On:
list W: Medycyna naturalna person Dodane przez:

Glutation

Przeciwutleniacz, detoksykant i stymulator odporności, wzmacnia pracę organizmu.

Glutation jest tripeptydem zbudowanym z cysteiny, glicyny i glutaminy. Produkowany jest przez ogół istot żywych, od organizmów jednokomórkowych po człowieka. Występuje we wszystkich komórkach w bardzo wysokich stężeniach, szczególnie w nerkach i wątrobie. Wzmacnia pracę organizmu, działając jako przeciwutleniacz, detoksykant i stymulator odporności.

Główny przeciwutleniacz

Organizm człowieka nieustannie narażony jest na działanie wolnych rodników – szkodliwych produktów ubocznych utleniania, biorących udział w rozwoju wielu chorób. Dzięki swoim antyoksydacyjnym właściwościom glutation jest zdolny do ich unieszkodliwiania. Co więcej, warunkuje on prawidłowe funkcjonowanie innych przeciwutleniaczy, np. witaminy C oraz E, ponieważ jako jedyny występuje wewnątrz komórek.

Właściwości detoksykacyjne

Zarówno w pokarmie, jak i w powietrzu kumulują się toksyny, które przedostają się do organizmu. Za ich usuwanie odpowiada wątroba – największe źródło glutationu. To dzięki niemu możliwe jest m.in. wiązanie metali ciężkich, jak arsen, ołów czy rtęć, i usuwanie ich z organizmu. Niskie stężenie glutationu powoduje zaleganie szkodliwych substancji, co prowadzić może do uszkadzania komórek, a nawet całych organów.

Stymulator odporności

Glutation traktowany jest jak pożywienie przez układ odpornościowy człowieka, bierze udział w regeneracji białek. Im go mniej, tym trudniej jest organizmowi chronić się przed zakażeniami. Wysoki poziom tego tripeptydu znacznie przyczynia się do zwalczania czynników zakaźnych, komórek przedrakowych i kontrolowania procesów starzenia. Wraz ze starzeniem się organizmu następuje jednak naturalne obniżenie poziomu glutationu, co widoczne jest przy takich schorzeniach, jak choroby Parkinsona czy Alzheimera.

Jak uzupełniać niedobory?

Źródłem glutationu są produkty bogate w aminokwasy zawierające siarkę. Należą do nich: nieprzetworzone mięsa, czosnek, brokuły, szparagi, awokado czy szpinak. Jednak pozyskany drogą pokarmową jest on ciężko przyswajalny dla organizmu. Jedną z praktycznych metod powiększenia koncentracji glutationu w komórce jest dostarczenie jej odpowiednich prekursorów do jego syntezy – przede wszystkim metioniny i cysteiny. Na zwiększenie poziomiu glutationu pozytywnie wpływa również kurkumina.

Przeciwwskazania

Efektem ubocznym długotrwałego spożywania glutationu jest obniżenie poziomu cynku w organizmie. Wdychanie go może zaś powodować ataki astmy. Nie ma pewnych danych, czy bezpieczne jest spożywanie glutationu w ciąży i podczas karmienia piersią.


Bibliografia

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password