On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Prolina – główny składnik kolagenu

Sposób na gładką i elastyczną skórę... ale nie tylko.

Prolina to związek organiczny, jeden z 20 aminokwasów, które stanowią podstawowy budulec białek. Jest to aminokwas endogenny, czyli taki, który organizm sam syntezuje z argininy i kwasu glutaminowego. Prolina stanowi główny składnik kolagenu.

Kolagen – podstawa tkanki łącznej

Kolagen to białko tkanki łącznej, podstawowy składnik ścięgien. Jest on odpowiedzialny za elastyczność skóry. To właśnie w wyniku jego braku skóra traci jędrność i powstają zmarszczki. Bardzo dużo kolagenu zawierają także mięśnie (w tym serce), więzadła, stawy i chrząstki. Z tego białka zbudowane są ściany tętnic w układzie krwionośnym. Jest ono obecne również w cebulkach włosów i (w formie krystalicznej) w rogówce oka.

Kolagen jest złożony przede wszystkim z glicyny i proliny, a także ich pochodnych: hydroksyglicyny i hydroksyproliny. Prolina bierze udział w syntezie nowego kolagenu. Proces ten wymaga obecności witaminy C, dlatego przy przyjmowaniu preparatów zawierających prolinę zaleca się równoczesną suplementację tej witaminy.

Młodsza i piękniejsza skóra

Prolina bierze udział w budowie i odnawianiu komórek i włókien kolagenowych, co korzystnie wpływa na skórę. Dzięki prolinie skóra:

  • jest bardziej gładka elastyczna, ma mniej zmarszczek i wygląda młodziej,
  • zyskuje odporność na promieniowanie UV,
  • jest lepiej nawilżona, gdyż prolina ma najwyższą spośród wszystkich aminokwasów zdolność wiązania wody (nawilżenie to sięga głębokich warstw skóry),
  • szybciej goi się w przypadku ran i oparzeń.

Z uwagi na swoje właściwości prolina jest dość powszechnie stosowana w kosmetykach przeciwzmarszczkowych, preparatach do pielęgnacji włosów czy odżywkach anabolicznych używanych przy rozbudowie masy mięśniowej. Hydroksyprolina również używana jest do ich produkcji – głównie kremów rozjaśniających naskórek i zmniejszających widoczność rozstępów.

Inne funkcje proliny

Oprócz zbawiennego wpływu na naszą skórę prolina pełni wiele innych istotnych funkcji:

  • wspomaga obniżanie poziomu wolnych rodników w komórce,
  • nasila procesy regeneracyjne w uszkodzonej wątrobie,
  • reguluje metabolizm komórkowy,
  • wspiera stabilną budowę ścian tętniczych w układzie krwionośnym oraz zapobiega osadzaniu się na nich cząsteczek tłuszczu.

Z uwagi na tę ostatnią cechę prolina stanowi ważny element profilaktyki przeciwmiażdżycowej. Prolina jest także istotnym składnikiem diety pacjentów zmagających się z nowotworem, w trakcie terapii przeciwrakowej bowiem pojawia się zwiększone zapotrzebowanie na białko – układ odpornościowy pracuje bardzo intensywnie, odbudowując uszkodzenia organizmu powstałe w wyniku leczenia.

Ile proliny potrzebujesz?

Ciało ludzkie potrafi w razie potrzeby samo wytworzyć prolinę, jednak wraz z wiekiem spada jej poziom, dlatego warto zadbać o zróżnicowaną i dobrze zbilansowaną dietę, aby dostarczyć jak najwięcej proliny oraz substratów do jej produkcji. Zwiększone zapotrzebowanie na prolinę występuje podczas choroby i rekonwalescencji po niej (także w przypadku chorych na nowotwory), przy gojeniu się ran i oparzeń, w okresie wzrostu u dzieci i młodzieży oraz u osób intensywnie ćwiczących lub wykonujących ciężką, fizyczną pracę.

Pokarmy bogate w prolinę

Na szczęście prolina jest produktem łatwo dostępnym, występuje praktycznie w każdym rodzaju żywności, dlatego jej niedobory zdarzają się rzadko. Jako że jest to składnik budulcowy białka, spore jego ilości znajdziemy przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego: mięsie, mleku i jego przetworach, jajach.

Warto tutaj wspomnieć o zawartości proliny w mleku: stanowi ona aż 12 proc. składu jego białek. Powodem tego jest ogromne zapotrzebowanie noworodka (czy to ludzkiego, czy zwierzęcego) na ten aminokwas, jako że w początkowym okresie życia rozrost tkanek jest najintensywniejszy.

Aminokwas ten obecny jest również pokarmach roślinnych, takich jak: mąka pszenna, mąka żytnia, kasze: jęczmienna, orkiszowa, pszenna, orzechy: migdały, pistacje, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, a także różnego rodzaju nasiona, głównie: soja, len, pestki dyni, ziarna i zarodki pszenne, groch, fasola, sezam. Znajdziemy ją też w korzeniu pietruszki.

Przykłady pokarmów zawierających najwięcej proliny (wraz z jej ilością zawartą w 100 g danego produktu):

  • żelatyna wieprzowa (12628 mg),
  • parmezan (4440 mg),
  • twaróg chudy (1963 mg),
  • nasiona soi (1950 mg),
  • zarodki pszenne (1911 mg),
  • nasiona grochu (1452 mg),
  • dorsz (1330 mg),
  • nasiona sezamu (1290 mg),
  • makrela wędzona (1251 mg),
  • mintaj (998 mg),
  • nasiona lnu (996 mg),
  • kakao (996 mg).


Bibliografia

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password