchni

Macierzanka Cudowne właściwości macierzanki znane są już od starożytności. Była ważną częścią wierzeń ludowych, stosowano ją w obrzędach – przypisywano ...
Czytaj

Skrzyp polny – bogate źródło krzemu

Skrzyp polny – eliksir zdrowia i młodości Skrzyp polny to dosyć pospolity chwast, na który łatwo natrafić podczas spaceru po ...
Czytaj

Borowina – „Czarne złoto”

Zastosowanie w pielęgnacji skóry W środowisku naturalnym nie brakuje minerałów, które można z powodzeniem wykorzystać w kuracjach upiększających. Jednym z ...
Czytaj

Zapalenie krtani i utrata głosu

Budowa i funkcje krtani Krtań jest narządem należącym do górnego odcinka układu oddechowego, leży między gardłem a przełykiem. U człowieka ...
Czytaj

Korzeń kudzu – ziołowa terapia uzależnień

Kudzu - azjatyckie pnącze Kudzu (łac. Pueraria lobata), inaczej ołownik łatkowaty lub opornik, to roślina pnąca, należąca do strąkowców (roślin ...
Czytaj

Masło shea, karité, galam, olej z masłosza

Masło shea - aromatyczny i odżywczy tłuszcz roślinny z Czarnego Lądu Masło shea, nazywane inaczej masłem karité, masłem galam lub ...
Czytaj

Szałwia lekarska – roślina o wielkiej mocy

Szałwia lekarska Salvia officinalis L. jest wieloletnią rośliną z rodziny jasnotowatych (dawniej wargowych), rośnie w krajach klimatu śródziemnomorskiego. Uprawia się ...
Czytaj