YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Piękno i uroda
|
Prolina – główny składnik kolagenu
Opublikowany przez
ProlinaWzórStrukturalny
Wzór strukturalny proliny

Prolina to związek organiczny, jeden z 20 aminokwasów, które stanowią podstawowy budulec białek. Jest to aminokwas endogenny, czyli taki, który organizm sam syntezuje z argininy i kwasu glutaminowego. Prolina stanowi główny składnik kolagenu.

Kolagen – podstawa tkanki łącznej

Kolagen to białko tkanki łącznej, podstawowy składnik ścięgien. Jest on odpowiedzialny za elastyczność skóry. To właśnie w wyniku jego braku skóra traci jędrność i powstają zmarszczki. Bardzo dużo kolagenu zawierają także mięśnie (w tym serce), więzadła, stawy i chrząstki. Z tego białka zbudowane są ściany tętnic w układzie krwionośnym. Jest ono obecne również w cebulkach włosów i (w formie krystalicznej) w rogówce oka.

Kolagen jest złożony przede wszystkim z glicyny i proliny, a także ich pochodnych: hydroksyglicyny i hydroksyproliny. Prolina bierze udział w syntezie nowego kolagenu. Proces ten wymaga obecności witaminy C, dlatego przy przyjmowaniu preparatów zawierających prolinę zaleca się równoczesną suplementację tej witaminy.

Młodsza i piękniejsza skóra

Prolina bierze udział w budowie i odnawianiu komórek i włókien kolagenowych, co korzystnie wpływa na skórę. Dzięki prolinie skóra:

  • jest bardziej gładka elastyczna, ma mniej zmarszczek i wygląda młodziej,
  • zyskuje odporność na promieniowanie UV,
  • jest lepiej nawilżona, gdyż prolina ma najwyższą spośród wszystkich aminokwasów zdolność wiązania wody (nawilżenie to sięga głębokich warstw skóry),
  • szybciej goi się w przypadku ran i oparzeń.

Z uwagi na swoje właściwości prolina jest dość powszechnie stosowana w kosmetykach przeciwzmarszczkowych, preparatach do pielęgnacji włosów czy odżywkach anabolicznych używanych przy rozbudowie masy mięśniowej. Hydroksyprolina również używana jest do ich produkcji – głównie kremów rozjaśniających naskórek i zmniejszających widoczność rozstępów.

Inne funkcje proliny

Oprócz zbawiennego wpływu na naszą skórę prolina pełni wiele innych istotnych funkcji:

  • wspomaga obniżanie poziomu wolnych rodników w komórce,
  • nasila procesy regeneracyjne w uszkodzonej wątrobie,
  • reguluje metabolizm komórkowy,
  • wspiera stabilną budowę ścian tętniczych w układzie krwionośnym oraz zapobiega osadzaniu się na nich cząsteczek tłuszczu.

Z uwagi na tę ostatnią cechę prolina stanowi ważny element profilaktyki przeciwmiażdżycowej. Prolina jest także istotnym składnikiem diety pacjentów zmagających się z nowotworem, w trakcie terapii przeciwrakowej bowiem pojawia się zwiększone zapotrzebowanie na białko – układ odpornościowy pracuje bardzo intensywnie, odbudowując uszkodzenia organizmu powstałe w wyniku leczenia.

Ile proliny potrzebujesz?

Ciało ludzkie potrafi w razie potrzeby samo wytworzyć prolinę, jednak wraz z wiekiem spada jej poziom, dlatego warto zadbać o zróżnicowaną i dobrze zbilansowaną dietę, aby dostarczyć jak najwięcej proliny oraz substratów do jej produkcji. Zwiększone zapotrzebowanie na prolinę występuje podczas choroby i rekonwalescencji po niej (także w przypadku chorych na nowotwory), przy gojeniu się ran i oparzeń, w okresie wzrostu u dzieci i młodzieży oraz u osób intensywnie ćwiczących lub wykonujących ciężką, fizyczną pracę.

