Japońska potrawa dobra przy chorobach układu krążenia
Natto, czyli sfermentowane przez bakterie Bacillus subtilis ziarna soi, to tradycyjna potrawa kuchni japońskiej. Jej spożywanie zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Szczególne działanie natto zawdzięcza obecności nattokinazy – enzymu wykazującego wielokierunkowy wpływ na układ krążenia.
Mechanizm działania
Nattokinaza jest enzymem zaliczanym do klasy proteaz serynowych, pozyskiwanym z nasion sfermentowanej soi. Charakteryzuje ją dużą odporność na działanie temperatury i pH (do 10), co sprawia, że może być wchłaniana z przewodu pokarmowego. Jest nietoksyczna i nie powoduje poważnych skutków ubocznych.
Nattokinaza wykazuje aktywność fibrolityczną (przeciwzakrzepową). Powoduje bezpośrednią hydrolizę fibryny, stymuluje uwalnianie tPA (tkankowego aktywatora plazminogenu) i tworzenie plazminy. Nattokinaza pobudza produkcję enzymów rozpuszczających skrzepy, m.in. urokinazy (poprzez konwersję prourokinazy do urokinazy). Blokuje tworzenie tromboksanu, dzięki czemu hamuje agregację płytek krwi bez skutków ubocznych w postaci krwawień. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi, zmniejsza stężenie lipidów, działa przeciwmiażdżycowo i przeciwutleniająco.
Nattokinaza wpływa korzystnie na układ nerwowy – ma właściwości neuroochronne, wykazuje zdolność do degradacji złogów amyloidu.
W profilaktyce i terapii
Nattokinaza stosowana jest jako suplement: wspomagający profilaktykę i leczenie chorób układu sercowo-naczyniowego (m.in. miażdżycy, nadciśnienia), poprawiający krążenie, rozrzedzający krew i zmniejszający ryzyko zakrzepów. Znajduje zastosowanie w terapii trombolitycznej w przypadku: zatorowości płucnej, choroby niedokrwiennej serca, udaru niedokrwiennego mózgu, zawału serca. Ze względu na działanie neuroochronne można wykorzystać ją w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych (np. choroby Alzheimera).
Środki bezpieczeństwa
Nattokinazy nie powinny stosować kobiety ciężarne i karmiące piersią. Należy zachować ostrożność w przypadku przyjmowania leków przeciwzakrzepowych – nattokinaza może wchodzić z nimi w interakcje i potęgować ich działanie.