On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Jak uniknąć udaru mózgu

Udar to jedna z najczęstszych przyczyn śmierci Polaków.

UCHROŃ SIĘ PRZED UDAREM

Mózg jest centralą organizmu zarządzającą większością procesów życiowych. W związku z mnogością swoich funkcji, potrzebuje on wydajnego unaczynienia – przepływająca krew dostarcza tlenu oraz wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. Śmierć części mózgu spowodowana niedokrwieniem bądź pęknięciem naczynia krwionośnego, nazywamy udarem mózgu. Udar jest wyróżniany jako trzecia w kolejności przyczyna wszystkich zgonów Polaków.

CZYNNIKI RYZYKA UDARU MÓZGU

Na niedokrwienie mózgu szczególnie narażeni są pacjenci w wieku powyżej 40 lat. Dodatkowym czynnikiem ryzyka są choroby przewlekłe, takie jak miażdżyca, otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze. Wyjątkowo uważni powinni pozostać także palacze oraz osoby spożywające duże ilości alkoholu. Prawdopodobieństwo udaru mózgu jest dodatkowo większe u pacjentów z chorobami serca oraz tych, którzy w przeszłości przebyli już niedokrwienie mózgu.

ROZPOZNANIE WYSTĄPIENIA UDARU

Każdy udar mózgu jest stanem zagrożenia życia pacjenta. Komórki obecne w mózgu są bardzo wrażliwe na brak odpowiednich stężeń tlenu i zaczynają umierać już po czterech minutach niedokrwienia. W wypadku wystąpienia udaru mózgu, kluczowa jest prędkość podjęcia leczenia. W celu jak najszybszego rozpoznania, warto zapamiętać akronim FAST. 

NATURALNA PROFILAKTYKA UDARU

Biorąc pod uwagę poważne skutki, jakie niesie z sobą udar mózgu, każdy z nas powinien mieć na uwadze profilaktykę, która opiera się na prostych zasadach. Najprostszą formą zapobiegania zaburzeniom krążenia w mózgu jest utrzymanie szeroko pojętego zdrowego stylu życia. Warto włączać w plan dnia ćwiczenia, ponieważ pomagają one w obniżeniu ciśnienia, wzmacniają naczynia krwionośne oraz przeciwdziałają nadmiernemu przyrostowi masy ciała. W walce z otyłością i nadwagą, naturalnymi sojusznikami organizmu są na przykład orzechy, grzyby shitakeczy pieprz cayenne. W celu zapobiegania udarowi mózgu, niezwykle ważne jest także regularne badanie i przeciwdziałanie miażdżycy. Nie mniej istotnym aspektem profilaktyki udarowej jest odpowiednia dieta. Istotnym jest włączenie do codziennego jadłospisu porcji warzyw i owoców. Wiele z nich obfituje w przeciwutleniacze i witaminy regulujące prawidłową czynność układu krwionośnego. Warto także zmniejszyć ilości spożywanej na co dzień soli, gdyż może zwiększać ona ciśnienie krwi.

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password