Pokarmy bogate w prolinę

Na szczęście prolina jest produktem łatwo dostępnym, występuje praktycznie w każdym rodzaju żywności, dlatego jej niedobory zdarzają się rzadko. Jako że jest to składnik budulcowy białka, spore jego ilości znajdziemy przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego: mięsie, mleku i jego przetworach, jajach.

Warto tutaj wspomnieć o zawartości proliny w mleku: stanowi ona aż 12 proc. składu jego białek. Powodem tego jest ogromne zapotrzebowanie noworodka (czy to ludzkiego, czy zwierzęcego) na ten aminokwas, jako że w początkowym okresie życia rozrost tkanek jest najintensywniejszy.

Aminokwas ten obecny jest również pokarmach roślinnych, takich jak: mąka pszenna, mąka żytnia, kasze: jęczmienna, orkiszowa, pszenna, orzechy: migdały, pistacje, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, a także różnego rodzaju nasiona, głównie: soja, len, pestki dyni, ziarna i zarodki pszenne, groch, fasola, sezam. Znajdziemy ją też w korzeniu pietruszki.

Przykłady pokarmów zawierających najwięcej proliny (wraz z jej ilością zawartą w 100 g danego produktu):

  • żelatyna wieprzowa (12628 mg),
  • parmezan (4440 mg),
  • twaróg chudy (1963 mg),
  • nasiona soi (1950 mg),
  • zarodki pszenne (1911 mg),
  • nasiona grochu (1452 mg),
  • dorsz (1330 mg),
  • nasiona sezamu (1290 mg),
  • makrela wędzona (1251 mg),
  • mintaj (998 mg),
  • nasiona lnu (996 mg),
  • kakao (996 mg).
Bibliografia
Sławomir Ambroziak, „Aminokwas najsilniejszy anabolicznie”, http://slawomirambroziak.pl/legalne-anaboliki/prolina-aminokwas-najsilniejszy-anabolicznie/
Anna Bielawska, Krzysztof Bielawski, Jerzy Pałka, „Prolidase as a prodrug converting enzyme. 2. Synthesis of proline analogue of anthraquinone-2-carboxylic acid and its susceptibility to the action of prolidase”, [w:] „Roczniki Akademii Medycznej w Białymstoku”, Białystok 1998, nr 43, s. 201–209.
Prolina (CID: 614) w bazie PubChem, United States National Library of Medicine, https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/614
Prolina (NUTR00047) – informacje o substancji aktywnej, DrugBank, https://www.drugbank.ca/drugs/DB00172
Małgorzata Solecka, „Białko w diecie pacjenta onkologicznego – rola i znaczenie”, https://www.zwrotnikraka.pl/bialko-w-diecie-pacjenta-onkologicznego-rola-i-znaczenie/
Marcin Wróblewski, Renata Kołodziejska, Renata Studzińska, Aleksandra Karczmarska-Wódzka, Marcin Dramiński, „Prolina – pospolity aminokwas, wyjątkowy katalizator. Część I: Biosynteza proliny. Wewnątrzcząsteczkowa kondensacja aldolowa”, [w:] „ Wiadomości chemiczne”, Bydgoszcz 2013, tom 67, nr 9–10, s. 801–818.
Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Kwas hialuronowy – ważny, naturalny składnik skóry ŻródłaWitaminyEWitamina E – główny antyoksydant Amarantus – silnie odżywczy składnik diety i kosmetyk Kolagen dla zdrowia i urody Dlaczego mężczyźni powinni stosować kolagen?
Posted in Dieta i odżywianie, Organizm, Piękno i uroda, Układ kostny i stawy naturalne antyoksydanty, profilaktyka miażdżycy
Nefropatia cukrzycowa
Fosfor – ważny makroelement

Popularne tagi

naturalne antyoksydantyprofilaktyka miażdżycy
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Adenozyna – ważny neuroprzekaźnik

    Adenozyna – ważny neuroprzekaźnik

  • Czekolada – uzależnienie czy samo zdrowie?

    Czekolada – uzależnienie czy samo zdrowie?

  • Niedociśnienie tętnicze

    Niedociśnienie tętnicze

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2022 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt