YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Medycyna naturalna
|
Glutation
Opublikowany przez
GlutationWzórStrukturalny
Wzór strukturalny glutationu

Glutation jest tripeptydem zbudowanym z cysteiny, glicyny i glutaminy. Produkowany jest przez ogół istot żywych, od organizmów jednokomórkowych po człowieka. Występuje we wszystkich komórkach w bardzo wysokich stężeniach, szczególnie w nerkach i wątrobie. Wzmacnia pracę organizmu, działając jako przeciwutleniacz, detoksykant i stymulator odporności.

Główny przeciwutleniacz

Organizm człowieka nieustannie narażony jest na działanie wolnych rodników – szkodliwych produktów ubocznych utleniania, biorących udział w rozwoju wielu chorób. Dzięki swoim antyoksydacyjnym właściwościom glutation jest zdolny do ich unieszkodliwiania. Co więcej, warunkuje on prawidłowe funkcjonowanie innych przeciwutleniaczy, np. witaminy C oraz E, ponieważ jako jedyny występuje wewnątrz komórek.

Właściwości detoksykacyjne

Zarówno w pokarmie, jak i w powietrzu kumulują się toksyny, które przedostają się do organizmu. Za ich usuwanie odpowiada wątroba – największe źródło glutationu. To dzięki niemu możliwe jest m.in. wiązanie metali ciężkich, jak arsen, ołów czy rtęć, i usuwanie ich z organizmu. Niskie stężenie glutationu powoduje zaleganie szkodliwych substancji, co prowadzić może do uszkadzania komórek, a nawet całych organów.

Stymulator odporności

Glutation traktowany jest jak pożywienie przez układ odpornościowy człowieka, bierze udział w regeneracji białek. Im go mniej, tym trudniej jest organizmowi chronić się przed zakażeniami. Wysoki poziom tego tripeptydu znacznie przyczynia się do zwalczania czynników zakaźnych, komórek przedrakowych i kontrolowania procesów starzenia. Wraz ze starzeniem się organizmu następuje jednak naturalne obniżenie poziomu glutationu, co widoczne jest przy takich schorzeniach, jak choroby Parkinsona czy Alzheimera.

Jak uzupełniać niedobory?

Źródłem glutationu są produkty bogate w aminokwasy zawierające siarkę. Należą do nich: nieprzetworzone mięsa, czosnek, brokuły, szparagi, awokado czy szpinak. Jednak pozyskany drogą pokarmową jest on ciężko przyswajalny dla organizmu. Jedną z praktycznych metod powiększenia koncentracji glutationu w komórce jest dostarczenie jej odpowiednich prekursorów do jego syntezy – przede wszystkim metioniny i cysteiny. Na zwiększenie poziomiu glutationu pozytywnie wpływa również kurkumina.

Przeciwwskazania

Efektem ubocznym długotrwałego spożywania glutationu jest obniżenie poziomu cynku w organizmie. Wdychanie go może zaś powodować ataki astmy. Nie ma pewnych danych, czy bezpieczne jest spożywanie glutationu w ciąży i podczas karmienia piersią.

Bibliografia
http://www.imp.lodz.pl/upload/oficyna/artykuly/pdf/full/Buk9_06_04.pdf
http://www.webmd.com/food-recipes/features/glutathione-new-supplement-on-block#3
http://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/glutathione-uses-risks
Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Glutation – właściwości antyoksydacyjne Aminokwas o szerokim zastosowaniu SchisandraCytryniecChińskiSchisandra – jagody wiecznej młodości Selen – niezbędny pierwiastek Świeże soki warzywno-owocowe
Posted in Medycyna naturalna, Oczyszczanie organizmu, Organizm cynk, cysteina, dieta, glutation, kurkumina, metionina, naturalne antyoksydanty, odporność, siarka, wątroba
Salmonella i niebezpieczne zatrucia pokarmowe
Artretyzm, czyli dna moczanowa

Popularne tagi

cynkcysteinadietaglutationkurkuminametioninanaturalne antyoksydantyodpornośćsiarkawątroba
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Bataty – zdrowsza wersja ziemniaków

    Bataty – zdrowsza wersja ziemniaków

  • Najzdrowsze oleje roślinne w kuchni

    Najzdrowsze oleje roślinne w kuchni

  • Właściwości lecznicze chlorelli

    Właściwości lecznicze chlorelli

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2022 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt