On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Monakolina K - wpływ na układ krążenia

Monakolina K podczas metabolizmu ulega hydrolizie i w ten sposób zyskuje zdolność regulacji wielu procesów życiowych.

Monakolina K – naturalny odpowiednik środków obniżających poziom cholesterolu

Monakolina K jest organicznym związkiem chemicznym z grupy fitostatyn. Jest słabo rozpuszczalna w wodzie, dobrze natomiast rozpuszcza się w niektórych alkoholach i chloroformie. Jest odporna na promieniowanie słoneczne. W przyrodzie występuje naturalnie jako produkt fermentacji przeprowadzanej przez grzyby pleśniowe (Aspergillus terreus) znajdujące się w rozkładających się szczątkach roślinnych. Można ją znaleźć również w boczniaku ostrygowatym, smacznym jadalnym grzybie, oraz w sfermentowanym na czerwonych drożdżach (Monascus purpureus) ryżu czerwonym.

Ciekawostka!

Monakolina K jest naturalnie występującym odpowiednikiem syntetycznie otrzymywanych statyn – leków stosowanych przy dyslipidemii, czyli nieprawidłowym stężeniu lipidów we krwi (w tym cholesterolu LDL).

Redukcja cholesterolu i ochrona układu krążenia

Sama monakolina K jest nieaktywna biologicznie, jednak podczas metabolizmu ulega hydrolizie i w ten sposób zyskuje zdolność regulacji wielu procesów życiowych. Przede wszystkim zmniejsza stężenie lipidów we krwi (w tym trójglicerydów i złego cholesterolu LDL, którego syntezę reguluje, ograniczając jego produkcję w komórkach wątroby). Wywiera także dobroczynny wpływ na cały układ krążenia przez: ochronę śródbłonka, delikatnej wyściółki naczyń krwionośnych; obniżenie krzepliwości krwi, co zapobiega powstawaniu groźnych zatorów żylnych; oraz redukcję blaszek miażdżycowych i stanów zapalnych.

Stymuluje też układ odpornościowy. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności dla utrzymania prawidłowego stężenia cholesterolu zaleca dzienną dawkę monakoliny K w ilości 10 mg.

Medyczne wskazania do stosowania

Monakolina K może znaleźć zastosowanie w:

1) hipercholesterolemii, czyli zbyt dużym stężeniu cholesterolu we krwi,
2) miażdżyca, czyli uszkodzenie wyściółki naczyń krwionośnych prowadzące do poważnych zmian zwyrodnieniowych. Choroba ta jest ściśle związana z gromadzeniem się cholesterolu i innych tłuszczów na błonie wewnętrznej żył i tętnic.

Niebezpieczeństwa wynikające z nadużycia

Monakolina K jest prolekiem, czyli substancją farmakologiczną aktywującą się dopiero w procesie przemiany materii. Z uwagi na ograniczone występowanie w produktach żywnościowych stosuje się ją głównie w postaci suplementów diety. Ma tę przewagę nad statynami otrzymywanymi sztucznie, że nie powoduje tylu skutków ubocznych, ile występuje u chorych stosujących statyny, m.in.: bólów i skurczy mięśni, wysypki skórnej, problemów ze wzrokiem, osłabienia oraz dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jak bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, biegunki czy zaburzenia pracy wątroby, trzustki i nerek . Jej stosowanie nie jest jednak w pełni bezpieczne z powodu cytryniny, substancji mogącej powodować uszkodzenia nerek lub nawet działać rakotwórczo. Związek ten wytwarzany jest przez drożdże czerwone w procesie fermentacji jako produkt oprócz monakoliny K. Maksymalna, bezpieczna dawka cytryniny wynosi 2 mg/kg produktu leczniczego zawierającego naturalną statynę.

Decydując się na stosowanie preparatów z monakoliną K, należy pamiętać, że ich regularne, długotrwałe zażywanie może być przyczyną podobnych dolegliwości, jakie występują przy przyjmowaniu innych statyn. Poza tym suplement ten powinien być jedynie uzupełnieniem leczenia dislipidemii, a nie jego zastępstwem. Stężenie cholesterolu we krwi powyżej 100 mg/dl nadal wymaga przyjmowania leków ze statynami syntetycznymi.

Warto również dodać, że najlepszym środkiem zapobiegawczym oraz wspomagającym leczenie już istniejących schorzeń układu krążenia jest przede wszystkim dobrze zbilansowana, urozmaicona dieta eliminująca:

– nasycone kwasy tłuszczowe (NKT), czyli głównie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego: smalec, masło i pełnotłuste produkty mleczne, tłuste mięso oraz takie tłuszcze roślinne jak olej palmowy;

– oleje rafinowane, czyli poddane oczyszczaniu przez ekstrakcję za pomocą silnych środków chemicznych, w wyniku czego oleje te tracą ważne dla zdrowia witaminy i minerały oraz smak, zapach, barwę, stają się przejrzyste i mogą być długo przechowywane;

– utwardzone tłuszcze, czyli syntetyczne tłuszczy trans, które powstają z rafinowanych olejów roślinnych w wyniku procesu uwodornienia, np.: margaryny zawierające olej palmowy, frytury do smażenia często używane w restauracjach;

– tłuszcze stosowane w przemyśle cukierniczym;

– oleje w chipsach, majonezach, produktach w proszku i słodkich przekąskach.

Jednocześnie szczególną uwagę należy poświęcić nienasyconym kwasom tłuszczowym (NNKT), znajdującym się m.in.: w rybach morskich, roślinach oleistych i wszystkich olejach roślinnych nierafinowanych, tłoczonych na zimno, np.: oliwie z oliwek, oleju z pestek winogron, oleju kokosowym, lnianym, kukurydzianym i innych.


Bibliografia

Wożakowska-Kapłon B., Salwa P., Monakolina — pomost między prozdrowotną modyfikacją diety a farmakoterapią hipercholesterolemii, Folia Cardiologica 2016 nr 11 (4), s. 318–326, online: https://journals.viamedica.pl/folia_cardiologica/article/view/FC.2016.0044/37772 [dostęp 5.02.2018]

Natalia E., Na cholesterol – monakolina K?, Farmaceutka Radzi 21.05.2015, online: http://zapytaj-farmaceute.blogspot.com/2015/05/na-cholesterol-monakolina-k.html [dostęp 5.02.208]


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password