YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Lecytyna – naturalny wspomagacz pamięci
Opublikowany przez
fosfatydylocholinaLecytyna
Wzór strukturalny lecytyny. Na czerwono: cholina i grupa fosforanowa, na czarno: glicerol; na zielono: jednonienasycony kwas tłuszczowy, na niebiesko: nasycony kwas tłuszczowy.

Lecytyna (fosfatydylocholina) to niezmiernie istotny składnik komórek budujących ciało człowieka. Reguluje ona poprawne działanie wielu mechanizmów. Lecytyna wytwarzana jest w wątrobie nieustannie, lecz nie zawsze wewnętrzna produkcja jest w stanie w całości pokryć zapotrzebowanie organizmu na ten składnik.

Czym jest lecytyna?

Lecytyna nie jest pojedynczym związkiem chemicznym, ale mieszaniną organicznych związków chemicznych z grupy fosfolipidów, których reszta fosforanowa została zestryfikowana choliną. Poszczególne składniki lecytyny pełnią ważne role budulcowe – są głównymi komponentami błon i organelli. Co więcej, jeden z nich – cholina – niezbędny jest do produkcji acetylocholiny, neuroprzekaźnika potrzebnego do fizjologicznego funkcjonowania wielu procesów w obszarach układu nerwowego. W skład lecytyny wchodzi też wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają gospodarkę cholesterolową organizmu.

Najważniejsze funkcje lecytyny

Jako substrat acetylocholiny lecytyna wspomaga naukę, zapamiętywanie i koncentrację. Ponieważ wchodzi w skład osłonek mielinowych, poprawia również przekazywanie sygnałów wzdłuż neuronów. Psychiatrzy sugerują, że lecytyna pełni ważną funkcję w zapobieganiu i leczeniu depresji. Rola omawianej grupy związków chemicznych nie kończy się jednak na układzie nerwowym.

Badania wykazały, że lecytyna ma niezwykle pozytywny wpływ na wątrobę – zapobiega nadmiernemu odkładaniu tłuszczów w tym narządzie, zapewniając jego poprawne działanie. Naukowcy twierdzą, że dostarczenie odpowiedniej ilości lecytyny ułatwia regenerację wątroby oraz wspomaga procesy detoksykacji alkoholu i leków. Należy wspomnieć, że lecytyna poprawia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K.

Prowadzone od lat analizy kliniczne nie pozostawiają wątpliwości: lecytyna ma wyjątkowo korzystny wpływ na układ krwionośny. Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych jest w stanie skutecznie przeciwdziałać miażdżycy, obniżając ilość frakcji złego cholesterolu LDL. Obserwacje udowodniły również emulgujące działanie lecytyny, dzięki któremu nie tylko wspomaga ona trawienie, ale także rozbija krążące w układzie krwionośnym cząstki tłuszczów.

Produkty bogate w lecytynę

Lecytyna należy do powszechnie występujących składników pożywienia, jednak jej zawartość w produktach spożywczych często bywa bardzo niska. Najlepszymi jej źródłami są: żółtka jaj, ziarna soi, fasola, orzechy, kiełki, olej rzepakowy (szczególnie nierafinowany), ryby morskie, awokado, oliwki.

Zalecenia i przeciwwskazania do spożywania lecytyny

Lecytyna jest zakwalifikowana do grupy preparatów bezpiecznych. Skutkiem ubocznym wysokich przedawkowań mogą być przejściowe problemy żołądkowe. Warto wspierać funkcjonowanie organizmu, suplementując lecytynę, szczególnie w okresach wzmożonego wysiłku umysłowego i laktacji.

Bibliografia
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7816350
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6346908
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2916447
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10905815
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11358109
Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Rola choliny w organizmie człowieka LikopenWzórStrukturalnyLikopen – czerwień w zdrowej diecie BajkalinaTarczycaBajkalskaWielowymiarowe działanie tarczycy bajkalskiej WątrobaPęcherzykŻółciowyTrzustkaZapalenie dróg żółciowych AshwagandhaIndyjskiŻeń-szeńAshwagandha – skuteczny adaptogen
Posted in Dieta i odżywianie, Medycyna naturalna, Oczyszczanie organizmu, Organizm, Układ nerwowy cholesterol, Cholina, depresja, detoksykacja organizmu, lecytyna, pamięć i koncentracja, profilaktyka miażdżycy, usprawnienie trawienia, wątroba, witaminy, zdrowie układu krążenia
Artretyzm, czyli dna moczanowa
Rola choliny w organizmie człowieka

Popularne tagi

cholesterolCholinadepresjadetoksykacja organizmulecytynapamięć i koncentracjaprofilaktyka miażdżycyusprawnienie trawieniawitaminywątrobazdrowie układu krążenia
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Astragalus membranaceus w sporcie

    Astragalus membranaceus w sporcie

  • Rumień i jego rodzaje

    Rumień i jego rodzaje

  • 3 kroki do zdrowszego snu

    3 kroki do zdrowszego snu

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2022 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt